REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vohunska brezpilotna letala preplavila letalsko bazo Langley, Pentagon se jim ni zmožen zoperstaviti

Vohunska brezpilotna letala preplavila letalsko bazo Langley, Pentagon se jim ni zmožen zoperstaviti»Žur« se je običajno začel 45 minut do ene ure po sončnem zahodu, so povedali predstavniki Langleyja. Vir: Posnetek zaslona, X

Od začetka 21. stoletja so se izdatki ZDA za obrambo povečali za skoraj 50 odstotkov, letošnji proračun pa je presegel 841 milijard dolarjev.

Kljub temu, da je Pentagon največji vojaški porabnik na svetu, se zdi, da ne more zaščititi države pred naraščajočo grožnjo vohunskih brezpilotnih letal, ki delujejo znotraj meja ZDA.

Novo poročilo Wall Street Journala trdi, da je flota vohunskih brezpilotnih letal preplavila nekatere najbolj občutljive ameriške ustanove, vključno z letalsko bazo Langley na obali Virginije konec lanskega leta.

Več noči je vojaško osebje poročalo o skrivnostni kršitvi omejenega zračnega prostora na območju, ki ima eno največjih koncentracij objektov nacionalne varnostni v ZDA.

»Žur« se je običajno začel 45 minut do ene ure po sončnem zahodu, poroča časnik, ki se sklicuje na uradnike oporišča.

»Wall Street Journal« navaja, da so droni šli južno od Langleyja, čez zaliv Chesapeake proti Norfolku in nad območjem, ki vključuje domačo bazo mornariških tjulnjev in mornariško postajo Norfolk, največje pomorsko pristanišče na svetu.

General ameriških zračnih sil Mark Kelly je za časnik povedal, da je bil osupel zaradi poročil o vohunskih dronih nad Langleyjem.

Časnik »Wall Street Journal« poroča, da droni več kot dva tedna letali ponoči okoli baze in drugih »zelo občutljivih« vojaških objektov v regiji. Nekateri uradniki so trdili, da ruski ali kitajski agenti izvajajo vohunske operacije iz zraka.

Nobeden od teh dronov ni bil sestreljen, ker zvezni zakon prepoveduje vojski pošiljanje F-22, F-35 in drugih bojnih letal, da bi nevtralizirali brezpilotna letala, »zračne vohljače«, razen če ti brezpilotni sistemi predstavljajo »neposredno grožnjo«.

Kmalu po tem, ko so se vohunski droni prvič pojavili v regiji Chesapeake Bay, je bil ameriški predsednik Joseph Biden obveščen o grožnji nacionalni varnosti.

Uradniki ministrstva za obrambo, Zveznega preiskovalnega urada in Pentagonovega urada za NLP so se posvetovali z zunanjimi strokovnjaki, da bi ugotovili resnost situacije.

Na seznamu osumljencev so poleg »vohunov iz Rusije in Kitajske« tudi teroristi, pripadniki narko združb iz Južne Amerike, kriminalci.

Edini, ki so jih oblasti izključile iz svojih domnev so v resnici najverjetnejši storilci - amaterski piloti, s kančkom cinizma opozarjajo komentatorji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek