REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Japonski premier okrcal ZDA: Bil sem šokiran, ko sem videl posnetek atomske bombe, odvržene na Hirošimo

Japonski premier okrcal ZDA: Bil sem šokiran, ko sem videl posnetek atomske bombe, odvržene na HirošimoMoja želja po odpravi jedrskega orožja se ni prav nič spremenila, vprašanje je le, kako to doseči, je dejal Shigeru Ishiba. Vir: Posnetek zaslona, X

Rad bi ustvaril svet brez jedrskega orožja, je dejal japonski premier Shigeru Ishiba in priznal, da nikoli ne bo pozabil šoka, ko je videl posnetek atomskega bombardiranja Hirošime, ki so ga objavile ZDA.

Novoizvoljeni japonski premier se je očitno odločil, da bo prekinil tradicijo te države, da ne omenja vloge Združenih držav Amerike pri jedrskem bombardiranju Hirošime in Nagasakija.

»Nikoli ne bom pozabil šoka, ki sem ga doživel kot šestošolec v srednji šoli, ko sem videl posnetek atomske bombe, ki so ga objavile ZDA,« je dejal Ishiba med razpravo z voditelji sedmih glavnih japonskih strank.

Premier je dodal, da bi rad obiskal muzeja v Hirošimi in Nagasakiju, ter poudaril, da se takšni dogodki ne smejo nikoli več ponoviti.

»Moja želja po odpravi jedrskega orožja se ni prav nič spremenila, vprašanje je le, kako to doseči,« je navedel Ishiba.

Ob tem je premier Japonske na protikandidatovo vprašanje o jedrskem odvračanju in prej izraženi ideji o možnosti skupne uporabe jedrskega orožja poudaril, da je treba razmisliti, »kako povezati potencial odvračanja in odpoved jedrskemu orožju«.

V pogovoru za tiskovno agencijo Kyodo, da bi pojasnil potrebo po razpravi o zamisli o morebitni skupni uporabi jedrskega orožja, je japonski premier dejal, da je mislil na »proces odločanja« in ne na »skupno lastništvo ali nadzor nad jedrskim orožjem«.

Japonski premier je namreč že večkrat izrazil stališče o potrebi po celoviti študiji vprašanja o možnosti skupne uporabe jedrskega orožja.

To pa je poželo ostre kritike nekaterih opozicijskih strank.

Nobelovo nagrado za mir je namreč letos prejela japonska organizacija Nihon Hidankyo, ki združuje preživele atomskih napadov na Hirošimo in Nagasaki, je sporočil Nobelov odbor.

V obrazložitvi odločitve piše, da je to množično gibanje, znano tudi kot Hibakusha, prejelo nagrado za mir zaradi prizadevanj za svet brez jedrskega orožja in za zavzemanje, da se jedrsko orožje nikoli več ne uporabi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek