REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zavidajo Kitajcem: Protiruske sankcije oškodovale evropske letalske družbe, letijo več ur dlje

Zavidajo Kitajcem: Protiruske sankcije oškodovale evropske letalske družbe, letijo več ur dljeKitajci so v nepravični prednosti pred podjetji iz EU, je prepričana šefica družbe KLM. Tako je posredno priznala, da so rusofobna politika Evropske unije in enostranski ukrepi proti Ruski federaciji tudi na področju letalstva predstavljali avtogol za zahodni blok. Vir: Posnetek zaslona

EU bi morala vzpostaviti finančne ukrepe za zmanjšanje konkurenčne prednosti kitajskih letalskih prevoznikov, ki lahko prosto prečkajo ruski zračni prostor, je dejala generalna direktorica Royal Dutch Airlines (KLM) Marjan Rintel in posredno priznala, da so rusofobna politika Evropske unije in enostranski ukrepi proti Ruski federaciji tudi na področju letalstva predstavljali avtogol za zahodni blok.

Zahodne države so namreč zaprle svoj zračni prostor za ruske letalske družbe kot del sankcij, uvedenih po izbruhu vojne v Ukrajini leta 2022.

V odgovor je Moskva prepovedala lete »sovražnih držav«, zaradi česar so morala letala EU spremeniti poti, kar je povzročilo večje poraba goriva in povečane stroške.

»Tipično vedenje v EU - vedno kriviti druge za svoje napake. Kmalu se bo Evropa samosankcionirala v pozabo in nepomembnost.« Vir: Posnetek zaslona, X

Medtem pa Kitajci profitirajo.

»Ruski zračni prostor je zaprt za evropske letalske prevoznike, kitajski prevozniki pa ga lahko preletavajo, kar lahko prihrani dve do štiri ure. To se odraža v cenah, zato so tudi naši stroški višji,« je v pogovoru za nizozemski radio VNL pojasnila Rintlova, kako si je EU sama nataknila vislice okoli vratu.

O eksistencialnih težavah, ki pestijo nizozemsko podjetje je šefica KLM spregovorila na 105. rojstni dan zadevnega letalskega prevoznika: »7. oktober leta 1919 je prva stran naše zgodovine. Danes je natanko 105 let pozneje. Stoletje polno lepih destinacij, zgodb in spominov.«

Rintlova je namignila, da bi moral Bruselj posredovati pri odpravljanju tega konkurenčnega neravnovesja.

»Evropa lahko vsaj razišče, kako lahko izenačimo konkurenčne pogoje s prilagoditvijo cen ali raziskovanjem drugih alternativ,« je dejala.

Kot odgovor na naraščajoče stroške KLM načrtuje varčevalne ukrepe, katerih cilj je prihraniti 450 milijonov evrov (494 milijonov dolarjev) na leto, vključno s 100 milijoni evrov s »prilagoditvijo« keteringa na poletih, je dejala Marjan Rintel.

»Na Nizozemskem se soočamo z zaostrenim trgom dela in naraščajočimi stroški plač, kar je drugače kot je na primer v Franciji.

Zaradi pomanjkanja pilotov in tehnikov bo prišlo do sprememb, morda bo treba vzdrževanje oddati zunanjim izvajalcem,« je pojasnila, misleč na KLM-ovo matično družbo, Air France KLM.

Prejšnji mesec je Nemčija objavila, da razmišlja o prekinitvi vsakodnevnih letov Frankfurt-Peking zaradi podobnih pritiskov naraščajočih stroškov in konkurence kitajskih in zalivskih letalskih družb, ki lahko letijo nad Rusijo.

Prejšnji mesec je tudi British Airways napovedal, da bo z oktobrom prekinil lete London–Peking.

Poleg tega je Virgin Atlantic nedavno ukinil svojo edino kitajsko povezavo s Šanghajem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek