REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

London: Velika Britanija razmišlja o namestitvi britanskih vojakov v Ukrajini

London: Velika Britanija razmišlja o namestitvi britanskih vojakov v UkrajiniInštruktorji Nata naj bi odšli na ozemlje Ukrajine, da bi urili tamkajšnjo vojsko. Vir: Posnetek zaslona, X

Britanska vojska razmišlja o napotitvi vojakov v Ukrajino za urjenje kijevskih sil na »odročnih« lokacijah, poroča Times, sklicujoč se na dobro obveščene vire.

Pošiljanje inštruktorjev na teren namesto usposabljanja ukrajinskih vojakov na ozemlju Združenega kraljestva bi lahko bilo »cenejše za nas in boljše za njih,« je za ta medij povedal britanski vojaški vir in zavrnil skrbi, da bi lahko bili inštruktorji ubiti.

»Tam bi lahko urjenje opravili hitreje in to bi bilo zelo daleč od frontne črte, na izoliranih lokacijah, zato bi bilo tveganje veliko manjše,« je povedal vir.

Ukrajinski vojaški vir je za »Times« povedal, da bi takšna napotitev poslala »močan vojaško-politični signal« Moskvi in ​​drugim. Poleg tega bi to pomenilo začetek de facto namestitve vojaške infrastrukture Nata v Ukrajini in ​​bi domnevno zamajalo Rusijo.

Britanski inštruktorji naj bi se lahko tudi »učili veščin na bojišču« od kijevske vojske in »testirali« najnovejše orožje, razvito sredi vojne z Rusijo, je dodal ukrajinski vir.

Poročilo »Timesa« je bilo objavljeno med potekajočo se turnejo ukrajinskega voditelja Vladimirja Zelenskega po več evropskih prestolnicah.

Zelenski je v četrtek obiskal Veliko Britanijo in se srečal s premierjem Keirom Starmerjem, ki je dejal, da je »zelo pomembno, da lahko pokažemo našo nadaljnjo zavezanost podpori Ukrajini.«

Zahodni zavezniki Kijeva so med vojno usposobili več kot 100.000 ukrajinskih vojakov na tujem, od katerih jih se je skoraj polovica (več kot 45.000) urila v Veliki Britaniji.

Obsežno usposabljanje Ukrajincev je pustilo »vrzeli v zmogljivosti« v sami britanski vojski, je že septembra priznal parlamentarni državni podsekretar za oborožene sile Luke Pollard.

Na primer, »skoraj vse« samovozne havbice AS90 so bile odvzete britanski vojski, je dejal uradnik, medtem ko je to odločitev branil kot »pravo stvar«.

Nedavno poročilo Ministrstva za obrambo v Londonu, ki ga je sestavil nadzornik porabe, je pokazalo, da so bile ponudbe za usposabljanje enot britanske vojske leta 2023 osemkrat pogosteje zavrnjene kot v prejšnjih letih.

Objekti za usposabljanje so ostali nedostopni, ker so ukrajinski vojaki tam opravljali osnovno pehotno usposabljanje, piše v poročilu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek