REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Generalni sekretar Nata: Še naprej se širimo proti ruskim mejam

Generalni sekretar Nata: Še naprej se širimo proti ruskim mejamMark Rutte je poudaril, da Severnoatlantsko zavezništvo nadaljuje nakupe novega orožja, predvsem protiletalske obrambe, topniških sistemov in jurišnih letal pete generacije. Vir: Posnetek zaslona, X

NATO bo še naprej povečeval svojo vojaško prisotnost na ruskih mejah, pospeševal proizvodnjo in nakup orožja tako za podporo režimu v Kijevu kot za polnjenje lastnih rezerv, je na novinarski konferenci po srečanju obrambnih ministrov držav članic povedal novi generalni sekretar zavezništva Mark Rutte.

Generalni sekretar Nata Rutte je sicer nov na funkciji, a ponavlja iste, celo še bolj radikalne zahteve in provokativne napovedi kot njegov predhodnik Jens Stoltenberg...

Kot je poudaril, bo zavezništvo nadaljevalo s povečevanjem prisotnosti na vzhodnem krilu (proti Rusiji) in nakupom novega orožja, predvsem protiletalske obrambe, topniških sistemov in jurišnih letal pete generacije.

»Hitro bomo povečali vojaško proizvodnjo, da bomo oskrbovali Ukrajino in napolnili naša skladišča,« je dejal Rutte.

Dan prej je generalni sekretar Nata izpostavil, da bi se morala Ukrajina in Vladimir Zelenski pogajati »s pozicije moči« z Rusko federacijo.

V zadnjem času se na Zahodu vse pogosteje pojavljajo ideje o neposrednem oboroženem spopadu med zahodnim vojaškim zavezništvom in Rusijo.

Kremelj je opozoril, da Moskva nikomur ne grozi, da pa ne bo zanemarila dejanj, ki so potencialno nevarna za ruske interese.

Rusija po drugi strani opaža aktivnost Nata brez primere vzdolž svojih zahodnih meja, saj zahodni vojaški pakt širi pobude, in to imenuje »zadrževanje ruske agresije«.

Moskva je že večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi kopičenja sil Nata v Evropi.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Rusija ostaja odprta za dialog z Natom, a na enakopravni osnovi, Zahod pa mora opustiti smer militarizacije evropske celine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek