REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Telegraph: Ameriške zračne sile so v velikih težavah, obeti so še slabši

Telegraph: Ameriške zračne sile so v velikih težavah, obeti so še slabšiDobave F-35 se bodo menda nadaljevale, vendar bodo nova letala prispela počasi in to v času, ki ne bi mogel biti slabši za ameriške zračne sile, saj želijo pridobiti nova lovska letala, medtem ko so tista v uporabi že zelo, zelo stara. Vir: Posnetek zaslona, X

Lockheed Martinov F-35 »Joint Strike Fighter« - znan tudi kot »Lightning 2«, je kot program doživel veliko turbulenc v približno 30 letih, odkar je Pentagon prvič zasnoval večnamensko »stealth« letalo.

Zadnja težava - enoletna zamrznitev dobave novih letal ameriški vojski - se končno razpleta, a je povzročila veliko škode, piše britanski Telegraph.

Dobave F-35 se bodo menda nadaljevale, vendar bodo nova letala prispela počasi in v času, ki ne bi mogel biti slabši za ameriške zračne sile, saj želijo pridobiti nova lovska letala, medtem ko so tista v uporabi že zelo, zelo stara.

Britanski časnik spominja, da je bila ideja za F-35, da njegove različne različice delujejo enako dobro, torej vzletajo (in pristajajo) s kopnega, z letalonosilk ter zaradi možnosti kratkega vzleta in navpičnega pristanka tudi z manjših ladij brez katapultov ali opreme za pristanek.

To naj bi bila tudi poceni rešitev, zahvaljujoč ogromnemu zaslužku, ki bi nastal zaradi velikega števila kupcev – ameriških zračnih sil, mornarice in marinskega korpusa ter ameriških zaveznikov -, ki bi kupovali ustrezne različice letala.

Pa vendar so stroški vrtoglavo rasli, prav tako razvojni proračuni, medtem ko so naročila upadala.

Prav tako se je, navaja »Telegraph«, vsaka različica F-35 razvijala in začela razlikovati od drugih, medtem ko je birokracija, ki je nadzorovala razvoj, postala ogromna, okorna in se ni odzivala na realne zahteve sodobnega vojskovanja v zraku.

Britanski časnik piše, da je enomotorni F-35 danes dražji od prvotno obljubljene cene, zamujajo pa tudi njegove dobave. Navedeno je tudi, da je lahko zadnja kriza, ki je zajela razvojni program, najhujša doslej.

Pred več kot enim letom je ameriška vojska, daleč največji kupec 100 milijonov dolarjev vrednega F-35, zamrznila pošiljke iz teksaške tovarne Lockheed Martina zaradi težav pri testiranju najnovejše programske opreme letala.

Dobave se sicer pravkar nadaljujejo, vendar ne zato, ker je bila programska oprema v celoti testirana in težave odpravljene, temveč zato, ker sta ameriška vlada in »Lockheed Martin« dosegla kompromis – »začasno poslabšan programski standard«.

Ta kompromis omogoča dostavo približno 100 skladiščenih F-35, vendar bodo ta letala sposobna le za misije usposabljanja in ne bodo odobrena za bojne misije vsaj do naslednjega leta.

»Telegraph« še poroča, da bo tudi razpored dobav spremenjen, in opozarja, da so ameriške zračne sile kupovale med 40 in 50 letal F-35 na leto, toda leta 2023 niso prejele nobenega lovca, letos pa naj bi jih prejele 51 in 57 naslednje leto, medtem ko bodo leta 2026 dobile le 26 novih letal.

Prvotni načrt iz leta 2007 je bil, da letalske sile prejmejo vseh 1760 letal F-35 do okoli leta 2035, vendar je trojni udarec težav - zamude, proračunski rezi in naraščajoči stroški za posamezno letalo pripeljal do tega, da ta trenutek ameriške zračne sile lahko pričakujejo, da bodo svoj zadnji F-35 dobile šele leta 2049.

To je predolgo za sile ZDA, ki so se s težavo spopadale s starajočo se floto bojnih letal, še preden so težave F-35 postale očitne.

Zračne sile ZDA so zaprosile Kongres za dovoljenje za upokojitev 250 starejših letal - vključno z letali F-15, F-16 in A-10 - leta 2025, ob hkratnem nakupu samo 90 letal (večinoma F-35), da bi jih nadomestile, kar pomeni, da bi prvič v zgodovini zmanjšale zračno floto na manj kot 5000 letal.

Ob tem so vodilni v ameriških zračnih silah začasno preložili nadaljevanje okoli 60 milijard dolarjev vrednega razvojnega programa novih »stealth« letal, ki bi nadomestila dvomotorne F-22 - NGAD (Next Generation Air Dominance).

Uradniki pravijo, da je ta razvojni program letal naslednje generacije predrag in da bi morebitni propad NGAD pustil F-35 kot edinega »nevidnega« lovca v proizvodnji ali razvoju za ameriške zračne sile.

»Telegraph« poudarja, da dostava novih F-35 ni dovolj hitra, da bi nadomestila zastarele F-15, F-16 in A-10, in sprašuje, kaj se bo zgodilo, če bo moral F-35 zamenjati tudi 180 lovcev F-22, ko bodo tudi oni »zastarali«.

»Noben program še ni bil tako zamujen ali tako preobremenjen,« je nedavno dejal letalski strokovnjak Bill Sweetman, ko je razpravljal o svoji novi knjigi o F-35.

Če »Lockheed Martin« ne more pravočasno dostaviti letal glede na trenutno raven povpraševanja, se bodo zamude zagotovo povečale, če se poveča tudi povpraševanje.

Ameriške zračne sile in drugi letalski oborožitveni sistemi imajo resnično hudo težavo, sklene britanski časnik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek