REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija na avtopilotu

Zdi, da je vsa Slovenija na nekakšnem avtopilotu. Posadke morda že dolgo ni v letalu. Vse to se seveda lahko spremeni. Toda spremembo je mogoče doseči le tako, da se nekaj spremeni na vrhu sedanje države oziroma - vlade.

Za uspešen boj s koronavirusom je poleg zaščitnih ukrepov in vzpostavitve posebnih Covid bolnišnic (danes) in cepljenja (v prihodnosti) potrebno tudi čim večkrat testirati.

Na trg prihajajo že novi, cenejši in hitrejši testi. Takšni, ki dajejo rezultate v 15-30 minutah, stanejo do pet dolarjev in so skoraj 100-odstotno zanesljivi.

Kljub temu pa Slovenija zelo zamuja na vseh frontah.

O posebnih »Covid « bolnišnicah so pričeli v Janševi vladi razmišljati šele sedaj, testov pa še vedno ni dovolj.

Ob tem so testi tudi dragi in zamudni. Vendar ne vsi.

Na trg prihajajo že novi, cenejši in hitrejši testi.

Takšni, ki dajejo rezultate v 15-30 minutah, stanejo do pet dolarjev in so skoraj 100-odstotno zanesljivi.

O njih smo že poročali in nekatere države v Evropi jih že imajo.

Prav s takšnimi, hitrimi testi bi lahko tudi v Sloveniji bistveno omejili širjenje virusa, tako kot so to storili v številnih drugih državah, kjer so množično testirali prebivalstvo.

In kako ravnamo v Sloveniji? Prav obratno.

S hitrimi in obsežnimi testi bi lahko tudi v Sloveniji bistveno omejili širjenje virusa, tako kot so to storili v številnih drugih državah, kjer so množično testirali prebivalstvo. Vendar se odprta vprašanja prelagajo iz institucije na institucijo.

Medtem ko vlada zaradi neprestanega zviševanja števila okuženih svoj srd neprestano znaša nad neukim in neposlušnim ljudstvom, ki menda ni dovolj pazljivo in slabo izvaja ukrepe proti koronavirusu, aktualna oblast istočasno molči ali nima pojma o tem, kar bi lahko najbolj pomagalo zamejiti virus – to pa so prav testi.

In za teste je odgovorna država.

Poglejmo samo naše dopisovanje s slovenskimi institucijami. Prvega oktobra smo na ministrstvo za zdravstvo poslali več novinarskih vprašanj o tem, kdaj bodo testi podjetja SD BioSensor na voljo v Sloveniji, ali pa bodo kupili morda kakšne druge in tako naprej.

Od ministrstva smo prejeli le sporočilo z avtomatskega odzivnika: »To je avtomatska povratnica za elektronsko pošto, ki je prispela dne 01.10.20 ob 22:43:36. Prosimo, da ne odgovarjate na to sporočilo.«

Odgovora na vprašanja nato vse doslej nismo dobili – čeprav je zakonski rok osem dni, kar pomeni, da je ministrstvo za zdravje prekršilo tudi Zakon o medijih.

Istočasno smo se obrnili tudi na NIJZ. S te institucije smo dobili odgovor, toda znova takšen, da je v resnici – vsebinsko prazen.

»Glede testov in testiranja z NIJZ ne moremo odgovarjati. Svetujem vam, da se z vprašanji obrnete na Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH),« so nam odpisali.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je ostal nem, z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa nam je Maja Kostanjšek odgovorila, da naj se s svojimi vprašanji obrnemo na dr. Miroslava Petrovca.

Tudi njemu smo nato 5. oktobra poslali pismo z naslednjo vsebino: »Spoštovani dr. Petrovec, želeli bi kaj več izvedeti o hitrih testih na Covid-19, ki jih izdeluje SD BioSensor. Obrnili smo se na več institucij, pa so nas napotili na vas. Predvsem nas zanima, ali so omenjeni testi učinkoviti, ali jih bo Slovenija naročila oziroma ali jih je že in ali bomo naročili kakšne podobne. Iz članka v Guardianu je razvidno, da so jih nekatere države že naročile ali pa jih že uporabljajo (Nemčija, Španija).«

Naša vprašanja so ponovno ostala brez odgovorov.

Ključne institucije in strokovnjaki, odgovorni za boj proti Covidu-19 v Sloveniji torej ali o hitrih testih nimajo pojma ali pa preprosto zaradi arogance, slabe organizacije ali preobremenjenosti sploh ne odgovarjajo na vprašanja

Ključne institucije in strokovnjaki, odgovorni za boj proti Covidu-19 v Sloveniji torej ali o hitrih testih nimajo pojma ali pa preprosto zaradi arogance, slabe organizacije ali preobremenjenosti sploh ne odgovarjajo na vprašanja medijev o enem od nujno potrebnih sredstev, potrebnih za obvladovanje epidemije.

Vprašanja se prelagajo iz institucije na institucijo, vsi si lastijo zasluge za »zmago« proti koronavirusu, pri najbolj preprostih vprašanjih pa preprosto pogrnejo.

Težko se je odločiti, kaj je hujše, predvsem zato, ker se epidemije ne da obvladati brez sodelovanja ljudi.

Sodelovanja ljudi pa ni in ne bo, če bodo arogantne zdravstvene ustanove molčale, skrivale podatke ali pa ignorirale popolnoma legitimna vprašanja medijev in ljudi. To ravnanje namreč ni samo nezakonito, je predvsem skrajno neumno in v nasprotju s cilji, ki jih želijo te institucije doseči.

In če hitri testi, ki zelo pomagajo obstajajo in jih nekatere države že uporabljajo, je seveda najbolj logično vprašanje, ali bodo na voljo tudi v Sloveniji?

Zadeva je namreč zelo preprosta. Zakaj bi namreč ljudje resno spoštovali ukrepe in neprestano nosili maske, ohranjali varnostno distanco in sledili ukrepom vlade, če tudi vlada ne naredi ničesar za to, da ob zaznanih okužbah najde in tudi omeji vse problematične stike?

Vlada si morda domišlja, da bi se to lahko naredilo veliko bolj poceni z aplikacijo #OstaniZdrav, toda dejstvo je, da si je mnogi nikoli ne bodo naložili in da so hitri testi zato neprecenljivi.

V vseh državah, kjer so virus res, ne pa samo propagandno premagali (tako kot v Sloveniji, s tistimi preleti vojaških letal!) so namreč ključno vlogo pripisali prav množičnemu testiranju.

Predpisi se spreminjajo tako hitro, da jim ljudje več ne sledijo, to pa na koncu vodi v apatijo in v zavračanje ter neizpolnjevanje predpisov, kar pa je prav tako slabo.

Mnogi, ki prenašajo virus, namreč sploh ne vedo, da so prenašalci. Če bi vedeli, bi se samoizolirali in virusu bi počasi zmanjkalo »goriva«.

Tako pa se virusni požar širi naprej, vlada pa teka naokoli kot kura brez glave in sprejema vedno nove, kontradiktorne ukrepe.

In tako je bilo potrebno v šole najprej z maskami, nato nenadoma te več niso bile obvezne, zato smo najprej razkuževali vse zgradbe, sedaj moramo v večstanovanjskih zgradbah nameščati razpršilnike, v šolah, kjer se okužbe najbolj širijo, pa so maske odpravljene.

In cerkev še naprej solira ali pa ima podeljen poseben status, ki ji omogoča neprestano kršenje protikoronskih predpisov.

In tako naprej ...

Ob tem se minister za zdravje javno prepira še z vladnim govorcem za Covid-19, predvsem pa se nekaj mesecev sploh ni mogel ukvarjati s svojim delom, saj je moral urejati razsulo v lastni stranki, ki je nastalo zaradi destruktivnega delovanja Aleksandre Pivec.

In pri tem mu predsednik vlade ni ravno pomagal.

Predpisi se spreminjajo tako hitro, da jim ljudje več ne sledijo, to pa na koncu vodi v apatijo in v zavračanje ter neizpolnjevanje predpisov, kar pa je prav tako slabo.

Vse to se seveda lahko spremeni. Toda spremembo je mogoče doseči le tako, da se nekaj spremeni na vrhu sedanje države oziroma - vlade.

Za začetek bi se moral vsak ukvarjati s svojim delom.

Odgovora na vprašanja nato vse doslej nismo dobili – čeprav je zakonski rok osem dni, kar pomeni, da je ministrstvo za zdravje prekršilo tudi Zakon o medijih.

In to seveda pomeni, da bo resorni minister moral prenehati »afne guncat« in resno razmisliti o tem, kako poteka testiranje v Sloveniji, sprejeti nekatere odločitve in jih javno sporočiti ter odgovoriti medijem – ne pa da nam odgovarja avtomatska tajnica.

Tako pa se zdi, da je vsa Slovenija na nekakšnem avtopilotu.

Posadke morda že dolgo ni v letalu.

In kaj sledi?

Upajmo, da se nam ne bo, podobno kot v tistem vicu, kmalu oglasil glas preko zvočnikov: »Spoštovani potniki na letu Covid-19, če pogledate na levo, boste pod krili videli grozd belih padal. To je vaša vlada, ki vas prisrčno pozdravlja in vas je zaradi nujnih obveznosti žal zapustila. Želimo vam varno, predvsem pa hitro vrnitev domov.«

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com