REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napaka ali načrt: Ali je Izrael vnaprej vedel za napad Hamasa?

Napaka ali načrt: Ali je Izrael vnaprej vedel za napad Hamasa?Usodni napad Hamasa 7. oktobra je Izraelu odprl vrata za vojno »do iztrebljanja« te palestinske organizacije, a vse kaže, da Tel Aviv napada ni dovolil, ampak da je res storil veliko napako. Vir: Posnetek zaslona, X

Napad Hamasa na Izrael 7. oktobra je označen tudi za največji neuspeh izraelske vojske in obveščevalnih agencij v zgodovini te države.

Z več kot 1200 Izraelci, ubitimi med napadom, in skoraj 42.000 Palestinci, ubitimi v vojni, ki jo je sprožil Tel Aviv kot odgovor, se je izkazalo tudi za začetek najbolj dramatičnega spopada v regiji po jomkipurski vojni leta 1973.

V preteklem letu je javnost lahko izvedela, da so bili izraelski vojaški položaji na dan napada Hamasa kritično nepripravljeni, saj je bil le en vojak na 23 visokotehnoloških opazovalnic in le en tank na ključnem delu meje s palestinsko enklavo.

Vodja izraelskega vojaškega obveščevalnega direktorata generalštaba izraelskih obrambnih sil (IDF) generalmajor Aharon Haliva je odstopil zaradi neuspeha varnostnih sil pri preprečitvi napada, ki ga niso predvideli niti najsodobnejši sistemi umetne inteligence znamenite vohunske enote 8200.

Posebej presenetljivo je, da je New York Times, sklicujoč se na interne dokumente izraelske vojske, konec leta 2023 zapisal, da je Tel Aviv vedel, da Hamas pripravlja natanko takšen napad, kot ga je izvedel 7. oktobra vsaj leto in pol prej, a da ga ni jemal resno, saj je menil, da palestinska militantna skupina česa takega ni sposobna izvesti.

Čeprav je napad 7. oktobra Tel Avivu odprl vrata za začetek vojne z namenom, da bi enkrat za vselej odstranil Hamas, geopolitik z Inštituta za evropske študije dvomi, da je Izrael pod vodstvom Benjamina Netanjahuja šel v to vojno premišljeno.

»Nisem tega mnenja iz enega preprostega razloga – celotna podoba Netanjahuja se zreducira v dejstvo, da se predstavlja kot 'gospod Varnost', torej da je edini človek, ki lahko zaščiti Izrael pred zunanjimi grožnjami, kar vključuje Hamas,« je Peović povedal za RT in dodal, da je Netanjahu v celotni svoji karieri kazal, da je nenaklonjen tveganju.

Netanjahuju je po napadu Hamasa padel rating, podpora izraelskemu premierju v državi ostaja »zelo vprašljiva«, čeprav si je zaradi zaznanih vojnih uspehov nekoliko opomogel od prvotnega padca.

Geopolitik zato sklepa, da je najverjetneje izraelska obveščevalna in varnostna služba dejansko spregledala in podcenila nasprotnika.

Podobno opustitev lahko opazimo v dolgoletni politiki Benjamina Netanjahuja do proiranskih gibanj v regiji, torej je izraelsko vodstvo dolgo časa podcenjevalo tudi Hamas.

»Zdi se, da se zdaj, zlasti v kontekstu spopada v Libanonu, dogaja, da je izraelski obveščevalni aparat primarno pozornost posvetil Libanonu, torej severni fronti,« pravi geopolitik in kot primer navaja poročila, da so izraelske službe več kot desetletje delale na operaciji, ki je povzročila množične detonacije pozivnikov pripadnikov Hezbolaha.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek