REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rekonkvista 2.0

Ta teden je Španijo, Špance, Katalonce in vse tamkajšnje turiste prizadel val terorističnih napadov, ki so skupaj zahtevali več kot sto žrtev, med njimi tudi vsaj 15 smrtnih.

Odgovornost za napade je že prevzela zloglasna Islamska država, pri čemer so navedli, da je to odgovor na napade mednarodne koalicije na njihov »kalifat« v Siriji in Iraku. Del te koalicije je tudi Španija, ki ima v Iraku skoraj petsto vojakov in policistov, ki sodelujejo pri urjenju lokalnih obrambno-varnostnih sil. Samooklicani »kalifat« v zadnjih mesecih vse bolj izginja in posledično pripadniki oz. privrženci IS izvajajo napade po državah članicah koalicije.

Pri tem ne smemo pozabiti, da je IS že leta 2014 objavila svoj petletni načrt, po katerem so nameravali vzpostaviti svoj kalifat na ozemljih, kjer je bila v srednjem veku islamska oblast. Sem spada tudi Španija, katere del je bil med leti 711 in 1492 del islamskega imperija. Sodobni islamistični skrajneži tako hočejo ponovno osvojiti (rekonkvista) ozemlje, katerega so nekoč že posedovali.

To svojo državo, kot kaže, hočejo doseči s pokoli neoboroženih civilistov, predvsem v turističnih krajih, kjer lahko pričakujejo večje število ljudi. Po zadnjih večjih napadih po drugih evropskih državah je jasno, da so turistične znamenitosti glavna tarča islamističnih teroristov. 

Španska policija se je že odzvala z intenzivnim iskanjem storilcev in pomočnikov. Po zadnjih podatkih so bili storilci oz. vpleteni v napade severnoafriškega porekla (maroškega rodu). To je pomenljivo, saj je prav včeraj »padel« nov rekord: španska obalna straža v Sredozemlju je rešila čez 600 migrantov, ki so prišli prav iz Maroka. Koliko je med njimi takih, ki delijo idejo o svetovni prevladi islama in želijo uničiti Zahod?

Kot smo lahko v nedavnih letih videli, so teroristični napadi po severnoafriških turističnih destinacijah (v Egiptu, Tuniziji, Maroku itd.) povzročili padec obiska (evropskih) turistov, ki so se zato preusmerili na druge kraje, predvsem ob severnih obalah Sredozemlja.

Posledično je Slovenija postala bolj zanimiva za turiste, pri čemer je pomembno tudi dejstvo, da naša mala podalpska država visoko kotira na lestvici najbolj varnih držav (v zadnjih letih med prvo deseterico). 

A koliko časa bo trajal ta (lažni) občutek varnosti, ko bodo islamistični skrajneži ugotovili, da lahko (tudi) pri nas izvedejo napade na (evropske) turiste? Nenazadnje je bila tudi Slovenija vključena v bodoči načrt Islamske države, saj so našo zemljo nekoč že teptali Turki. 

Pri tem ne smemo pozabiti, da so v preteklosti slovensko ozemlje že prečkali ljudje, ki so bili pozneje vpleteni v teroristične aktivnosti, kot tudi tega ne, da so tudi nekateri Slovenci odhajali prostovoljno se boriti na bližnjevzhodna bojišča v imenu islamističnega ekstremizma.

Smo torej varni? Ta trenutek še.

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

klemen.kocjancic@insajder.com