REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Cerar: Končna odločitev glede Cete v rokah DZ

Cerar: Končna odločitev glede Cete v rokah DZVIR: STAfoto

Vlada je primerno obveščala javnost in državni zbor o postopku sprejemanja trgovinskega in investicijskega sporazuma Ceta med EU in Kanado, je v DZ danes dejal premier Miro Cerar. Odgovornost bo sedaj na ramenih poslancev, ki bodo imeli možnost zavrniti tudi mehanizem mednarodnega arbitražnega tribunala za investicijske spore (ICS).

Premier Cerar je ob začetku redne seje DZ odgovarjal na poslansko vprašanje poslanca ZL Mateja T. Vatovca o Ceti. Kot je poudaril, je bil postopek sprejemanja sporazuma demokratičen, vlada je o postopku in svojih stališčih jasno in redno obveščala tako poslance kot javnost.

"Časa za dobro javno razpravo je bilo dovolj, DZ pa bo sprejel končno odločitev," je menil predsednik vlade.

Cerar je poudaril, da je bila vlada v postopku sprejemanja Cete "izjemno dejavna", da je zavzemala zelo odločna stališča in podajala jasne zahteve. Ocenjevala je namreč, da je bilo treba ob sprejemu sporazuma zagotoviti vse ustrezne standarde, ki že veljajo v Sloveniji.

Tako so skupaj z drugimi državami dosegli, da je sporazum opredeljen kot sporazum mešane narave in da se deli, ki so za mnoge sporni, izvzamejo iz začasne uporabe. Veliko jabolko spora je bilo vprašanje, kako naj bi reševali spore med vlagatelji in državami - pred nacionalnimi sodišči ali pred arbitražnim tribunalom mednarodne narave.

"Dosegli smo, da je mehanizem ICS izvzet iz začasne uporabe," je poudaril Cerar. Če torej DZ odloči, da tega dela Cete ne bo podprl, bo sporazum veljal brez njega in bo varstvo urejeno pred nacionalnimi, torej pri nas pred slovenskimi sodišči.

Komisija je upoštevala previdnostno načelo glede varnosti hrane, kar je izpostavila tudi v skupni razlagalni izjavi, ki jo bosta ob sporazumu sprejeli Kanada in EU. Standardi glede hrane v nobenem primeru ne bodo znižani in vsi uvoženi proizvodi bodo še naprej morali izpolnjevati nacionalne zahteve, je zagotovil premier.

Slovenija je dosegla tudi, da se je v skupno izjavo vneslo poglavje voda. Članice EU bodo tako lahko same odločale, kako varovati in uporabljati vodne vire. Če bi Slovenija na to pristala, bi se multinacionalke seveda lahko polastile naših vodnih virov, to omogočajo različni pravni prijemi. "To se je zaradi nekih odločitev iz preteklosti skoraj že zgodilo. Tega ne bomo dovolili," je poudaril Cerar.

Vlada je, kot je izpostavil premier, sprejela zelo jasna stališča in tudi pojasnila svoje razloge, zakaj bi bilo treba Ceto sprejeti. Kot je poudaril, tukaj ne gre za sporazum TTIP, o katerem se pogajata EU in ZDA. Ceta je sporazum drugačne narave, v procesu njenega oblikovanja pa smo uveljavili naše predloge tako, da sporazum ne bo šel na škodo Slovenije, je zatrdil Cerar.

Na vprašanje, ali podpira predlagani posvetovalni referendum o Ceti in TTIP, je dejal, da se ne boji ljudi in ne referenduma, vendar pa se mu slednji ne zdi smiseln, med drugim zato, ker gre za "zelo kompleksno materijo". "Ni potrebe po posvetovalnem referendumu, če boste poslanci uspeli sprejeti jasno, dokončno stališče," je menil. Vlada je to že storila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek