REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Simulacija ruskega napada: NATO več dni ne bi reagiral, toda 44 nemških »Leopardov« bi premagalo rusko vojsko

Simulacija ruskega napada: NATO več dni ne bi reagiral, toda 44 nemških »Leopardov« bi premagalo rusko vojskoUpokojena ameriška generala nista pojasnila, s kakšnim »briljantnim manevrom« bi dosegla takšno zmago. Simulacija je pokazala, da bi bila zavezniška »zmaga« nad Rusi milo rečeno krvava. Vir: Posnetek zaslona, X

Upokojena ameriška generala Philip Breedlove in Ben Hodges trdita, da bi majhne nemške sile v Litvi lahko ubranile državo pred obsežno rusko invazijo, pri čemer se sklicujeta na vojaško simulacijo, ki je bila po njunih specifikacijah izvedena v Washingtonu.

Računalniško simulacijo ruske »invazije« na vzhodno krilo Nata je naročil Strong Together, litovski možganski trust, ki ga vodi washingtonski Center za preučevanje vojskovanja nove generacije (Center for the Study of New Generation Warfare). Simulacija je pokazala, da bi bila zavezniška »zmaga« nad Rusi milo rečeno krvava.

Dva upokojena generala z zgodovino nenavadnih napovedi sta za nemški tabloid Bild povedala, da je njuna simulacija pokazala, da bi se lahko 44 »Leopardov«, nemške proizvodnje, in 4800 vojakov Bundeswehra uspešno zoperstavilo skoraj 30.000-glavo rusko vojsko, če bi ta leta 2027 »napadla« Litvo prek Latvije in iz Belorusije ter zasedla deli Litve, Latvije in Estonije.

V Litvi je trenutno nameščenih 800 nemških vojakov, do leta 2027 pa naj bi njihovo število naraslo na 4800.

Simulacija je tudi pokazala, da bo zahodno vojaško zavezništvo potrebovalo približno deset dni, da se odzove na napad na svojem vzhodnem krilu in pošlje enote.

Rusija bi v istem časovnem obdobju nekako izgubila 411 tankov, 1.019 oklepnih vozil in 11.420 mož, trdita generala ZDA.

V tem času bi litovska vojska štiri dni zadrževala sovražnika.

Nato pa bi 44 nemških tankov nekako izvedlo »briljanten manever« in premagalo ruske sile.

Do desetega dne, trdita Breedlove in Hodges, bi Nemci in Litovci izgubili 17 tankov, 145 oklepnih vozil in 3650 vojakov.

Rusija bi nekako izgubila 411 tankov, 1.019 oklepnih vozil in 11.420 mož v istem časovnem obdobju, sta oznanila nekdanja ameriška generala, ne da bi pojasnila podrobnosti tega »genialnega« načrta.

Ločena ocena simulacije, ki jo je objavil litovski portal LRT, navaja, da bi rusko napredovanje lahko zaustavili blizu Vilne pravočasno, da bi prišle okrepitve Nata, vendar le pod pogojem, če bo Litva v naslednjih štirih letih v svojo vojsko vložila 10 milijard evrov, torej dvakrat več kot znašajo trenutni izdatki za obrambo.

Gintaras Azubalis, upokojeni polkovnik litovskih oboroženih sil, je za Bild povedal, da čeprav verjame, da bi 4800 Nemcev lahko »porazilo rusko divizijo, ki prihaja iz Latvije«, bi bila Litva še vedno »uničena in delno okupirana« v dveh tednih boja.

Simulacija je tudi pokazala, da bi poleg uničenja Litve hipotetična ruska »invazija« na baltske države po nekaj dneh spopadov povzročila tudi na tisoče mrtvih.

Prav tako ni pojasnjeno, zakaj bi Moskva čakala do leta 2027, da bi napadla vzhodno krilo Nata, niti kako bi se zahodni vojaški pakt obnesel, če bi se »ruska invazija« zgodila zdaj.

Mimogrede, Hodges je nekoč trdil, da bo zahodno orožje Ukrajini omogočilo, da zavzame Krim do lani, marca 2022 pa je izjavil, da Rusiji »manjka le še deset dni« do trenutka, ko bo ostala brez raket in topniških granat.

Tudi Breedlove je v začetku tega leta trdil, da bi Kijev lahko zavzel Krim, če bi prejel dovolj zahodnega orožja, s čimer se Pentagon ni strinjal.

Skratka, to so strokovnjaki, na katere se zahodne države zanašajo tudi v primeru vojne v Ukrajini.

In zato tam ukrajinska vojska tudi dan za dnevom napreduje - ritensko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek