REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Eksplozije naprav v Libanonu: Neselektivno, teroristično, toda za POP TV »nov način bojevanja, kakor iz akcijskih filmov!«

Eksplozije naprav v Libanonu: Neselektivno, teroristično, toda za POP TV »nov način bojevanja, kakor iz akcijskih filmov!«Poročila 24ur.com. Vir: Posnetek zaslona

Ko se bodo sedanje lokalne vojne končale s svetovno katastrofo, se bomo nekega dne po njej verjetno morali vprašati, kaj vse je pripeljalo k tako tragičnemu razpletu.

Visoko na seznamu krivcev bodo zelo verjetno vsi tisti, so danes najblj cenjeni iskalci pravičnosti in miru. To so razni »diplomati« iz zahodnih držav, ki so zakuhali vojno v Ukrajini, ki že leto mirno spremljajo genocid v Gazi in počasi a zagotovo pripravljajo teren za veliko vojno s Kitajsko.

Precej visoko na seznamu pa bodo tudi novinarji in mediji, ki so s svojim nerazumnim, pristranskim in navijaškim (Ukrajina) ali pa zgolj hladnokrvnim in neprizadetim (Bližnji vzhod) poročanjem pripravili množice na novo klavnico.

Tipičen primer je zadnje poročanje POP TV oziroma 24.ur.com, kjer je voditeljka poročil teroristični napad z miniranimi pagerji, ki je v Libanonu ranil najmanj 4000 ljudi in jih doslej ubil najmanj 11, med njimi tudi otroke, navdušeno opisala kot »nov način bojevanja« in dejala, da je bil dogodek videti »kakor iz akcijskih filmov!«

Od voditeljev poročil in novinarjev dnevno-informativnih zunanjepolitičnih oddaj osrednjih slovenskih medijev praviloma res ni mogoče pričakovati globjega razumevanja dogajanja, o katerem poročajo.

Ob takšni ravni neobčutljivosti za izraelski terorizem in hkratnem navdušenju nad širjenjem terorističnih metod se vsakemu človeku z vsaj kančkom morale obrne želodec.

Toda ob takšni ravni neobčutljivosti za izraelski terorizem in hkratnem navdušenju nad širjenjem terorističnih metod se vsakemu človeku z vsaj kančkom morale in sočutja obrne želodec.

To poročilo pa je bilo predvajano celo na drugi dan podobnih napadov, kar pomeni, da so imeli avtorji oddaje 24ur celo res - ironija usode - 24 ur časa za zbiranje informacij in premislek o tem, kaj se je v resnici zgodilo - a besede terorizem za dogodek, o katerem so poročali, kljub temu v svojem besednjaku niso našli.

Pop TV
Vir: Posnetek zaslona, X

Dan po koordiniranih eksplozijah pozivnikov so v številnih mestih po Libanonu namreč odjeknile nove eksplozije.

Tokrat so eksplodirali radijski sprejemniki in oddajniki.

Umrlo je najmanj 14 ljudi, več kot 450 pa jih je ranjenih.

Po poročanju britanskega Guardiana so bile tokrat tarče radijski sprejemniki oziroma t. i. walkie-talkie naprave, ki jih uporablja Hezbolah.

Eksplozije naj bi bile manjše, a številni naj bi utrpeli poškodbe trebušne votline in rok.

Na družbenih omrežjih so zakrožile tudi fotografije naprav, ki so eksplodirale.

Neimenovani Reutersov vir pravi, da je Hezbolah radijske sprejemnike kupil pred petimi meseci, tako kot tudi pozivnike, ki so eksplodirali dan pred tem.

Eksplozije so med drugim odjeknile med pogrebom žrtev eksplozij v Dahiehu, južnem predmestju Bejruta, kjer se je zbrala velika množica ljudi.

Pozivniki namreč niso bili izključno sredstvo Hezbolaha. Napad je bil vsesplošen.

Nekateri so začeli bežati, slišati je bilo krike in izbruhnil je kaos.

Naprave so eksplodirale tudi v najmanj dveh avtomobilih.

Eksplozije je bilo slišati tudi v drugih predelih mesta, tudi v samopostrežbah (zgoraj).

Več držav je po eksplozijah v Libanonu pozvalo k deeskalaciji napetosti v regiji.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je dejal, da »civilnih objektov ne bi smeli uporabljati kot orožja.«

Za napadom naj bi stala izraelska tajna služba Mossad.

Hezbolah je za vse eksplozije okrivil Izrael in obljubil maščevanje.

Prvi rezultati preiskave libanonskih organov so pokazali, da so bili pozivniki »vnaprej programirani za eksplozijo in so vsebovali eksplozivne snovi, ki so bile nameščene poleg baterij.«

Znano je, da so v rokah in žepih pripadnikov Hezbolaha – pa tudi civilistov, ki so bili blizu njih - eksplodirali pozivniki AR-924, modela, ki ga sicer proizvaja tajvansko tehnološko podjetje Gold Apollo.

Cristiana Arcidiacono-Barsony, direktorica in ustanoviteljica madžarskega podjetja BAC, ki je pod licenco izdelalo pagerje, se opisuje kot strateška svetovalka za notranje zadeve z mednarodnimi izkušnjami na Bližnjem vzhodu.

Glede na njen akademski profil je študirala na univerzah SOAS in LSE v Londonu. Vse navedeno kaže na vpletenost britanske MI-6 v to zadevo.

Elijah Magnier poroča, da je bila dostava pagerjev več mesecev zadržana zaradi carine v eni od bližnjevzhodnih držav.

Ta čas naj bi izraelske službe izkoristile za razstavljanje naprav in zamenjavo originalnih litij-ionskih baterij z baterijami, ki so vsebovale eksploziv in šibre, da bi povzročile čim večjo škodo.

Elektronika naprav je bila prirejena tako, da je sprožila zapoznele eksplozije, ko je pager prejel določeno kodirano sporočilo.

Po navedbah New York Timesa so pozivniki najprej oddali signal, kar je uporabnike privedlo do tega, da so napravo približali obrazu.

Tako je storil tudi iranski veleposlanik v Libanonu, ki je po navedbah časnika izgubil eno oko.

Po pisanju svetovnih medijev naj bi izraelska tajna služba v pet tisoč pozivnikov, ki so bili dobavljeni v Libanon in Sirijo, namestila do 20 gramov eksploziva ter nato simultano sprožila njihovo detonacijo.

Po poročanju agencije Reuters naj bi operacijo odobrili na zasedanju izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja s člani kabineta in predstavniki varnostnih služb.

Ta zelo zapletena operacija je morala stati milijone in v njej je moralo sodelovati precejšnje število strokovnjakov.

Toda ob tem so načrtovalci napadov povzročili tako neselektivno škodo, da se jim bo to vrnilo kot bumerang.

Vsi ubiti in ranjeni namreč niso bili pripadniki Hezbolaha.

Pagerje namreč uporabljajo tudi reševalne in prostovoljne službe.

Vendar pa zahodni mediji, vključno s slovenskimi, tega napada ne označujejo za teroristično akcijo.

Lahko pa se vprašamo, kaj bi ti mediji pisali, če bi v rokah pripadnikov zahodnih policijskih ali vojaških enot, pa tudi gasilcev in reševalcev in civilistov, ki so jim blizu na podoben način eksplodirale naprave, ki bi jih podtaknil Hezbolah.

Pozivniki namreč niso bili izključno sredstvo Hezbolaha.

Napad je bil vsesplošen.

Eksplozije so se zgodile v številnih situacijah vsakdanjega življenja - med obiskom v trgovinah, med vožnjo z avtomobili sredi prometa, v bližini mimoidočih, vključno z otroki.

Eksplozije so se zgodile v številnih situacijah vsakdanjega življenja - med obiskom v trgovinah, med vožnjo z avtomobili sredi prometa, v bližini mimoidočih, vključno z otroki.

Med žrtvami so tudi otroci in številni civilisti, a to medije, ki se navdušujejo nad zločinskimi potezami Mossada in drugih zahodnih tajnih služb ne ustavlja v njihovem čaščenju virtuoznosti Mossadovih agentov in njihovih mentorjev v ameriški administraciji.

Nekdanji analitik CIE Larry C. Johnson pojasnjuje nekoliko drugače: »Z obveščevalnega vidika pa je to dobesedno in v prenesenem pomenu razstrelitev obveščevalne taktike. Ta metoda je zdaj ogrožena in Hezbolah bo sprejel nove varnostne ukrepe, da se to ne bi več ponovilo. Čeprav je Izrael morda pohabil ali ubil nekaj Hezbolahovih operativcev, ni bilo mogoče zagotoviti, da ne bi posledice eksplozije pagerjev utrpeli civilisti, ki niso bili vpleteni v Hezbolahove operacije.

To se ne razlikuje od eksplozije avtomobilske bombe, ki je bila usmerjena proti operativcem Hezbolaha, vendar je prav tako povzročila rane in smrt nedolžnih civilistov. Če bi Hezbolah to storil skupini izraelskih vojakov, hkrati pa bi ubil ali pohabil več izraelskih civilistov, bi bilo to široko (in pravilno) obsojeno kot teroristično dejanje.«

Johnson tudi meni, da bi »to lahko pomenilo začetek izraelske kampanje za napad na Libanon in boj proti Hezbolahu. Težava pri tovrstnih napadih je, da ne ohromijo Hezbolaha. Namesto tega bo Hezbolah opogumil, da bo izvajal še hujše in uničujoče napade. Nasilje se bo stopnjevalo, Hezbolahovi povračilni napadi na Izrael pa bodo verjetno zadeli tako civiliste kot vojaške cilje.«

Očitno torej je, da gre za res sofisticiran napad, ki pa je bil do te mere »nediskriminatoren«, da je v številnih primerih ranil tudi civiliste.

Glede na to, kako veliko ševilo civilistov je bilo v njem ranjenih je povsem jasno tudi, da gre za napad, ki ni bil proporcionalen.

Že zgolj zaradi teh dveh kršitev pravil vojnih spopadov gre torej za vojni zločin, ne pa za »novo metodo bojevanja«, ki bi si zaslužila ovacije.

Več držav je danes po eksplozijah pozivnikov v Libanonu pozvalo k deeskalaciji napetosti v regiji.

Tudi iz Borellove izjave, ki je sicer na mestu, lahko vidimo, kako poskuša opravičevati storilce in iznajditelje »te nove metode bojevanja.« Manjka jasna obsodba - terorizma.

Celo visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je razmere označil za zaskrbljujoče in posvaril pred zaostrovanjem razmer, kar bi lahko imelo hude posledice za regijo in širše: »Čeprav se zdi, da so bili napadi ciljno usmerjeni, so imeli veliko, neselektivno kolateralno škodo med civilisti. Med žrtvami so bili tudi otroci. Menim, da so te razmere zelo zaskrbljujoče. Lahko samo obsodim napade, ki ogrožajo varnost in stabilnost Libanona ter povečujejo nevarnost zaostrovanja v regiji.«

Tudi iz Borellove izjave, ki je sicer na mestu, lahko vidimo, kako poskuša opravičevati storilce in iznajditelje »te nove metode bojevanja.« Manjka jasna obsodba - terorizma.

Kajti, res, kot sprašuje Jackson Hinkle: »Če razstrelitev več sto pagerjev, opremljenih z eksplozivom, in ubijanje civilistov in otrok ni terorizem, kaj potem je?«

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je bila veliko bolj konkretna in je za razliko od Borrella jasno označila krivca: »Ostro obsojamo napad brez primere na prijateljski Libanon in njegove državljane, ki predstavlja grobo kršitev njegove suverenosti in resen izziv mednarodnemu pravu z uporabo nekonvencionalnega orožja,« je nadaljevala in vse vpletene strani pozvala k zadržanosti.

»Če bi katera koli druga država izvedla napad na ZDA ali Izrael, v katerem bi bilo ubitih 11 ljudi (vključno z otroki) in 4000 ranjenih, od tega 400 kritično, bi to označili za teroristični napad in razlog za razglasitev vojne. Zdaj pa ne storimo ne enega ne drugega.

Ponovno smo priča poraznemu neuspehu strategije medvedjega objema Bidnove administracije z Izraelom. Ideja, da je najboljši način vplivanja na Izrael ta, da ga podpiramo do konca, ga nikoli javno ne kritiziramo ter ga branimo in ščitimo v ZN. Biden nam je dejal, da bo ta pristop ZDA zagotovil vzvod, s katerim bodo lahko obvladovale Izrael in mu preprečile, da bi sprožil regionalno vojno.

Strategija je absurdna - in, kar je morda še pomembneje, nevarna za nacionalne interese ZDA.«

»Zagotovo ni omejila Izraela - to smo danes ponovno videli z napadom v Libanonu, kljub sporočilom Bele hiše Izraelu, da 'ne bi smel začeti vojne z Libanonom'.

Če bi katera koli druga država izvedla napad na ZDA ali Izrael, v katerem bi bilo ubitih 11 ljudi (vključno z otroki) in 4000 ranjenih, od tega 400 kritično, bi to označili za teroristični napad in razlog za razglasitev vojne.

Pravzaprav je naredila ravno nasprotno: Tem bolj kot je Biden oboroževal Izrael, ga branil, opravičeval Izrael, ko je ubijal Američane, votlil resolucije v ZN in ameriške kritike izraelskega genocida obtoževal, da so 'antisemiti', tem bolj je Izrael zavračal želje ZDA.

In kot bi mignil, ko Izrael napade Libanon (ali katero koli drugo državo v regiji), Biden sproži obsežno kampanjo, da bi napadenim subjektom preprečil povračilne ukrepe - medtem ko ne stori ničesar, da bi Izraelu resnično preprečil, da bi sploh eskaliral.

In večina osrednjih medijev bo Bidna hvalila, ker si 'prizadeva preprečiti regionalno vojno', ne da bi si zastavila očitno vprašanje: Morda je prav Bidnova zgrešena strategija tista, zaradi katere smo že več mesecev na robu regionalne vojne?«, ocenjuje eden od komentatorjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek