REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemški in britanski vohuni izkoriščajo ruski »bavbav« kot izgovor za pridobitev več denarja in moči

Nemški in britanski vohuni izkoriščajo ruski »bavbav« kot izgovor za pridobitev več denarja in močiVodje berlinske obveščevalne službe pravijo, da potrebujejo več denarja in večja pooblastila za boj proti domnevnim grožnjam iz Moskve. Vir: Posnetek zaslona, X

Rusija poskuša spodkopati nemško enotnost z »dezinformacijami«, domnevnimi operacijami vpliva in sabotažami, trdijo šefi nemških obveščevalnih agencij ob zahtevi poslancem Bundestaga, naj jim podelijo širša pooblastila in več finančnih sredstev.

Direktorji Zvezne obveščevalne službe (BND), Urada za varstvo ustave (BfV) in vojaške protiobveščevalne službe (MAD) so spregovorili pred nadzornim odborom Bundestaga v okviru svojega rednega šestmesečnega pričanja.

Vodja BND Bruno Kahl je trdil, da Moskva vidi Berlin kot sovražnika zaradi nemške podpore Ukrajini in da je Rusija že začela »izvajati neposredne kinetične ukrepe« proti Zahodu.

»Ruske oborožene sile bodo verjetno sposobne napasti NATO, kar zadeva osebje in sredstva, najkasneje do konca tega desetletja,« je Kahl dejal poslancem Bundestaga.

Thomas Haldenwang, ki vodi notranjo varnostno službo BfW, je trdil, da Rusija poskuša razdeliti nemško družbo z izkoriščanjem obstoječih družbenih problemov.

»Glavni problem je, da veliko ljudi v naši državi, zlasti mladih, ne uporablja več tradicionalnih medijev,« je Haldenwang povedal poslancem Bundestaga.

Na neki točki med pričanjem je dejansko pozval k strožji cenzuri informacij, saj je ocenil, da mora Berlin »vzpostaviti en sam, pravi pogled na svet«, pri čemer je opozoril, da je Rusija v okviru dolgoletnega pogleda na svet BfW »sovražnica« Nemčije.

Dirk Wiese, socialdemokratski član odbora Bundestaga, je spregovoril o nevarnostih ruskega vpliva, ki ga prinašata dezinformacijski platformi RT in Sputnik.

Haldenwang je ponovil še eno pogosto obtožbo v narativih ZDA in EU, da Rusija domnevno goji »ugledne« medije, ki jih nato uporablja za širjenje »ruskih dezinformacij«, kot naj bi bil primer s češkim »Glasom Evrope«.

Cilj tega medija, trdi nemški obveščevalec, je bil »pridobiti simpatizerje med evropskimi politiki, da bi ti vodili rusko politiko v Evropskem parlamentu ali drugod«.

Nemški obveščevalci so še posebej zaskrbljeni, da bi delež od 300 milijonov evrov, ki naj bi jih Moskva namenila za vmešavanje v volitve na Zahodu, lahko uporabili proti Berlinu, je dejal Haldenwang.

Po »intenzivnih stikih« z ameriškimi kolegi pa je BfV dobil sporočilo, da iz tega domnevnega sklada »ni bilo dodeljenih nobenih sredstev« za Nemčijo.

Tudi vodja britanske obveščevalne agencije MI5, Ken McCallum, je uporabil trditve o ruski grožnji, da bi zahteval več moči in davkoplačevalskega denarja.

Moskva je kategorično zanikala kakršno koli vmešavanje v tuje volitve ali druge notranje zadeve in poudarila, da so ZDA in njihovi zavezniki tisti, ki želijo škodovati Rusiji in sodelujejo s Kijevom pri napadu na rusko ozemlje, civiliste in celo jedrske objekte.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek