REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Asad pričakuje, da bo sirski predsednik vsaj do 2021

Asad pričakuje, da bo sirski predsednik vsaj do 2021Kremlin.ru; Wikimedia Commons; CC-BY-4.0

Sirski predsednik Bašar al Asad pričakuje, da bo Siriji navkljub državljanski vojni vladal vsaj do leta 2021. Asad je na srečanju z zahodnimi novinarji v Damasku izpostavil, da ne bo prišlo do nobenih političnih sprememb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Assad je v intervjuju, ki ga je objavil New York Times, žarel od samozavesti in prijaznosti, v pogovoru pa je obtožil ZDA, da so gonilna sila sirskega konflikta, aktivno pa je podprl skupino Islamsko državo ter druge ekstremistične skupine.

"Sem le glavni igralec - slab predsednik, slab človek, ki pobija dobre ljudi. Poznate to pripoved. Pravi vzrok vlado vodi v prevrat. Vlada ne ustreza kriterijem ZDA," meni Asad, ki pa je izpostavil, da je pripravljen na dialog, tudi z ZDA. "Toda to ne pomeni, da bomo predali našo suverenost in Sirijo spremenili v državo lutk," opozarja sirski predsednik.

Čeprav je Asad pod ogromnim mednarodnim pritiskom, pa sam verjame, da bo zaradi močne lokalne podpore še dolgo na mestu predsednika. Največ podpore dobi od ljudi, ki so bili njegovi nasprotniki, in nekdanjih podpornikov stranke Baath, ki so se bali alternativ ekstremistične vladavine ali razpada države. "Ugotovili so pomen države," je zaključil.

Delite članek