REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Absurdi iz Slovenistana: Namesto odprtih sejmov ob nadzoru PCT pogoja, Janševa vlada uničila poslovanje stojničarjem

Absurdi iz Slovenistana: Namesto odprtih sejmov ob nadzoru PCT pogoja, Janševa vlada uničila poslovanje stojničarjemBožična tržnica v Frankfurtu. Vir: Twitter

Čeprav so novice o novem »omikron« sevu koronavirusa v Slovenijo prispele že pred mesecem dni in bi se Janševa vlada na omejitvene ukrepe lahko pripravila pravočasno, so bili novi ukrepi, kot vse kaže, znova sprejeti »na vrat na nos« in brez posebne logike.

Vlada je namreč na dopisni seji sprejela spremembe, ki določajo, da bodo božični sejmi dovoljeni, a pod več pogoji...

Kako pa je to videti v praksi kaže zamrlo dogajanje ob stojnicah.

To je še posebej prizadelo tiste, ki prodajajo kuhano vino in ostale dobrote na stojnicah, ki so jih zato morali zapreti.

Zgodbe prizadetih ljudi, ki so v to dejavnost vložili veliko svojega denarja in časa so tragične.

Še bolj nejasno in skregano z logiko je, da se ljudem prepoveduje pitje vina na prostem, istočasno pa je dovoljeno v notranjosti gostiln.

Vse dosedanje študije širjenja virusa SARS-CoV-2 namreč kažejo, da je možnost infekcije bistveno višja v zaprtih prostorih in ne na prostem.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa medtem precej neprepričljivo brani tudi odločitev, da omenjeni odlok ne velja za - prodajalce kostanjev.

Strežba hrane in pijače namreč ni dovoljena, še vedno pa si lahko privoščite pečen kostanj, saj je ta naveden kot izjema.

Dovoljena bo tudi kongresna dejavnost v zaprtih prostorih, in sicer pod istimi pogoji kot sejemska dejavnost.

Vladne norosti nimajo meja: kostanj je privilegiran, pitje »kuhančka« zunaj prepovedano, v gostilnah dovoljeno, popolna prepoved pa daleč od vzgledov v drugih državah Evrope.

Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT mora izvajati organizator kongresa oziroma sejma.

Strežba jedi ali pijače je dovoljena samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro.

Spremembe odloka, ki začne veljati v soboto, je vladi predlagala strokovna skupina za covid-19, katere vodja Mateja Logar je pojasnila, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih.

»Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe,« je povedala.

»Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhančka in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa,« je poudarila Mateja Logar.

Od kje črpa znanstvene podlage za takšen sklep pa ni jasno, kajti ni znano, da bi bile narejene kakšne posebne raziskave samo glede stojnic.

Povsem obratno pa je bilo narejenih veliko raziskav, ki so pokazale, da so problematične predvsem okužbe v zaprtih prostorih.

Stojnice v Ljubljani  Vir: DSO Vič, Twitter
Stojnice v Ljubljani. Vir: DSO Vič, Twitter

Kar preseneča je, da se vladniki ob vsem kopiranju ukrepov drugih držav ne spomnijo, da bi »skopirali« kakšne pametne, pač pa zmeraj posegajo po najbolj drastičnih rešitvah.

Poglejmo na primer Nemčijo - Frankfurt. Tudi tam so se odprli božično-novoletni sejmi. Toda oblasti niso v celoti prepovedale poslovanje vsem stojnicam.

»Za uživanje v vrčku kuhanega vina – prijeten zimski obred v času pred pandemijo – morajo zamaskirani kupci skozi enosmerni vhod v ograjeno vinsko kočo in se ustaviti še na postaji za razkuževanje rok. Drugod varnostniki preverijo potrdila o cepljenju, preden spustijo stranke na klobase in kebab,« poroča iz Nemčije ameriški Voice of America.

Zgodbe prizadetih ljudi, ki so v to dejavnost vložili veliko svojega denarja in časa so tragične.

»Kljub nevšečnostim zaradi pandemije so lastniki stojnic, ki prodajajo okraske, pečen kostanj in druge izdelke s praznično tematiko v Frankfurtu in drugih evropskih mestih srečni, da so sploh odprti za prvi božični sejem po dveh letih, zlasti z novimi omejitvami, ki veljajo v Nemčiji, Avstriji in drugih državah, saj so okužbe zaradi covida-19 dosegle rekordne vrednosti. Trgovci, ki so odprli stojnice, upajo na vsaj delček prazničnih razprodaj pred pandemijo, ki bi lahko povečala ali porušila njihova podjetja,« sklene VOA.

In potem sledijo pogovori s stojničarji, ki pojasnjujejo, kako za njih samo trije sejemski tedni v decembru prinesejo toliko denarja, da lahko nato preživijo celotno leto.

Tudi v Sloveniji bi se dalo območja s stojnicami omejiti, ob vstopu z varnostniki preverjati pogoj PCT in ljudem omogočiti, da znotraj tega območja popijejo kuhano vino. Kot v Nemčiji.

Toda ne, Janševa vlada, ki ves čas govori o tem, kako zelo pomaga gospodarstvu se je odločila za na prvi ogled enostavnejšo pot.

In nič drugače ni za marsikoga v Sloveniji, ki ni mogel odpreti stojnice že dve leti.

Ukrep vlade, ki ga ob tem brani Zdravko Počivalšek, kot predsednik nove stranke »Konkretno« s tem lepo kaže, kako zelo konkretno je s svojimi ukrepi vladajoča koalicija prizadela ljudi.  

Namesto da bi se Slovenija vzgledovala po primerih dobrih praks iz zahodne Evrope se tako znova spreminja v nekakšen Slovenistan, kjer so ob katastrofalno slabi precepljenosti, za katero je seveda odgovorna vlada, ne pa mediji, kot napačno tvita Janez Janša, zmeraj v uporabi le najbolj drastični ukrepi, od pol leta policijske ure do popolnih prepovedi vseh dejavnosti.

Delite članek