REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Povolilna matematika in sovražni prijatelji

Ta teden smo lahko predvsem preko komentarjev poslušali debate, kako in kdo naj sestavi naslednjo vladno koalicijo. A trenutna povolilna matematika kaže, da bodo nekatere stranke morale pojesti zarečen kruh ali pa sprejeti odgovornost, da bodo čez nekaj mesecev ponovne predčasne volitve (ter s tem možnost še manj glasov). Zaradi te situacije je moralno boljši prav Janša, ki je včeraj na sprejemu pri predsedniku republike Borutu Pahorju poudaril, da bo z vsemi strankami govoril o koalicijskemu sodelovanju.

Ta teden smo lahko predvsem preko komentarjev poslušali debate, kako in kdo naj sestavi naslednjo vladno koalicijo. 

Dejstvo je, da je zmagovalka nedeljskih volitev SDS, kot tudi da z drugimi sorodnimi strankami (NSi, kot tudi morebiti SNS) nima dovolj poslanskih mandatov za sestavo. 

Po trenutnih, še neuradnih rezultatih, ima SDS 25 mandatov, NSi 7 in SNS 4 poslance v naslednjem sklicu; torej skupaj 36 glasov. To, tudi vključno z morebitnima dvema glasovoma poslancema narodnih manjšin, seveda ne zadostuje. 

Posledično je vodja drugouvrščene stranke LMŠ, Marjan Šarec, dobil zagon, da je že kar preventivno pričel pogovore z drugimi strankami, ki so se uvrstile v državni zbor, o sestavi morebitne koalicije. Pri tem pa je naletel na težavo, saj so glasovi na levici razdrobljeni med kar šest strank: LMŠ 13, SD 10, SMC 10, Levica 9, SAB 5 in DeSUS 5. 

Zaradi zahtev, ki jih je postavila Mesečeva Levica (glede prekinitve nakupa vojaške opreme in oborožitve ter referenduma o izstopu iz Nata) in so v nasprotju tudi s stališči drugih levih strank, je vključitev Levice malo manj verjetna. V tem primeru pa bo Šarec potreboval ali stranko SNS (kar je malo verjetno) ali pa NSi, za sestavo vlade. 

Vodstvo NSi se je že potegnilo nazaj glede pripravljenosti sodelovanja v taki koaliciji, kot tudi napovedalo, da bi odločitev o tem moralo sprejeti članstvo. Slednji pa zelo gotovo ne bodo želeli sodelovati z vsemi strankami, ki so bile v sestavi trenutne in prejšnje vlade, in so jih zaradi stanja v državi kritizirali med volilno kampanjo. V nasprotnem primeru NSi grozi padec podpore in s tem ponovni izpad iz parlamenta. 

Prav med volilno kampanjo so si leve stranke z javnim razglašanjem svoje nepripravljenosti sodelovanja z Janezom Janšo zagotovile glasove volivcev, ki primarno volijo proti njemu (in ne na podlagi programov strank), ter se na neki način tudi samo-prisilile, da se po volitvah ne bi morebiti premislile. 

A trenutna povolilna matematika kaže, da bodo nekatere stranke morale pojesti zarečen kruh ali pa sprejeti odgovornost, da bodo čez nekaj mesecev ponovne predčasne volitve (ter s tem možnost še manj glasov). Zaradi te situacije je moralno boljši prav Janša, ki je včeraj na sprejemu pri predsedniku republike Borutu Pahorju poudaril, da bo z vsemi strankami govoril o koalicijskemu sodelovanju. 

Jasno je, da so volivci v nedeljo SMC jasno in glasno pokazali, da se ne strinjajo z njihovo politiko. Preostale koalicijske stranke pa so predvsem na račun medsebojnih obtožb in valjenja krivde na druge stranke v Cerarjevi vladi pridobile nekaj glasov (v primerjavi s predhodnimi volitvami). Zato je tudi dokaj nelogično pričakovati, da bi ti sovražni prijatelji (angleško »frenemies«) ponovno sestavljali vlado. Kako naj vlade, ki so sodelovale v tej in predhodni vladi, popravljale napake, ki so jih same ustvarile, z isto politiko kot sedaj? Nelogično in nemogoče. 

Obstaja pa še ena možnost in sicer sodelovanje strank, ki niso sodelovale v pretekli vladi in prihajajo iz obeh polov. SDS (25), LMŠ (13), NSi (7), in SAB (5) imajo med seboj dovolj glasov za oblikovanje koalicije in udobno vladanje. V tem primeru bi moral Šarec dokazati, da je politik, ki za dobro državljanov lahko spremeni stališče in tako zagotovi delovanje vlade v turbulentnih časih, ki prihajajo.   

 

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

klemen.kocjancic@insajder.com