REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srhljiva smrt Džamala Hašokdžija: Vrh EU se slika s klavcem, savdski veleposlanik pa razkriva nove podrobnosti

Srhljiva smrt Džamala Hašokdžija: Vrh EU se slika s klavcem, savdski veleposlanik pa razkriva nove podrobnostiPrinc Khalid bin Bandar al Saud je novinarjev umor opisal kot »grozljiv«. V sredo pa so voditelji držav EU, na čelu s predsednico EK Ursulo von der Leyen veselo pozirali v družbi »princa teme«, kot so mediji »ljubkovalno« poimenoval bin Salmana. Vir: Posnetek zaslona, X

Veleposlanik Savdske Arabije v Veliki Britaniji je objavil nove podrobnosti o odzivu države na umor savdskega novinarja in disidenta Džamala Hašokdžija (Jamal Ahmad Khashoggi) pred šestimi leti.

Kolumnista Washington Posta so ubili v savdskem konzulatu v Carigradu na ukaz najvišjega vodstva Savdske Arabije, kot je pozneje ocenila tudi ameriška obveščevalna služba CIA in naposled priznale tudi britanske oblasti.

»Samo zato, ker je ocena obveščevalnih služb iz Združenih držav nekaj odločila ... veste, obveščevalne agencije po vsem svetu se lahko motijo,« je za Politico povedal princ Khalid bin Bandar al Saud, savdski veleposlanik v Londonu.

Podrobno poročilo Cie iz leta 2021, s katerega je bila umaknjena oznaka tajnosti, ugotavlja, da je savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (MBS) odobril operacijo, v kateri je bil Hašokdži brutalno ubit in razkosan, njegovi ostanki pa uničeni v kislini po spodletelem poskusu ugrabitve na konzulatu, kamor je šel po dokumente, ki jih je potreboval za poroko.

Veleposlanik pa vztraja, da ukaz za ubistvo »ni bil narekovan z vrha« savdskega dvora, in dodal, da ima Izrael daljšo in resnejšo zgodovino ubijanja tujih državnih akterjev kot Savdska Arabija.

»Skupina ljudi je storila nekaj precej groznega.

Ampak to ni tisto, kar mi počnemo. Nikoli tega nismo storili.

V regiji so drugi, ki počnejo veliko hudih stvari, vključno z Izraelom,« je dejal savdski veleposlanik v Londonu.

Khalid, član vladajoče hiše v Riadu, je sicer priznal, da je umor - ki ga je označil za »grozen zločin« - sprožil vprašanja o zloglasno nepreglednem pravosodnem sistemu Savdske Arabije.

»Morda nimamo toliko preglednosti kot druge države, vendar imamo pravosodni sistem, ki se spreminja in razvija. To je eden od mnogih dogodkov, zaradi katerih smo pogledali, kako delamo stvari v Savdski Arabiji, in ponovno pogledali, kako se nekaj zgodi,« je dodal.

Prvotni poskus smrtne kazni za številne obsojene je bil razveljavljen, malo pa je znanega o usodi drugih, ki so bili spoznani za krive načrtovanja umora Hašokdžija.

Prav tako naj ne bi bilo znano, kdo je naročil umor.

V sredo pa so voditelji držav Evropske unije, na čelu s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen veselo pozirali v družbi princa teme, kot so v Aziji ljubkovalno poimenoval bin Salmana.

Z bin Salmanom so se fotografirali tudi španski premier Pedro Sánchez, predsednik Francije, skratka vsi voditelji držav Evropske unije...

Tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob.

Bralci pa so na omrežju X spomnili (pod fotografijo s Pedrom Sánchezom), da bin Salmana bremenijo različne sporne poteze, predvsem hude kršitve človekovih pravic in zločini, vključno z umorom novinarja Hašokdžija, ki je objavil informacije proti njemu, spodbujanjem vojne v Jemnu, aretacijo in mučenjem aktivistov proti kraljevi družini ter manipulacijo institucij.

Skupine za zaščito človekovih pravic so obsodile EU, ker je gostila savdskega kronskega princa na vrhu v sredo, in poudarile, da je to korak k normalizaciji njegove podobe šest let po umoru novinarja Hašokdžija.

Kritiki trdijo, da srečanje z evropskimi voditelji v Bruslju spodkopava prizadevanja za obravnavo nenehne represije v Saudski Arabiji.

»Evropa, ki jo zastopa Borrell, med Mussolinijem in klavcem iz Savdske Arabije.

Perfektno.

Spomnimo, savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman je naročil umor novinarja Džamala Hašokdžija,« se vrstijo kritike na družbenih omrežjih.

»Bin Salman v Bruslju: Realna politika EU glede človekovih pravic.

Prestolonaslednik Mohammed Bin Salman se je udeležil vrha EU-Zalivske države.

V Bruslju so z vsemi častmi sprejeli spornega člana savdske vladarske hiše, saj je deloval kot voditelj držav na tem območju, ki jih želi EU odstraniti izpod vpliva Moskve in narediti zanesljive dobavitelje dragocenih surovin,« o hinavščini voditeljev EU poročajo nekateri neodvisni mediji.

»2. oktobra 2018 v savdskem konzulatu v Carigradu so komandosi in agenti Savdske Arabije razkosali Džamala Hašokdžija in posmrtne ostanke raztopili v kislini.

Mislili smo, da pokrovitelj tega barbarstva, princ MBS, bo večni izgnanec (na svetovnem parketu), a ne, nekaj let kasneje je ponovno postal vpliven človek med evropskimi politiki in preostalim svetom.

Fotografira se v Bruslju z Emmanuelom Macronom in njegovi kolegi iz EU, ki so z velikim pompom pozdravili mesarja iz Riada! Za bruhat,« je sklenil eden od komentatorjev dogodka na omrežju X.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek