REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Satelitski posnetki ne lažejo: Koliko iranskih raket je zadelo »Nevatim«?

Satelitski posnetki ne lažejo: Koliko iranskih raket je zadelo »Nevatim«?F-35I v enem od hangarjev v bazi »Nevatim«. Vir: Posnetek zaslona, X

Zgodba o satelitskih posnetkih zadetkov iranskih balističnih raket na letalsko bazo Nevatim v Izraelu je »veliko bolj zanimiva, kot se zdi«, piše Vojna hronika.

Mimogrede, gre za oporišče izraelske vojske, kjer so nameščena večnamenska lovska letala pete generacije F-35I, ki jih uporabljata 116. in 117. eskadrilja.

»A vseeno je 32 zadetkov še vedno - 32 zadetkov

»Med podrobnim preučevanjem drugih satelitskih posnetkov (ne MAXAR-jevih, ampak tistih, pridobljenih od Planet Labs), se je izkazalo, da zračno bazo ni zadela ena ali pet raket, ampak dvaintrideset,« poudarja ruski kanal Telegram, specializiran za vojaške tematike.

Zabeleženi so bili udari tako v južni kot severni del oporišča, vendar, kot navaja portal, še vedno ni mogoče reči, da so vse iranske rakete zadele ključne tarče.

»Nekatere raketne konice so padle v bližino vzletno-pristajalne steze, druge so zadele letalske hangarje, tretje pa so se oddaljile od cilja in očitno niso pravilno delovale, kar posredno potrjuje, da natančnost iranskih balističnih raket ni popolna,« piše »Vojna hronika«.

In dodaja: »A vseeno je 32 zadetkov še vedno - 32 zadetkov

Ruski kanal Telegram poudarja, da gre za »povsem drugačen nabor podatkov v primerjavi s tem, kar je pokazal MAXAR«.

Mimogrede, to podjetje je objavilo satelitske slike, slabe kakovosti, na katerih so vidni le majhni deli baze in na podlagi katerih se zdi, da je »Nevatim« zadelo le nekaj raket.

Maxar Technologies Inc. je podjetje za vesoljsko tehnologijo s sedežem v Westminstru, Kolorado, Združene države Amerike, specializirano za proizvodnjo komunikacij, opazovanje Zemlje, radarje in satelite za servisiranje v orbiti, satelitske izdelke in sorodne storitve.

Izrael medtem obupno poskuša prikriti škodo, ki jo je povzročil Iran.

Na satelitske posnetke so postavili celo digitalne oblake tako nad letalsko bazo Tel Nof kot Nevatim.

Kot rečeno, je zdaj osrednji dvom, ali so bila letala v zadetih hangarjih ali ne.

»Verjetnost, da so bili tam, nikoli ni nič odstotkov, obstajajo pa domneve, da so lovce (F-35) umaknili iz letalske baze Nevatim v drug objekt neposredno pred napadom ali nekaj minut po prejemu informacije o izstrelitvi (iranskih raket)),« je dodano.

Poleg F-35I so bila v tej bazi prizemljena še transportna letala C-130 v različicah J in H, več boeingov 707, ki se uporabljajo kot tankerji za oskrbo z gorivom v zraku, ter GV »shavit« in G550 »Eytam« ter »orion«, ki se uporabljajo za izvidovanje, elektronsko bojevanje in podobne namene.

Poleg vojaških je v Nevatimu tudi Wing of Zion - boeing 767 za prevoz izraelskega premierja in predsednika.

Zato obstaja verjetnost, da so bila poleg F-35 zadeta tudi druga letala zgoraj navedenih tipov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek