REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Zaradi vezi s Kremljem«: Zahod cenzurira tudi afriške medije

»Zaradi vezi s Kremljem«: Zahod cenzurira tudi afriške medijeAmeriški tehnološki velikan je prepovedal delo »African Streama« na »G-mailu«. Vir: Posnetek zaslona, X

Vseafriška digitalna medijska organizacija African Stream je obtožila Google cenzure, potem ko ga je ameriški tehnološki velikan prepovedal v delovnem prostoru G-mail, zato so izgubili dostop do dveletne elektronske korespondence in datotek, shranjenih v Google Cloudu.

»Google ni navedel nobenega verodostojnega razloga za prepoved, razen da smo 'kršili smernice 'Google Workspace', ki vključujejo 'pošiljanje nezaželene e-pošte ali uporabo računa za kakršno koli goljufijo',« navaja v izjavi Africans Stream in vse zadevne obtožbe zanika.

Navajajo, da so prepovedani »na podlagi neutemeljene trditve ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna iz 13. septembra, ko je dejal, da smo propagandisti Kremlja«.

Na tiskovni konferenci prejšnji mesec je Blinken namreč zatrdil, da RT »na skrivaj« upravlja publikacijo, ki ima sedež v Nairobiju, glavnem mestu Kenije.

Izjavil je, da čeprav je navedeni cilj organizacije dati glas Afričanom tako doma kot v tujini, je »v resnici edini glas, ki ga dajejo, glas propagandistom Kremlja.«

Odstranjeni so bili računi »African Streama« tudi na YouTubu, Facebooku in Tiktoku.

»ZDA se predstavljajo kot 'branik demokracije'.

Sestavni del vsake zdrave demokracije je svoboda medijev - omogočanje, da se slišijo različni pogledi.

Toda vedno znova se ta osnovni ideal razglasi za nespodobnega, če to ustreza Washingtonu je zapisano na Twitter računu (zdaj X) »Afriškega toka«, kjer se postavlja tudi vprašanje, kaj je razlog, da Afričani, ki izražajo svojo zaskrbljenost nad dogajanji doma in v svetu, »predstavljajo takšno grožnjo zahodnemu establišmentu«.

Washington je septembra sprožil velik napad na RT in obtožil tudi afriško medijsko organizacijo, da »dejansko deluje kot podaljšek ruske obveščevalne službe«.

Uradnik ameriškega zunanjega ministrstva James Rubin je poročanje RT okrivil, da velik del sveta ni stal na stran Ukrajine, kot je pričakoval Washington.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek