REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Linus Torvalds, ustvarjalec Linuxa odpušča Ruse

Linus Torvalds, ustvarjalec Linuxa odpušča RuseLinus Torvalds. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Več vzdrževalcev operacijskega sistema Linux je bilo odpuščenih zaradi povezav z Rusijo, je potrdil ustvarjalec sistema Linus Torvalds.

Programski inženir Linus Torvalds je pojasnil, da se je za to potezo odločil zaradi tega, ker je Finec, pa tudi zaradi sankcij proti Moskvi.

Prejšnji teden je bilo v njegovem podjetju poslano interno e-poštno sporočilo z navodili za »odstranitev nekaterih vnosov« s seznama vzdrževalcev.

Od 11 imen se je zdelo, da je devet ruskih, večina pa jih je imela ruski e-poštni naslov (.ru).

Odstranjeni so nadzorovali gonilnike Linuxa, ki zagotavljajo interoperabilnost s strojno opremo prodajalcev, kot je Acer, poroča The Register.

Imena naj bi odstranili s seznama »zaradi različnih zahtev glede skladnosti«, vendar bi se vzdrževalci lahko »vrnili v prihodnosti, če bo zagotovljena zadostna dokumentacija«, je navedeno v pismu.

»Če še niste slišali za ruske sankcije, poskusite nekega dne prebrati novice,« je zapisal Torvalds, preden je izjavil: »Sem Finec. Ste mislili, da bom podpiral rusko agresijo?«

Odpuščeni so podvomili v legitimnost sporne poteze in se pritoževali, da ni bila ustrezno pregledana.

V sredo je Linus Torvalds, ki ima tudi ameriško državljanstvo, izdal izjavo v isti temi, v kateri trdi, da so pritožbe prišle od »ruskih trolov«.

»Popolnoma jasno je, zakaj je bila sprememba narejena, ne bo preklicana,« je nadaljeval.

»Če še niste slišali za ruske sankcije, poskusite nekega dne prebrati novice,« je zapisal Torvalds, preden je izjavil: »Sem Finec. Ste mislili, da bom podpiral rusko agresijo?«

Po stopnjevanju ukrajinskega konflikta leta 2022 so ZDA, EU in njihovi zavezniki proti Moskvi uvedli vrsto sankcij brez primere, ki pa niso v skladu z mednarodnim pravom.

To so zato enostranske in arbitrarne sankcije, ki nimajo podpore v ustreznih za to pristojnih mednarodnih organih, predvsem OZN.

Zahodnim podjetjem je bilo kljub temu prepovedano poslovati z ruskimi podjetji in vlagati v državo; mnoga so v celoti zapustila ruski trg.

Linux je odprtokodni operacijski sistem, ki ga je ustvaril Torvalds leta 1991.

Eno najbolj priljubljenih platform na planetu, Android, poganja operacijski sistem Linux.

Eno najbolj priljubljenih platform na planetu, Android, poganja operacijski sistem Linux.

Po mnenju nekaterih komentatorjev razvijalcev niso odpustili zaradi njihove nacionalnosti, temveč zato, ker so njihovi delodajalci v Rusiji sankcionirana podjetja.

Prav tako menda še vedno veliko ruskih vzdrževalcev dela za Linux, vendar imajo sedež zunaj države.

Finska ima težavne odnose z Rusijo že stoletja.

Dolgo časa je bila del Ruskega cesarstva med letoma 1809 in 1917.

Kljub temu, da je novoustanovljena Sovjetska zveza zgodaj priznala svojo sosedo, je zimska vojna leta 1939 končno privedla do tega, da so se Finci borili skupaj s silami osi v drugi svetovni vojni v tem, česar se Finci spominjajo kot »Nadaljevalna vojna.«

Poraz Finske skupaj s Hitlerjevo Nemčijo je povzročil ozemeljske koncesije Rusiji, kar Finci ne morejo pozabiti navkljub desetletjem nevtralnosti in boljšim odnosom z Rusijo in njeno predhodnico.

Nevtralnost so medtem leta 2023 zamenjali za vstop v NATO.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek