REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na zahodu zločinec, v Rusiji heroj: Kdo je izpuščeni Vadim Krasikov, maščevalec ruskih žrtev vojnih zločinov?  

Na zahodu zločinec, v Rusiji heroj: Kdo je izpuščeni Vadim Krasikov, maščevalec ruskih žrtev vojnih zločinov?  Putin in Krasnikov Vir: Telegram

Med zamenjanimi obsojenci, ki so iz zahodnih držav včeraj odpotovali v Rusijo je tudi Vadim Krasikov.

Tudi v Sloveniji je bil predstavljen zgolj kot »likvidator« in »zločinec«, ki je sredi parka v Nemčiji ubil nekega »čečenskega borca« oziroma »poveljnika«, ne da bi bilo podrobneje pojasnjeno, zakaj je do tega sploh prišlo in zakaj njegovo dejanje v Rusiji ocenjujejo povsem drugače.

»Naš junak leti v Rusijo: Vadim Krasikov - likvidator čečenskega terorista Zelimkhana Khangoshlivija, ki je brutalno ubijal naše vojake« sporoča samo ena od objav na ruskih Telegram kanalih.

In podobno ocenjujejo tudi številni drugi komentatorji.

Zgražanje zahodnih medijev nad zamenjavo »zločinca« Vadima Krasnikova bi bilo bolj verodostojno, če bi ob navajanju zločina Krasikova pojasnili tudi, zaradi katerih predhodnih vojnih zločinov njegove žrtve je Krasikov sploh storil svoje dejanje in likvidiral - zločinca.

Krasikov je namreč leta 2019 v Nemčiji ubil čečenskega zločinca in terorista, ki bi ga morala Nemčija, če bi res kaj dala na spoštovanje mednarodnega prava, že davno izročiti Rusiji.

Ker za to ni bilo nobene možnosti, mu je »presodil« Krasikov, ki se je do čečenskega terorista pripeljal s kolesom in zamaskiran z lasuljo, nato pa ga je ustrelil s pištolo in likvidacijo še dvakrat »preveril« s streloma v glavo.

Vladimir Putin je med intervjujem s Tuckerjem Carlsonom tudi pojasnil, kdo je Vadim Krasikov, ki se je danes vrnil v Rusijo in kaj je v resnici naredil.

»Ta oseba je zaradi patriotskih čustev ubila razbojnika v eni od evropskih prestolnic. Med dogodki na Kavkazu, ali veste, kaj je ta [razbojnik] počel? Tega nočem reči, bom pa vseeno povedal. Naše vojake, ki so bili ujeti, je polagal na cesto, nato pa se je z avtom zapeljal čez njihove glave.«

Khangoshvili je bil 40-letni gruzijski državljan, ki se je boril proti ruskim enotam v Čečeniji in pozneje zaprosil za azil v Nemčiji.

Khangoshvili je bil ustreljen od zadaj blizu Kleiner Tiergarten, osrednjega berlinskega parka, s pištolo z dušilcem zvoka.

Priče so videle, kako je strelec vrgel kolo, pištolo in temno lasuljo v bližnjo reko Spree.

Policija ga je prijela, preden je uspel pobegniti na električnem skiroju.

Ob obsodbi na dosmrtno ječo leta 2021 so nemški sodniki dejali, da je Krasikov ravnal po ukazih ruskih oblasti, ki so mu dale lažno identiteto, potni list in sredstva za izvedbo umora.

To je sprožilo tudi vrsto diplomatskih zaostritev med obema državama.

Krasikov naj bi služil v enoti posebnih sil, ki je pripadala Zvezni varnostni službi ali FSB, najvišji agenciji naslednici KGB.

Pred umorom je namreč Krasikov redno obiskoval vadbene baze FSB in se dobro poznal s Putinom. »Bila sta si tako blizu, da sta skupaj obiskovala strelišče,« piše WSJ. Svoji družini je nekoč rekel, da je Putin »dober strelec«.

In Putinov glavni pogoj za izmenjavo ujetnikov z Zahodom je bila prav izročitev Vadima Krasikova, piše The Wall Street Journal.

Pred umorom je namreč Krasikov redno obiskoval vadbene baze FSB in se dobro poznal s Putinom.

»Bila sta si tako blizu, da sta skupaj obiskovala strelišče,« piše WSJ.

Svoji družini je nekoč rekel, da je Putin »dober strelec«.

Po poročanju WSJ je Putin od leta 2021 nenehno pozival obveščevalne službe, naj naredijo vse, da osvobodijo Krasikova, kar je presenetilo celo zahodne obveščevalce.

Domnevali so, da je bil Krasikov Putinov osebni telesni stražar. Viri publikacije v Ruski federaciji namigujejo, da sta se spoznala v Sankt Peterburgu, ko je Putin delal v županovi pisarni.

V Rusiji je Krasikov živel dokaj razkošno življenje. Prejemal je približno 10.000 dolarjev na mesec in bonuse za, kot je povedal svoji družini, »poslovna potovanja«, nosil je dizajnerska oblačila in si redno urejal nohte.

Njegova družina je živela v prestižnem predelu Moskve, njegova žena pa se je sorodnikom pritožila, da je njen mož tako pogosto menjal Porscheje in BMW-je, da se ni imela časa navaditi nanje.

Po aretaciji v Nemčiji se je predstavljal z izmišljenim imenom in nikoli ni povedal svojega pravega imena.

Zavrnil je kakršen koli stik s preiskavo in nekoč je pazniku dejal: »Ruska federacija me ne bo pustila gniti v zaporu.«

In res ga ni. Danes je svoboden.

Zgražanje zahodnih medijev nad zamenjavo »zločinca« Vadima Krasnikova bi bilo bolj verodostojno, če bi ob navajanju zločina Krasikova pojasnili tudi, zaradi katerih predhodnih vojnih zločinov njegove žrtve je Krasikov sploh storil svoje dejanje in likvidiral - zločinca.

A to seveda ne počnejo, pač pa predstavijo samo polovico zgodbe. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek