REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes vendarle soočila nekdanja direktorja Teša Uroša Rotnika in Simona Tota. Med drugim sta odgovarjala na vprašanja o finančni konstrukciji projekta, vprašljivi pogodbi z Alstomom ter njuni komunikaciji s HSE in vlado.
V četrtek začnejo veljati določbe novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki uvajajo zbiranje podatkov o letalskih potnikih na letih iz tretjih držav v Slovenijo in obratno. Policija bo začela v ta sistem zbiranja podatkov letalske prevoznike vključevati postopoma, začenja pa z Adrio Airways, so pojasnili na MNZ.
Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je danes opozorila, da v šolah v Savdski Arabiji otroke sistematično učijo sovraštva. Kljub napovedim oblasti, da bodo tovrstne tekste odstranili, so verski učbeniki še vedno polni besedil, ki zagovarjajo nestrpnost in sovraštvo, so opozorili v organizaciji s sedžem v New Yorku.
Avstrija zastava
V Avstriji bodo 15. oktobra predčasne parlamentarne volitve. Stranke so pred volitvami že objavile svoje volilne programe, med njimi tudi svobodnjaki, ki so danes predstavili svoj volilni program s sto točkami. Svobodnjaki stavijo na poštenost in več neposredne demokracije. Program je danes predstavil podpredsednik stranke Norbert Hofer.
Ljubljanski grad, Ljubljana
Na Ljubljanskem gradu so števci danes popoldne našteli milijontega obiskovalca v letošnjem letu. Mejnik milijona obiskovalcev je s tem ena glavnih ljubljanskih turističnih atrakcij presegla peto leto zapored, letos mesec prej kot lani, so sporočili z Ljubljanskega gradu.
Slovenski trgovec Mercator je od 7. septembra do danes od hrvaškega Konzuma prevzel 25 svojih nekdanjih prodajaln v Bosni in Hercegovini, je potrdil predsednik uprave Konzuma BiH Tomislav Bagić. Krmilo v preostalih 58 trgovinah v BiH, ki jih je po Agrokorjevem prevzemu Mercatorja prevzel Konzum, bo Mercator prevzel do konca septembra.
Kandidatka NSi za predsednico republike in predsednica omenjene stranke Ljudmila Novak danes v Celju začenja turnejo obiskov po Sloveniji. Kot so za STA povedali v NSi, je turneja namenjena krepitvi vezi med stranko in njenimi člani s poudarkom na kongresu, ki bo konec septembra v Slovenski Bistrici in prihajajočih predsedniških volitvah.
Sodišče v Zagrebu je danes preložilo obravnavo v ponovljenem sojenju v primeru tožb Zagrebške banke (Zaba) in Privredne banke zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki in NLB v sporu o prenesenih deviznih vlogah hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB. Sodnica je od odvetnice hrvaških bank zahtevala dodatne dokaze.
Na Policijski upravi Novo mesto, kjer so predstavili prve ugotovitve torkovega napada treh psov v Mavrlenu pri Črnomlju na 71-letnico, ki je zaradi posledic pasjih ugrizov umrla v novomeški bolnišnici, napad za zdaj obravnavajo kot dogodek in ne kot kaznivo dejanje. 40-letnega lastnika psov in sina žrtve pa za zdaj sumijo kaznivega mučenja živali.
Nova Gorica
V petek bomo praznovali dan vrnitve Primorske k matični domovini v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe leta 1947. Letos državno proslavo gosti Nova Gorica, ki letos prav tako praznuje svojo 70-letnico. Praznik nas spominja, da so Primorci v najtežjih časih znali stopiti skupaj, je ocenil novogoriški župan Matej Arčon.
Nogomet
Trener kitajskega nogometnega kluba Shanghai SIPG Portugalec Andre Villas-Boas je po povratnem četrtfinalnem obračunu azijske nogometne lige prvakov proti ekipi Guangzhou Evergrande, po katerem je njegova ekipa po streljanju enajstmetrovk napredovala v polfinale, tekmece obtožil, da so si pomagali z neverjetnimi umazanimi triki.
Denar euro
Mednarodni nogometni trg je v poletnem prestopnem roku med 1. junijem in 1. septembrom 2017 vnovič poskrbel za rekordne izdatke pri okrepitvah. Klubi so za nove nogometaše porabili 4,71 milijarde ameriških dolarjev (3,93 milijarde evrov), so sporočili z Mednarodne nogometne zveze.
Policija
Ljubljanski policisti pozivajo priče predrzne vožnje na relaciji Zaloška-Kajuhova-Šmartinska, ki jo je v nedeljo okoli 11.25 zagrešil voznik srebrnega golfa. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je voznik pri tem storil več cestno prometnih prekrškov in s svojo vožnjo ogrožal ostale udeležence.
Količina emisij ogljikovega dioksida (CO2) se je predlani povečala za 1,8 odstotka, količina emisij trdnih delcev PM10 za 0,7 odstotka. Količina emisij dušikovih oksidov (NOx) se je medtem zmanjšala za 9,5 odstotka, je danes sporočil statistični urad.
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je po objavi arbitražne sodbe znova v ospredju odnosov med Hrvaško in Slovenijo. Slovenski premier Miro Cerar in opozicija očitata Erjavcu trdo retoriko do Hrvaške, na Hrvaškem pa na Erjavca gledajo z določenim zaničevanjem, v današnji izdaji ocenjuje zagrebški tednik Globus.
Veter je spet v jadrih Evrope, a okno priložnosti ne bo ostalo odprto za zmeraj, zdaj je čas za izgradnjo enotnejše, močnejše in bolj demokratične unije do leta 2025, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.
Karel Erjavec
Severnokorejski jedrski program predstavlja resno grožnjo, ne samo za regionalno okolje, ampak tudi za celotno mednarodno skupnost, je na današnji seji odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) ocene mednarodnih strokovnjakov povzel vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec. Dodal je, da so razmere resne, a je potrebna rešitev prek diplomacije.
Evropska unija, EU
Število zaposlenih se je v drugem četrtletju v območju evra in v EU na četrtletni ravni okrepilo za 0,4 odstotka, kažejo podatki Eurostata. Na letni ravni se je število zaposlenih v območju z evrom povečalo za 1,6 odstotka, medtem ko je bilo v uniji 1,5 odstotka več zaposlenih.
Rokomet
Minula sezona evropske lige prvakov v rokometu se je končala z zmagoslavjem Vardarja iz Skopja, ki je na sklepnem turnirju v Kölnu na kolena položil "načrtovanega" prvaka PSG. V novi sezoni se znova obeta pestro dogajanje v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini, v njem bosta sodelovala tudi Celje Pivovarna Laško in Gorenje Velenje.
OZN stavba
Mjanmarska voditeljica Aung San Suu Kyi, ki je zaradi brutalnega ukrepanja mjanmarskih varnostnih sil proti pripadnikom muslimanske manjšine Rohingya pod vse hujšim pritiskom mednarodne skupnosti, je danes odpovedala udeležbo na letošnjem splošnem zasedanju Generalne skupščine ZN.
ZDA, Združene države Amerike
Ameriško vrhovno sodišče je v torek brez obrazložitve sprejelo zahtevo pravosodnega ministrstva ZDA po zamrznitvi izvajanja odločitve zveznega prizivnega sodišča iz San Francisca, ki je dalo zeleno luč za sprejem okrog 24.000 beguncev z ustreznimi potrdili zvezne agencije za priseljevanja.
Luka Dončič in Goran Dragič, Slovenija
Slovenski košarkarji so z zmago v četrtfinalu evropskega prvenstva proti Latviji poskrbeli, da je športna Slovenija v torek zvečer dihala kot ena, a Goran Dragić in soigralci se zavedajo, da medalje še nimajo obešene okrog vratu. V en glas poudarjajo, da se zdaj njihova pot do medalje šele začenja.
Mednarodni olimpijski komite bo danes odločal o prirediteljih letnih olimpijskih iger 2024 in 2028. Na skupščini v Limi se obeta zgodovinska odločitev dvojnega izbora. Igre leta 2024 naj bi gostil Pariz, igre leta 2028 Los Angeles. Mok je za to odločitev že izdelal ustrezne pogodbe.
Ljubljanski hotel Intercontinental
V prestolnici se bo že šestnajstič zapored odvijal Festival nevladnih organizacij Lupa. Kot je za STA povedal Uroš Bonšek s Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, bo več kot 120 nevladnih organizacij na stojnicah predstavilo svoje raznolike dejavnosti, ob tem pa bo pester spremljevalni program.
Vlada Mira Cerarja
Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča bo danes nadaljevala z obiskom prebivalcev ob meji s Hrvaško, s katerimi se pogovarja o konkretnih rešitvah za težave, ki so nastale po razsodbi arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. Vladna delovna skupina se bo tokrat sestala s prebivalci občine Metlika.
Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 bo danes znova poskusila soočiti nekdanja direktorja Teša Uroša Rotnika in Simona Tota, potem ko je prvi poskus 'padel v vodo'. Rotnik namreč julija ni prišel na soočenje.
Jean Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo imel danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu govor o stanju EU. Pričakovati je pozitiven govor s poudarki o pomenu sodelovanja, solidarnosti pri soočanju z migracijami, krepitve trgovinske in obrambne politike, socialne Evropo ter reforme območja evra.