REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Analitik RT: Ameriška cenzura ruskih medijev je znak upadanja moči ZDA

Analitik RT: Ameriška cenzura ruskih medijev je znak upadanja moči ZDASeyed Mohammed Marandi Vir: Posnetek zaslona

Odločitev ameriškega tehnološkega velikana Meta, da prepove RT in druge ruske medije, je znak upadanja moči ZDA in njihovih zaveznikov, meni iranski profesor Seyed Mohammed Marandi.

Akademik Teheranske univerze je v torek za RT spregovoril o najnovejšem zatiranju ruskih medijev s strani ameriške vlade in podjetja Meta, ki je lastnik Facebooka in Instagrama.

»[Večja] podjetja ki imajo v lasti družbene medije nadzorujejo Združene države. Dejansko so orožje države,« je dejal Marandi in pojasnil, zakaj meni, da je treba odločitev Mete razumeti kot potezo Washingtona.

ZDA so prej dopuščale nekatera drugačna mnenja v medijih, zdaj pa jih vedno bolj utišujejo ali pa »prepovedujejo v senci« tiste glasove, ki jim niso všeč, je dodal profesor.

»Ker Zahod še bolj nazaduje, menim, da se bo nestrpnost še povečala,« je napovedal.

Države BRICS bi morale z družbenimi mediji storiti isto, kar počnejo z mednarodno trgovino, kjer uvajajo plačilne metode in druge finančne mehanizme, neodvisne od ameriškega dolarja, je predlagal Marandi.

»Če želi režim v Washingtonu nadzorovati X ali Facebook - v redu. Toda ne bi smeli preprečiti Irancem, da povedo, kar želijo povedati, Rusom, da lahko govorijo s svetom, ali Kitajcem, da lahko govorijo s svojimi sosedi,« je dejal.

Celoten intervju z Marandijem si oglejte zgoraj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek