REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali bo manjšinska vlada postala realnost?

Ali bo manjšinska vlada postala realnost?VIR: Insajder.com

Včeraj je Marjan Šarec, v sodelovanju z Dejanom Židanom, napovedal, da bodo v sredo vložili njegovo kandidaturo za mandatarja naslednje vlade. Hkrati bo vložena tudi kandidatura Židana za novega predsednika vlade.

Medtem, ko Šarec verjame, da ima pri tem podporo svoje stranke LMŠ, kot tudi štiri drugih, ki so bile zraven na vseh koalicijskih pogajanja (SD, SMC, SAB in DeSUS), še vedno ne ve, kako bo reagirala Levica.

Levica je bila včeraj presenečena glede najava, še posebej glede Židanove kandidature, saj o tem niso bili predhodno obveščeni, hkrati pa je koordinator Levice Luka Mesec včeraj dejal, da njihov predlog o sodelovanju ni bil sprejet.

Levica je bila včeraj presenečena glede najava, še posebej glede Židanove kandidature, saj o tem niso bili predhodno obveščeni, hkrati pa je koordinator Levice Luka Mesec včeraj dejal, da njihov predlog o sodelovanju ni bil sprejet.

Po njegovih besedah je namreč preostala peterica zavrnila njihov predlog, po katerem bi vsake tri mesece izvedli koordinacijo projektov, pri katerih bi sodelovali, kot tudi, da bi Levica imela možnost izvajanja projektov (vlade). Peterica strank je nato spisala svoj predlog oz. protokol sodelovanja. O tem je vodstvo Levice debatiralo že včeraj.

Zato se bodo predstavniki vseh šestih strank danes predvidoma sestali na ravni delovne skupine, da bi dokončno uskladili protokol, na podlagi katerega bi zagotovili podporo Levice za manjšinsko vlado Šarca. Nekatere stranke so tudi že napovedale, da bodo istega dne razpravljali o uspehu dosedanjih pogajanj in nadaljnjih postopkih, medtem ko se bodo druge stranke oz. njena vodstva sestala pozneje v tednu.

To je že potrdil Židan in sicer, da se bo predsedstvo SD popoldne sestalo z namenom pregleda koalicijskega sporazuma in protokola z Levico: »Želim, da stranka to podpre v tej fazi in se odloči, da je to primerno gradivo za obravnavo na zborih članov, ki jih moramo izpeljati predvidoma v naslednjem tednu ali dveh.«

Znotraj Levice pa še vedno poteka referendum med članstvom, ki bo dokončno odločil ali bo Levica dejansko podprla manjšinsko vlado.

Znotraj Levice pa še vedno poteka referendum med članstvom, ki bo dokončno odločil ali bo Levica dejansko podprla manjšinsko vlado. Referendum se konča v četrtek, in takrat naj bi bilo tudi dokončno jasno, kaj se bo zgodilo.

Jasno pa je, da se morajo ta pogajanja in usklajevanja zaključiti do vključno petka, ko poteče drugi krog iskanja mandatarja naslednje, trinajste vlade. 

Ali bo manjšinska vlada postala realnost?