REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada si želi čim bolje razvit mladinski sektor

Ob mednarodnem dnevu mladih so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zapisali, da je vladi v interesu, da ima čim bolje razvit mladinski sektor, ki mladim ponuja številne priložnosti. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi mladim omogočili čim boljšo dostopnost do kakovostnega izobraževanja na vseh ravneh.

Ključno je tudi čim prejšnje zavedanje, kako pomembno je znanje in koliko šteje odličnost, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

Urad za mladino, ki aktivno sodeluje z Mladinskim svetom Slovenije, je odprt za dialog z mladimi in njihove pobude. V ospredje postavlja teme, specifične za situacijo v Sloveniji. Mednje še vedno spadajo najbolj osnovna vprašanja, povezana z osamosvajanjem mladih, njihovo integracijo v družbo in kvalitetnim vključevanjem na trg dela.

Mladi v Sloveniji so sicer zelo aktivni. Združujejo se v različnih formalnih in neformalnih skupinah v okviru nevladnih organizacij. V njih aktivno preživljajo prosti čas, pridobivajo nove izkušnje, pa tudi številne spretnosti, ki jim bodo prišle prav v življenju.

"Vsi, ki se ukvarjamo z mladinskim sektorjem, želimo skupaj z vami graditi vizije in cilje, ki so vam blizu," je v kolumni za spletni portal Dostop.si zapisala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Temu sledita tudi nacionalni program za mladino in izvedbeni načrt.

Makovec Brenčičeva je v zapisu omenila tudi novelo zakona o visokem šolstvu. Ta po njenih navedbah vzpostavlja predvidljiv in stabilen sistema financiranja visokega šolstva, odprtost visokošolskih institucij v mednarodno okolje, prilagodljivost sistema oz. povečanje fleksibilnosti študijskih programov, inkluziven sistem upravljanja visokošolskih zavodov, spremljanje zaposljivosti diplomantov, zmanjševanje osipa, hitro vključevanje na trg delovne sile in skrajševanje časa študija.

Sredstva za izvajanje evropskih projektov na področju izobraževanja, usposabljanja in mladine v Sloveniji so se od leta 2007 s 7,7 milijona dvignila na 15,5 milijona evrov.