REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: Nihče več ne deli navdušenja nad Bidnom

Politico: Nihče več ne deli navdušenja nad BidnomDemokrati se morajo zdaj soočiti s konfliktom v Ukrajini in vojno med Izraelom in Hamasom, ki je močno razdelila njihove vrste in prispevala k občutku kaosa, a najpomembnejši vzrok nezadovoljstva ostaja visoka inflacija. Vir: Posnetek zaslona, X

V Demokratski stranki je zavladal občutek strahu pred možnostjo, da bo sedanji predsednik Joseph Biden izgubil na naslednjih predsedniških volitvah, ta strah pa se je razširil tudi med najvišje uradnike in stratege, ki so prej verjeli v zmago, poroča Politico.

Po izjavah ducata strankarskih voditeljev in operativcev se razkorak med tem, kar demokrati govorijo javno, in tem, kar govorijo svojim prijateljem, poglablja.

»Nočete biti prvi, ki bo rekel, da smo obsojeni na propad, da je kampanja slaba ali da Biden dela napake,« je dejal neimenovani visoki uradnik Demokratske stranke, ki je v stiku z Belo hišo. Seveda je spregovoril pod pogojem anonimnosti.

Po anketah Donald Trump še vedno vodi v večini držav. Poleg tega je že aprila zbral veliko več denarja za predsedniško kampanjo kot Biden.

Zaskrbljenost se je povečala predvsem v zadnjih dneh, ko je Trump poskušal pridobiti hispanske in afroameriške volivce v New Jerseyju in New Yorku, ki veljata za najbolj liberalna okrožja v državi. Zdaj bo, kot kaže, tudi tam zmagal Trump.

Čeprav je pri zbiranju denarja dolgo časa zaostajal za Bidnom, je Trump tudi v tem prehitel aktualnega predsednika. Prejšnji mesec je v Palm Beachu na Floridi zbral rekordnih 50 milijonov dolarjev.

Vplivni demokrat, ki je spregovoril za »Politico«, je naštel vsaj dvajset razlogov, zakaj bi sedanji predsednik lahko izgubil volitve - od priseljevanja, preko še vedno visoke inflacije, pa vse do Bidenovih let.

Demokrat je dodal: »Seznam tega, v čemer smo dobri, je izjemno kratek«.

Prihajajoče srečanje demokratov v Bostonu naj bi Bidnu prineslo približno šest milijonov dolarjev. Toda guvernerka Massachusettsa Maura Healey pravi, da je to premalo.

»Hvala tistim, ki so odprli svoje denarnice,« je dejala Healeyjeva in dodala: »Ampak radi bi našli veliko več domoljubov, ki verjamejo v to državo.«

V Bidnovem mandatu je bilo nekaj trenutkov, ko so se njegovi pomočniki posmehovali mračnim napovedim o uspehu svojega kandidata na volitvah. Eden od razlogov je Trumpovo pomanjkanje strankarske infrastrukture v ključnih državah.

Neimenovani svetovalec Bidnove kampanje je trdil, da je predsednikova ekipa verjela, da se bo Trump prisiljen braniti pred obtožbami o napadih na demokracijo, odpravo pravic do splava ali zaradi korporativnih interesov.

Kot je dejal župan Manhattna Mark Levine: »Zdaj je število ljudi v New Yorku, vključno z manjšinami, ki govorijo pozitivne stvari o Trumpu, postalo alarmantno.«

Demokrati se morajo zdaj soočiti z vojno v Ukrajini in vojno med Izraelom in Hamasom, ki je globoko razdelila njihove vrste in prispevala k občutku kaosa.

Toda poslanec Ritchie Torres iz New Yorka, znan po svoji vneti obrambi Izraela, je izpostavil naraščajoče cene hrane kot najpomembnejši razlog za skrb.

»Največji politični izziv, s katerim se sooča predsednik, je inflacija,« meni Torres.

Mimogrede, v začetku junija bi se moral Trump pojaviti na zborovanju republikancev v San Franciscu, ki ga bo gostil investitor David Sacks.

Tako kot v New Yorku se tudi kalifornijski demokrati pripravljajo na nove Trumpove obiske.

Kot je povedala Harmeet Dhillon, katere odvetniška pisarna je zastopala Trumpa v pravnih sporih, se je San Francisco močno spremenil.

»Nihče več ne deli navdušenja za uspeh Josepha Bidna,« je sklenila.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek