REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška odposlanka pri Natu ni navdušena nad evropsko strategijo »kupuj (orožje) lokalno«

Ameriška odposlanka pri Natu ni navdušena nad evropsko strategijo »kupuj (orožje) lokalno«Julianne Smith opozarja, da protekcionizem EU ni način za hitro premikanje velikih količin dobrega orožja do »žarišč«. Vir: Posnetek zaslona, X

Washington je »zaskrbljen« nad potezo EU, da daje prednost nakupu evropskega orožja, je za Politico povedala odhajajoča ameriška veleposlanica pri Natu Julianne Smith in pojasnila, da ta strategija ne bo ponudila najcenejšega ali najhitrejšega načina za pridobitev orožja za Ukrajino in druge države, ki jih potrebujejo.

Evropska unija se je ob morebitni vrnitvi Donalda Trumpa na mesto predsednika ZDA odločila, da postane vojaško samozadostna.

V skladu s strategijo Evropske komisije za obrambno industrijo, ki je bila predstavljena v začetku tega leta, si je 27 držav EU - od katerih jih je 23 tudi članic Nata - zastavilo cilj, da bodo do leta 2030 porabile polovico svojih proračunov izključno za orožje EU - cilj, ki se bo do leta 2035 dvignil na 60 odstotkov.

Toda iz zgodbe se je umaknilo več čezatlantskih članic EU, na primer Švedska in Nizozemska.

Ker je Francija vodila pobudo, se je Pariz zdaj znašel na udaru kritik, ker ščiti lastno industrijo orožja, toda ne more doseči obsega in hitrosti dobav iz drugih držav dobaviteljic, kot sta ZDA in Južna Koreja.

Poljska je na primer velik kupec korejskega orožja.

»Vse skupaj je precej fascinantno in spodbudno, saj se EU pripravlja, da prevzame večji del bremena, ko gre za obrambo in varnost,« je dejala Smithova.

»Ali so ZDA zaskrbljene, kako se izvajajo nekatere od teh pobud? Seveda.«

Na vprašanje, naj to pojasni, je dejala: »Ko Evropejci pravijo, da bi morali kupovati obrambno opremo ali orožje samo v Evropi, postavljamo vprašanje: glede na potrebe, glede na odločenost držav, da dobijo najboljše po najboljši ceni, ali ni logično omogočiti državam, da iščejo, kar potrebujejo, kjer koli lahko, in v časovnem okviru, ki jim ustreza?

In včasih vas to popelje v države zunaj Evropske unije.«

»Cenim njihov srednjeročni in dolgoročni načrt, vendar nisem prepričana, da bo omejevanje nakupov na EU res pomagalo našim prijateljem v Ukrajini ali državam v zavezništvu, ki trpijo akutno pomanjkanje,« je dejala.

Odhajajoča ameriška veleposlanica trdi, da ZDA za zdaj niso pripravljene povabiti Ukrajine v NATO.

»Zavezništvo do danes še ni doseglo točke, ko bi bilo pripravljeno ponuditi članstvo ali povabilo Ukrajini,« je dodala.

Smithova tudi ne pričakuje, da bo Trump uresničil svojo grožnjo in obupal nad Natom.

»75 let so ameriški predsedniki vseh političnih prepričanj podpirali to zavezništvo in se zavezali, da bodo zagotovili vodstvo zavezništva,« je dejala Smithova.

»Prepričana sem, da bodo ZDA še naprej igrale to vlogo v prihodnosti, ne glede na to, kaj se bo zgodilo (na volitvah) 5. novembra.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek