REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izraelski časnik: Generalštab izgubil nadzor nad rezervisti v Gazi, »vse jih bomo pobili«

Izraelski časnik: Generalštab izgubil nadzor nad rezervisti v Gazi, »vse jih bomo pobili«Raztrgali bomo vsakogar, ki bo ostal tukaj, je dejal izraelski rezervist. Vir: Posnetek zaslona, X

Na družbenih omrežjih se je pojavil video posnetek vojaških rezervistov na območju Gaze, ki razkriva razsežnosti razsula v izraelskih vladajočih strukturah.

Potem ko je v izraelskem vojnem kabinetu prišlo do razkola glede povojnega načrta za palestinsko enklavo, so zdaj, kot kaže, poslušnost generalštabu odpovedali tudi prostovoljci.

Na videoposnetku, ki naj bi ga posneli vojaški rezervisti in ga je delil Yair, eden od sinov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, je namreč mogoče videti moškega v polni vojaški opremi z avtomatsko puško in masko na obrazu, ki trdi, da predstavlja »100.000 rezervistov«.

Dejal je, da je zvest samo Netanjahuju, in zagrozil, da bodo on in njegovi bratje po orožju zavrnili odhod z območja Gaze, če bo vlada oblast v enklavi po koncu vojne predala kateremu koli palestinskemu telesu.

»Raztrgali bomo vsakogar, ki bo ostal tukaj,« je dejal.

»Vsi, ki so slavili, ko so nas klali ... vse - želimo pobiti.

Nihče ne bo ostal živ. Vsakega, ki bo škodoval izraelskemu ljudstvu, bomo uničili.«

Povrhu je izraelskega obrambnega ministra Yoava Galanta pozval k odstopu.

V odgovor je načelnik štaba izraelskih varnostnih sil (IDF) Herzl Halevi (čigar ukaze je vojak v videoposnetku pozval, naj se ne upoštevajo) ukazal »takojšen dialog na ravni poveljstva« z vojaškimi enotami o tem, kar je bilo povedano v videu.

Vojaška policija obenem preiskuje, kdo je avtor posnetka in kako je bil razpečan.

Kot komentira izraelski časnik Haaretz, sta se Halevi in ​​vrhovno vojaško poveljstvo zbudila prepozno.

Generalštab je že pred nekaj meseci izgubil nadzor nad enotami, predvsem nad rezervisti.

V Gazi, na Zahodnem bregu in v bazah v Izraelu so vojake posneli, kako uničujejo palestinsko lastnino in civilno infrastrukturo, brez dovoljenja razstreljujejo domove Palestincev in širijo politična sporočila, ki izvirajo iz skrajne desnice.

Tisto, kar je fotografirano in razdeljeno na družbenih omrežjih je le vrh ledene gore, navaja izraelski časnik, saj je velika večina teh zločinov storjenih zunaj dosega kamer in v veliki večini teh primerov se IDF odzove slabo, če sploh.

Nekatere od incidentov tožilci v Haagu uporabljajo kot dokaz proti Izraelu o storjenem genocidu in zločinih proti človečnosti in človeštvu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek