REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemčija bo spremljala profile in objave prosilcev za vizume

Nemčija bo spremljala profile in objave prosilcev za vizumeObjave na družbenih omrežjih bi v prihodnje, sploh če prosilci prosijo za vstop v schengensko območje, lahko imele velik vpliv na odločitev o pridobitvi vizuma. Vir: Posnetek zaslona

Nemška zvezna policija je predlagala preverjanje družbenih profilov in objav prosilcev za schengenski vizum, da bi uradnikom s tem pomagali pri preverjanju informacij, je sporočil britanski varuh državljanskih svoboščin Statewatch, ki se sklicuje na interne dokumente, ki jih je videl.

Objave na družbenih omrežjih bi v prihodnje, sploh če prosilci prosijo za vstop v schengensko območje, lahko imele velik vpliv na odločitev o pridobitvi vizuma.

Osebje veleposlaništev in policija v 29 državah schengenskega območja, katerega del Velika Britanija sicer ni, običajno ocenjuje vloge na podlagi subjektivnih meril, vključno z »verodostojnostjo« navedenih razlogov za potovanje in verjetnostjo, da bodo prosilci zapustili območje.

V dokumentu je predlagano, da se v oceno vključijo tudi računi v družbenih medijih.

»Morda bo mogoče preveriti, ali je potnik na njih aktiven in katere vsebine prikazuje, katerim skupinam pripada ali katere kraje je nazadnje obiskal,« navaja dokument nevladna organizacija s sedežem v Londonu.

»Na podlagi profilov delovnih mest je mogoče sklepati o dejanskem poklicu in s tem o dohodku,« piše v navodilu.

Priporočilo naj bi bilo del »Priročnika o goljufijah z vizumi«, ki prav tako poziva k oblikovanju »profilov tveganja«, ki bi uporabljali merila, kot so »spol, starost, skupine oseb, poreklo, pot«, da bi ocenili tveganje, da bodo prosilci zagrešili vizumsko goljufijo.

Po besedah predstavnika nemške zvezne policije, ki jih navaja Statewatch, »intenzivne« odprtokodne raziskave »na splošno spadajo v pravni okvir za nadzor meja (Zakonik o schengenskih mejah) in pravila za izdajo vizumov (Vizumski zakonik).«

»Poleg tega so ustrezni ukrepi vedno odvisni od nacionalne zakonodaje držav članic EU,« je poudaril tiskovni predstavnik.

Od leta 2024 schengensko območje zajema 25 od 27 držav članic EU ter Islandijo, Lihtenštajn, Norveško in Švico. Vloga za izdajo schengenskega vizuma prosilcem trenutno ne omogoča, da bi navedli svoje račune na družbenih medijih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek