REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Andraž Teršek: Policija nima pravice do »razpuščanja shodov« in jemanja dokumentov državljanom

Andraž Teršek: Policija nima pravice do »razpuščanja shodov« in jemanja dokumentov državljanomZlorabljeni policisti in direktor Policije Anton Olaj. Vir: Twitter

Ker se miroljubni shodi še vedno dogajajo – zadnjega je posnel in se ob njem nerodno hahljal tudi predsednik vlade – je potrebno vedeti tudi nekaj pravnih zadev v zvezi s shodi.

Očitno je namreč, da si svoje pravice v zvezi s shodi policija razlaga po svoje.

Že prejšnji teden smo poročali o tem, kako je policija v sredo brez razlogov popisovala ljudi in jim delila kazni v višini 150 evrov.

Ustavni pravnik dr. Andraž Teršek je ob tem opozoril, da policija sploh ni tista, ki lahko »razpusti shod« in da policisti prav tako nimajo pravice jemati iz rok osebnih dokumentov državljanom.

Policija popisuje Kolarič Luko
Policija popisuje udeležence brez razloga, protestnik pa pravilno ne izroča dokumenta policiji. Je torej policija nezakonito ovirala javni shod? Vir: Insajder.com
Teršek: »Mirni in miroljubni protestniki, za božjo voljo, pa nehajte že policistom izročati svoje osebne dokumente in izkazovati svojo identiteto, da vas 'popisujejo', kadar za to nimajo prav nobene pristojnosti-pravice po zakonu!!«

»Mirni in miroljubni protestniki, za božjo voljo, pa nehajte že policistom izročati svoje osebne dokumente in izkazovati svojo identiteto, da vas 'popisujejo', kadar za to nimajo prav nobene pristojnosti-pravice po zakonu!! (Po ZNPPOl!!) In ko ste navzoči na mirnem javnem shodu, te pristojnosti n i m a j o!!! In še nekaj, nemara najpomembnejše: policija ni tista, ki 'razpusti' shod! Policija prijavljen ali neprijavljen 'shod', ki je miren in miroljuben, ne razpušča, nima pristojnosti, da ga razpusti. Vse, kar mora in sme je zagotavljati varnost vseh ljudi. Pika. Tu se začnejo dolžnosti policije in končajo njene pristojnosti. Miren shod je ustavna pravica ljudi. Zato je 'popisovanje' in 'izrekanje glob' mirnim udeležencem javnega shoda početje, ki nima pravnega temelja – kot tako je neustavno in nezakonito. Pika,« je zapisal na svojem spletnem blogu.

Policiste pa je opozoril tudi na 145. člen kazenskega zakonika.

Ta se glasi tako:

»Preprečitev ali oviranje javnega shoda

145. člen

(1) Kdor s silo, resno grožnjo, preslepitvijo ali kako drugače protipravno prepreči ali ovira sklicanje ali potek mirnega javnega shoda, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

(2) Če stori dejanje iz prvega odstavka tega člena  uradna oseba z zlorabo svojega uradnega položaja ali uradnih pravic, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Uradni list RS, št. 50/2012 z dne 29. 6. 2012: 145. člen KZ-1

Uradni list RS, št. 50/12 – uradno prečiščeno besedilo in 54/15: KZ-1-NPB4«

Delite članek