REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samoobramba: palestinska, ne pa izraelska pravica!

Zakaj Izrael nima, Palestinci pa imajo »pravico do samoobrambe«? Zato, ker je Izrael okupacijska, kolonialna država, ki zatira Palestince. Zatirani pa so vedno imeli in bodo vedno imeli pravico, da se branijo pred okupatorji.

»Izrael ima pravico do samoobrambe.«

Omenjeni stavek je vse od napada Hamasa na izraelske sile 7. oktobra »lajtmotiv« številnih evropskih in ameriških uradnikov, ki pogosto ponavljajo še eno laž o tem, kako je Hamas pobil 1200 izraelskih civilistov.

Danes je na podlagi javno objavljenih informacij v izraelskih medijih jasno, da naj bi Izraelci pobili najmanj 200 borcev Hamasa, pripadnioki te odporniške organizacije pa okoli 700 pripadnikov izraelske vojske in policije.

In od približno 500 mrtvih izraelskih civilistov 7. oktobra - natančno število še vedno ni znano - so večino ubile izraelske sile in ne Hamas oziroma Palestinci.

Zakaj Izrael nima, Palestinci pa imajo »pravico do samoobrambe«? Zato, ker je Izrael okupacijska, kolonialna država, ki zatira Palestince. Zatirani pa so vedno imeli in bodo vedno imeli pravico, da se branijo pred okupatorji.

Toda ob prikrivanju teh neprijetnih dejstev je sklicevanje na »pravico do samoobrambe« postalo sredstvo za opravičevanje najhujših zločinov izraelskih sil nad Palestinci in civilnim prebivalstvom v Gazi.

Da gre za veliko prevaro, je prvi opozoril ruski veleposlanik pri Združenih narodih.

Izrael ima pravico do samoobrambe, a le tako kot druge države, je opozoril Vasilij Nebenzja.

Kot je poudaril, Izrael kot okupacijska sila nima pravice do samoobrambe na podlagi 51. člena Ustanovne listine OZN, na katero se sklicuje v tem konfliktu v Gazi, kar potrjujejo tudi sklepi Meddržavnega sodišča iz leta 2004.

»Opozoriti moram na hinavščino ZDA in ameriških zaveznikov, ki v drugih, povsem drugačnih situacijah pozivajo k spoštovanju humanitarnega prava, oblikujejo preiskovalne komisije, uvajajo sankcije proti tistim, ki dejansko uporabljajo silo kot zadnjo možnost, da bi dolgoročno zaustavili nasilje. In danes, ob pogledu na grozljivo uničenje v Gazi, ki je veliko večje od vsega, kar jezno kritizirajo v drugih regionalnih okvirih, napade na civilne cilje, vključno z bolnišnicami, smrt tisočih otrok in strašno trpljenje civilistov pod popolno blokado, molčijo. Edino, kar počnejo, je, da trdijo, da naj bi imel Izrael 'pravico do samoobrambe', čeprav te pravice kot okupacijska sila nima, kar potrjujejo tudi svetovalni sklepi Meddržavnega sodišča iz leta 2004,« je dejal Nebenzja.

Ob tem je dodal, da Rusija Izraelu priznava pravico do zagotavljanja varnosti, a »ta je lahko v celoti zagotovljena le v primeru pravične rešitve palestinskega problema na podlagi znanih resolucij Varnostnega sveta OZN«.

»Izraelu ne odrekamo pravice do boja proti terorizmu. Vendar se borite proti teroristom, ne proti civilistom. V nasprotnem primeru se tudi sami postavite na stran zla in delujete po njegovih metodah. Judje, ki so stoletja trpeli preganjanje, bi morali razumeti bolje kot kdorkoli, da trpljenje navadnih ljudi, smrt nedolžnih zaradi slepega krvavega maščevanja ne bo pomagalo vzpostaviti pravice, oživiti mrtve ali tolažiti njihovih družin. In krščanstvo, islam in judovstvo združujejo vrednost človeškega življenja, ki pripada Bogu in si ga nihče nima pravice vzeti,« je opozoril ruski diplomat.

Zaradi tega je »pravica Izraela do samoobrambe« pravzaprav - laž.

Laž, ki so jo pogosto ponavljali in jo še ponavljajo tudi slovenski politiki.

Res je, da je pravica do samoobrambe, opredeljena v 51. členu Ustanovne listine OZN, temeljno načelo mednarodnega prava.

Vsaka država ima pravico braniti se pred oboroženim napadom.

Toda ta »pravica do samoobrambe« v sodobnem mednarodnem pravu velja le za države, ki so napadene s strani drugih držav in kadar sta ogrožena njena nacionalna varnost in obstoj.

Nato napadena država najprej obvesti Združene narode, in po tem uporabi silo, da se brani.

To je največji problem Izraela.

Gaza in Hamas nista »državi«, čeprav mnoge države sveta priznavajo Palestino kot državo. Gre za okupirano ozemlje, Izrael pa nadzoruje Gazo in Zahodni breg.

To je največji problem Izraela, saj Gaza in Hamas nista »državi«, čeprav mnoge države sveta priznavajo Palestino kot državo. Gre za okupirano ozemlje, Izrael pa nadzoruje Gazo in Zahodni breg.

Ker je neizpodbitno, da Hamas in Gaza ne predstavljata tuje države, torej domnevno spremenjena »državna praksa« nekaterih držav, ki so se borile »proti terorizmu« in na katero se sklicujejo zahodni strokovnjaki, ne pomeni, da mednarodno pravo Izraelu omogoča, da se sklicuje na 51. član Ustanovne listine ZN.

Šele ko bi spremenjeno prakso spremljala »spremenjena pravna zavest« in prepričanje večine držav, da tako ravnajo zakonito, bi prišlo do spremembe mednarodnega običajnega prava.

V tem primeru ga ni. Zaradi tega bi lahko Izrael vodil le »protiteroristično akcijo«, ne pa prave vojne, še manj pa vojne, v kateri trpijo predvsem civilisti.

Čeprav Izrael trdi, da ni zasedel Gaze od umika leta 2005 in da ozemlja ni mogoče zasesti brez »škornjev na tleh«, ni mogoče zanikati, da je Gaza še vedno pod izraelsko okupacijo zaradi stopnje nadzora, ki ga Izrael izvaja nad in okoli tega ozemlja.

O tem so prepričani sodniki Meddržavnega sodišča, pa tudi mednarodne organizacije s tega področja, kot je Rdeči križ.

Ne le da se se Izrael nima pravice sklicevati na »samoobrambo« - Izrael je pravzaprav edina država, za katero je Meddržavno sodišče ugotovilo, da je zlorabila in prekoračila mejo pri sklicevanju na pravico do samoobrambe pri svojem ravnanju s Palestinci.

Meddržavno sodišče je leta 2004 v posvetovalnem mnenju namenjenemu Generalni skupščini OZN razsodilo, da je izraelska gradnja zidu, ki je najpomembnejši del izraelskega sistema apartheida, v nasprotju z mednarodnim pravom.

Sodišče je upoštevalo tudi izraelski argument samoobrambe in odločilo, da ta ne upravičuje številnih kršitev mednarodnega prava, ki jih predstavlja zid.

Ne le, da se Izrael nima pravice sklicevati na »samoobrambo« - Izrael je pravzaprav edina država, za katero je Meddržavno sodišče ugotovilo, da je zlorabila in prekoračila mejo pri sklicevanju na pravico do samoobrambe pri svojem ravnanju s Palestinci.

»Čeprav ima Izrael pravico in dejansko dolžnost, da se odzove na številna in smrtonosna nasilna dejanja, usmerjena proti njegovemu civilnemu prebivalstvu, morajo za zaščito življenj svojih državljanov sprejeti ukrepi nujno ostati v skladu z veljavnim mednarodnim pravom. Izrael se ne more sklicevati na pravico do samoobrambe ali izredne razmere, da bi upravičil nezakonito gradnjo zidu. Sodišče zato ugotavlja, da sta gradnja zidu in z njim povezan režim v nasprotju z mednarodnim pravom,« je odločilo Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ).

Iz tega sledi, da Izrael ne more uporabiti »samoobrambe« kot aduta za spodkopavanje mednarodnega prava v trenutnih razmerah v Palestini.

Uporaba kolektivnega kaznovanja civilistov - vključno s stradanjem, žejo in odvzemom zdravil, neselektivnim bombardiranjem, uporabo belega fosforja, napadi na zdravstvene ustanove in medicinsko osebje, etničnim čiščenjem - nobenega od teh vojnih zločinov ni mogoče upravičiti kot »samoobrambo«.

Poleg tega dejansko obstaja pozitivna pravna obveznost vseh držav, da ukrepajo proti Izraelu glede na to, da Izrael zavrača razgradnjo zidu in sistema apartheida na zasedenih palestinskih ozemljih – vključno z razširjenimi kriminalnimi naselbinami in krajo zemlje, ki ju ta sistem uteleša.

V sodbi Meddržavnega sodišča o obveznostih drugih držav je zapisano: »Glede na naravo in pomen zadevnih pravic in obveznosti je sodišče mnenja, da so vse države dolžne ne priznati nezakonitega položaja, ki je nastal zaradi gradnje zidu na zasedenem palestinskem ozemlju, vključno z okolico vzhodnega Jeruzalema. Prav tako so dolžne ne podpirati ali pomagati pri ohranjanju stanja, nastalega s takšno gradnjo.

Prav tako je dolžnost vseh držav, da ob spoštovanju Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava zagotovijo, da se odstranijo vse ovire, ki izhajajo iz gradnje zidu, da lahko Palestinci uveljavljajo svojo pravico do samoodločbe. Poleg tega so vse države podpisnice Ženevske konvencije o zaščiti civilnih oseb v času vojne z dne 12. avgusta 1949 dolžne ob spoštovanju Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava zagotoviti, da Izrael spoštuje mednarodno humanitarno pravo, kot je vsebovano v tej konvenciji.«

Izrael ni sprejel nobenega od ukrepov, ki jih je navedel ICJ. Zgradil je še več nezakonitih naselbin in Palestincem uvedel še več omejitev.

»Povsem jasno je, da Združeno kraljestvo, Združene države Amerike in Evropska unija ne le, da ne izpolnjujejo svojih dolžnosti po mednarodnem pravu, kot jih je določilo Meddržavno sodišče, ampak ravnajo neposredno v nasprotju s svojimi obveznostmi po mednarodnem pravu v skladu s sodbo Meddržavnega sodišča,« je ob obravnavi tega vprašanja ocenil Craig Murray, škotski pisatelj, pravnik in borec za človekove pravice.

Murrey je bil britanski veleposlanik v Uzbekistanu od avgusta 2002 do oktobra 2004 in rektor Univerze v Dundeeju od 2007 do 2010, danes pa ga oblasti Združenega kraljestva preiskujejo po »zakonu o terorizmu« zaradi kritičnih stališč in podpore nezakonito zaprtemu ustanovitelju WikiLeaksa in novinarju Julianu Assangeu - kar samo po sebi zgovorno priča o čudaški »pravičnosti«, ki vlada v »zahodnem« delu sveta.

Razsodba ICJ dejansko implicira, opozarja Murray, da imajo Palestinci, ne Izraelci, pravico do samoobrambe.

Navsezadnje ta razsodba ICJ dejansko implicira, opozarja Murray, da imajo Palestinci, ne Izraelci, pravico do samoobrambe.

In ker ni mogoče imeti in izvajati »pravice do samoodločbe«, ki jo sodišče priznava, brez pravice do samoobrambe, če lahko nekdo drug »odstrani« ali izžene celotno ljudstvo - kar vztrajno poskuša storiti Izrael s svojimi neprestanimi napadi na Gazo, potem iz vsega tega sledi, da imajo Palestinci, ne pa Izrael, pravico do samoobrambe.

Prav nasprotno od tega, kar evropski in ameriški politiki vsak dan vztrajno ponavljajo – in lažejo.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com