REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Oborožene sile Ukrajine razočarane nad »Ambramsi«: Lahka tarča ruskih brezpilotnikov

Oborožene sile Ukrajine razočarane nad »Ambramsi«: Lahka tarča ruskih brezpilotnikovPoleg tega, da so njihovi ščiti niso neprebojni, je bil eden od oklepnikov skoraj nevozen zaradi okvare motorja, kondenzacija med dežjem lahko povzroči kratek stik na elektroniki, težavo predstavlja tudi strelivo. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinske oborožene sile se pritožujejo nad dostavljenimi Abramsi, ki so za Rusijo postali »tarča številka ena« na bojišču.

»Njegov oklep trenutno ni dovolj.

Ne ščiti posadke.

Zdaj poteka vojna z brezpilotnimi letali, tako da ko tank pride ven, ga (ruske enote) vedno poskušajo pokončati,« je dejal ukrajinski vojak, ki se je predstavil kot Joker.

Njegov kolega je dodal, da so »Abramsi« postali »tarča številka ena«, brez dovolj oklepa pa posadka bojnega vozila preprosto ne more preživeti na bojišču, poroča CNN.

Ukrajinske tankovske posadke so med boji pri Avdejevki v Ljudski republiki Doneck izvedele za ranljivost ameriške tehnike.

Tedaj je voznik »Abramsa« zaradi predrtega oklepa izgubil nogo.

Kot poroča RIA Novosti, to ni edina pomanjkljivost ameriških tankov. Tehničnih težav je cela vrsta.

Eden od oklepnikov je bil zaradi okvare motorja skoraj nevozen, kljub temu, da so opremo pravkar pripeljali iz Poljske.

»Ukrajinska vojska se tudi pritožuje, da lahko med dežjem ali meglo kondenzacija vname elektroniko v oklepnem vozilu,« poroča CNN.

Resen problem je tudi strelivo za tanke, tako kot drugod na ukrajinski fronti.

Posadka je frustrirana, ker so »Abramsi« zasnovani za vojskovanje v slogu Nata, v katerem imajo »letala in topništvo prednost na prvi črti in se pojavijo pred napredovanjem težke opreme in pehote.«

Ukrajinske oborožene sile pa nimajo takšne možnosti, saj »nimajo ne topništva ne letalstva«.

Predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva je za CNN komentiral te informacije, da »Ukrajina zdaj preizkuša in izboljšuje opremo, ki sprva ni bila pripravljena za vojno.«

»Vozila, izdelana na vrhuncu ameriške hipermoči, pred nekaj desetletji, poslana, da ustavijo vse hitrejše spremembe v svetu,« je na koncu sklenil novinar CNN Nick Paton Walsh, ki se je pogovarjal z ukrajinskimi vojaki.

Združene države so se strinjale, da januarja 2023 v Ukrajino pošljejo 31 tankov »Abrams«, potem ko jih je Kijev več mesecev prepričeval, da so vozila bistvenega pomena za njihovo zmožnost prebijanja ruske obrambe.

Od takrat so se razmere na bojišču močno spremenile zaradi široke uporabe ruskih izvidniško-jurišnih brezpilotnih letal, ki uspešno odkrivajo in uničujejo ukrajinsko oklepno tehniko.

Pred tem so zahodni mediji objavili, da je Ukrajina zaradi aktivnosti ruskih brezpilotnikov prenehala uporabljati »Abramse«, zaradi česar so bili še bolj ranljivi na bojišču.

Pet tankov je bilo že izgubljenih zaradi dejanj ruskih enot.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek