REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Asta Vrečko v boju za vodenje stranke premagala Miho Kordiša: Bo Levica po novem Sredica?

Asta Vrečko v boju za vodenje stranke premagala Miho Kordiša: Bo Levica po novem Sredica?Kordiš vs. Vrečko. Vir: Posnetek zaslona, X

V tekmi za koordinatorja oziroma koordinatorko Levice je salonska levičarka in ministrica za kulturo Asta Vrečko premagala politično bolj profiliranega levičarskega politika in poslanca Miho Kordiša.

Ponoči v soboto se je namreč – v maratonskem postopku odločanja, ki je vzbujal posmeh med analitiki že doslej - zaključilo glasovanje za vodilne funkcije v Levici.

Za namestnico koordinatorke je bila izvoljena poslanka Nataša Sukič, ki je bila sicer edina kandidatka za to mesto.

Asta Vrečko je uspela v izvršni odbor spraviti tudi vse svoje favorite.

To je kratkoročno dobra novica za Golobovo vlado, a precej slaba za Levico kot stranko.

Zanjo so večinoma glasovali v lokalnih odborih stranke.

To je kratkoročno dobra novica za Golobovo vlado, a precej slaba za Levico kot stranko.

Kordiš je pred tem uspel, da je v voljeni del sveta stranke, ki šteje 25 članov, prišlo kar 15 predstavnikov aktivističnega krila, sam pa je med vsemi kandidati zbral največ glasov: 357.

S 348 glasovi mu je sledila Nataša Sukič, ki tudi sodi v levo krilo, tretja je bila Asta Vrečko (320 glasov), Mesec pa je s 313 glasovi zasedel šele četrto mesto in se nato odločil, da zapusti vodstvo stranke.

Vrečko bo tako nasledila Luko Mesca, ki je bil koordinator Levice vse od njene ustanovitve leta 2017.

Med letoma 2018 in 2022 je bila Vrečkova mestna svetnica Levice v ljubljanski mestni občini.

Asta Vrečko je kot ministrica za kulturo vztrajno zagovarjala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije, desnica pa jo je kritizirala tudi zaradi udeležbe in nagovora na proslavi ob 86. obletnici ustanovitve Komunistične partije Slovenije na Čebinah.

Toda osrednji problem Vrečkove je, da je popolnoma »otrpnila« ob številnih drugih, nič manj pomembnih vprašanjih.

Ob vojni v Ukrajini ni bila sposobna izdaviti niti enega samega stavka, ki bi obsodil sporno politiko NATO pakta, nikoli ni prav tako rekla ničesar v zvezi s številnimi imperialističnimi intervencijami po svetu in slovenski podpori istim.

Asta Vrečko je nadaljevala s politiko sankcij zoper kulturne in znanstvene ustanove in kulturno ter znanstveno sodelovanje med Slovenijo in Rusijo ter Belorusijo, ki jo je začela Janševa vlada.

Na vprašanja v zvezi s tem njeno ministrstvo ni odgovarjalo naši redakciji in je s tem kršilo zakonodajo.

Toliko o transparentnosti.

Poleg tega se zdi, da od Aste Vrečko, tako kot od sedanje Levice pod njeno taktirko ni več za pričakovati, da bi črhnila kakršno koli besedo v prid prizadevanj za osvoboditev novinarja in ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea iz strogo varovanega zapora v Londonu, kjer brez kakršne koli razsodbe trohni že več kot štiri leta zato, ker je razkril ameriške vojne zločine, storjene med intervencijami ZDA in Washingtonu zvestih lakajskih držav po svetu...

Kaj si Vrečko misli o vprašanju priznanja Palestine, odnosa do sankcioniranja Venezuele in drugih pomembnih vprašanjih ostaja enigma.

Za razliko od Kordiša, ki ima o mednarodni politiki jasno razdelana stališča je Vrečko na tem področju bleda senca brez jasno določenih pogledov.

Miha Kordiš, Levica, zdravstveno zavarovanje
Prelomljene predvolilne obljube: Kako se je obljubljena ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja prelevila v plačilo za obvezno zdravstveno zavarovanje. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nejasno je tudi, kako si predstavlja uresničevanje prioritet Levice, predvsem gradnjo stanovanj za mlade.

Asta Vrečko nadaljuje s politiko sankcij zoper kulturne in znanstvene ustanove ter kulturno in znanstveno sodelovanje med Slovenijo in Rusijo ter Belorusijo, ki jo je začela Janševa vlada.

Vrečkova se ni niti z besedo zavzela za samostojne podjetnike (S.P.-jevce), »prekarce«, ki jim zaradi samozaposlitve nova vlada, katere del je Levica nalaga kar dvojna davčna bremena in ne le enojna, kot drugim delavcem.

Odkar je kriza zdravstva postala akutna in so Slovenijo prizadele še poplave, so vse socialne teme, ki naj bi zanimale Levico preprosto izginile iz javnega prostora, stranka pa še kljub temu pridno sedi v vladi in glasuje za vse njene odločitve, ki iz dneva v dan prinašajo nove davke in prispevke.

Takšno ravnanje slovenske Levice je v popolnem nasprotju z na primer ravnanjem nemške Levice (Die Linke), katere poslanka Sahra Wagenknecht se je povzpela celo v vrh najbolj priljubljenih politikov v Nemčiji, pred sedanjega kanclerja in njegovega opozicijskega konkurenta – prav zato, ker vztrajno kritizira vazalno in nesamostojno politiko Berlina v razmerju do ZDA, ki Nemčiji in vsej Evropi s sankcijami proti Rusiji povzročajo enormno škodo.

Ampak tudi Wagenknechtova je nezadovoljna z nemško Levico - in sedaj želi narediti novo stranko. 

Se bo to zgodilo tudi v Sloveniji?

Zelo mogoče.

Levica namreč o temeljnih problemih države in Evropske unije vztrajno molči.

Nekateri poznavalci razmer v Levici zato že ocenjujejo, da je izbor Vrečko za koordinatorja začetek konca te stranke, tako kot je bil izbor Aleksandre Pivec na čelo DeSUS-a začetek konca te nekoč vplivne stranke.

Molčala je pod Luko Mescem in nič ne kaže, da bo kaj glasnejša, ali vsaj odločnejša pod Asto Vrečko.

Kvečjemu bo še bolj tiha, medtem ko se oklepa vladnih stolčkov.

Škodljiva politika EU odnaša na stotine milijard evrov za podporo ukrajinski vojni dokler bo treba, Sloveniji pa skozi višje cene, inflacijo, enormne stroške za oboroževanje in deindustrializacijo države prav tako odnaša milijarde, ki bi jih lahko vložili v infrastrukturo, višji standard in stanovanja za mlade, okrepitev uničenega zdravstva ter boljšo oskrbo starejših.

Ampak Asta Vrečko glede tega ni črhnila ničesar.

Le zakaj?

Morda tudi zato, ker le ministrski položaj zagotavlja dovolj visoke dohodke za nakup novih oblekic in draga državniška potovanja o strošku nič hudega slutečih davkoplačevalcev, ki jim je ministrica Vrečko kar precej naklonjena.

Nič manj ni naklonjena tudi duhovnikom in bogati RKC, ki jim velikodušno deli pomoč iz državne malhe, kar kaže, da so ji bolj pri srcu kot samozaposleni delavci in ubogi prekarci....

Nekateri poznavalci razmer v Levici zato že ocenjujejo, da je izbor Vrečko za koordinatorja začetek konca te stranke, tako kot je bil izbor Aleksandre Pivec na čelo DeSUS-a začetek konca te nekoč vplivne stranke.

Glede na izrojene predvolilne obljube, bi morda bilo smiselno, da bi se Levica počasi preimenovala. Ni videti razlike med njo in SD-jem Tanje Fajon, zato si ni težko zamisliti, da se bo z Levico zgodilo podobno kot se je strankama Alenke Bratušek in Marjana Šarca po zadnjih volitvah. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Glede na to, da levo, aktivistično gibanje, ki je kritiziralo sredinsko usmerjenost stranke ni uspelo prepričati večine v stranki bi bilo morda tudi prav, če bi se stranka, ki jo vodi Asta Večko tudi preimenovala iz Levice v – Sredico.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek