REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zajet in pod okriljem noči odpeljan za Ural: Rusi Ukrajincem zaplenili močno orožje, zdaj razkrivajo njegove skrivnosti

Zajet in pod okriljem noči odpeljan za Ural: Rusi Ukrajincem zaplenili močno orožje, zdaj razkrivajo njegove skrivnostiRusija je prepeljala ujet ukrajinski tank, nemške proizvodnje, globoko na svoje ozemlje. Satelitske slike in odprti viri kažejo na lokacijo tanka Leopard 2A6 v tovarni Uralvagonzavod. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Rusija je prepeljala zajeti ukrajinski nemški tank Leopard globoko na svoje ozemlje, da so ga njeni inženirji lahko razstavili in analizirali njegove sestavne dele, glede na raziskavo Defense News, ki temelji na podatkih iz odprtih virov.

Satelitski posnetki, posnetki, ki so jih objavili ruski mediji, in druge informacije iz odprtih virov (Middlebury Institute of International Studies/Planet Labs Inc. in posnetki zaslona s kanala Dimitro Sevastopol prek YouTuba) kažejo na lokacijo tanka Leopard 2A6, ki je v tovarni Uralvagonzavod, ki je znana kot največji proizvajalec tankov na svetu.

Tovarna naj bi proizvedla več kot 100.000 tankov od druge svetovne vojne, sodeluje pa tudi pri proizvodnji najnaprednejših različic tankov, ki jih ima Rusija danes.

Na kupoli tankov je mogoče videti jeklene kletke kot zaščito pred droni.

Takšni dodatki so postali standardni na bojišču v Ukrajini kot preprosta obramba pred brezpilotnimi letali kamikaze, ki so opremeljeni z eksplozivom, ki lahko uničijo oklepna vozila, ko zadenejo šibke točke.

Ni jasno, kdaj in kje točno so ruske sile zasegle zadevnega »Leoparda«.

Nizozemska odprtokodna raziskovalna stran Orik, ki spremlja potrjene izgube na bojišču v Ukrajini, je identificirala 13 tankov Leopard 2A6, ki so jih izgubile ukrajinske oborožene sile – sedem jih je uničenih, ostali pa so poškodovani.

Ruska tovarna se nahaja v Nižnem Tagilu, za ruskim pogorjem Ural, torej vzhodno od njega – ki sicer predstavlja naravno mejo med Evropo in Azijo.

Tovarna, v katero so prepeljali »Leopard 2«, pa je daleč od frontne črte v Ukrajini. Vozilo je v objekt prispelo ponoči na tovornjaku, je razvidno iz videoposnetka, ki ga je pregledal Defense News.

Tovarna poleg oklepnih vozil izdeluje železniške vagone in je eden največjih industrijskih kompleksov v Rusiji.

Ta tovarna je bila izbrana za končno destinacijo tanka najbrž zaradi njenega strokovnega znanja in ugleda najboljšega proizvajalca tankov v ruskem vojaško-industrijskem kompleksu, kar pomeni, da ima na krovu izkušene inženirje.

Medijska poročila iz leta 2023 navajajo, da je to državno podjetje odgovorno za proizvodnjo sodobnih ruskih T-90M in modernizacijo glavnih bojnih tankov T-72B3M.

Pomen tovarne je dodatno poudaril obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina februarja letos.

Ruski vladni mediji so poročali, da se v Uralvagonzavodu gradijo novi proizvodni obrati, tovarna pa je prešla na 24-urni delovni urnik, da bi povečala proizvodnjo za vojne napore v Ukrajini.

V Defense News jim je, kot trdijo, uspelo geolocirati videoposnetek procesa gradnje objekta, v katerem se nahaja zajeti ukrajinski tank.

Ruski mediji so se privoščljivo naslajali nad zajetjem zahodnega tanka, sklicujoč se na poročila zahodne industrije, ki je paničarila, da bo tajna tehnologija prišla v roke Moskve.

Članki tudi opozarjajo, da bi lahko »neuspešna uporaba nemških tankov v Ukrajini negativno vplivala na izvozni potencial oklepnikov«, poroča ruska državna tiskovna agencija RIA Novosti.

Čeprav je star več kot 20 let, Leopard 2A6 še vedno velja za kompetenten in sodoben glavni tank.

Njegove prednosti pred ruskimi tanki so večja možnost preživetja posadke, napredna oborožitev, sistem za nadzor ognja, drugačen oklep, vrsta granat, ki jih izstreljuje, ter močan in učinkovit motor.

Kljub nekaterim trditvam, ki jih ruski državni mediji z veseljem ponavljajo, ni jasno, ali so tanki, ki jih je Berlin dobavil Kijevu, opremljeni z bolj občutljivo in sofisticirano tehnologijo kot tisti za izvoz v druge države.

Nekateri analitiki so izrazili zaskrbljenost, da bi lahko bili tanki, ki prihajajo iz zalog Bundeswehra, opremljeni s posebej naprednimi sistemi.

Podjetje KNDS, proizvajalec tankov, je za Defence News povedalo, da jih ne skrbi, da bi njihovo tehnologijo prevzela Rusija.

»Ne bo lahko kopirati in Rusija ima verjetno že veliko informacij,« je dejal tiskovni predstavnik podjetja.

Proizvajalec orožja je še pojasnil, da ne obstaja »izvozna različica« tanka, ampak da so naročila prilagojena posebnim zahtevam strank.

Tiskovni predstavnik, ki je želel ostati neimenovan, po poročanju Defense News ni mogel povedati, ali so bili tanki, ki so bili dostavljeni iz nemških oboroženih sil predelani pred pošiljanjem v Ukrajino, in tudi ne ali so vsebovali kakšno posebno občutljivo tehnologijo.

»Rusi bodo nekatere stvari verjetno uspeli razvozlati, kaj pa točno, je težko reči,« je sklenil.

Nemčija je Ukrajini dostavila 18 tankov Leopard 2A6, Portugalska pa je sodelovala s tremi.

To ni prvi »Leopard 2«, ki ga je zasegla Rusija.

Aprila je bil objavljen video ruskega vojaškega osebja, ki analizira poškodovani tank v poljskem šotoru.

Vendar se zdi, da je tank, prepeljan v Uralvagonzavod, v veliko boljšem stanju in verjetno omogoča boljši vpogled v tehnologijo, ki je Rusija prej ni imela.

Več deset zahodnih držav, vključno s številnimi članicami Nata, uporablja tank »Leopard 2« v različnih konfiguracijah.

Finska ima 200 tankov »Leopard 2«, od tega 100 različice 2A6.

Analiza njegovih zmogljivosti in omejitev bi lahko Rusiji pomagala izboljšati lastne domače tehnologije, lahko pa bi ruskim oboroženim silam omogočila tudi boljše razumevanje, kako se braniti pred tem tankom in ga uničiti.

Ruski državni mediji so večkrat poudarili, da je dobava zahodnega orožja Ukrajini »igranje z ognjem« in neposredno vpletanje držav Nata v vojno, kar je stališče, ki ga evropski in ameriški partnerji zavračajo.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da bo Kremelj vsako pošiljko orožja Ukrajini obravnaval kot legitimno tarčo ruskih sil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek