REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Ukrajina potrebuje mlade vojake, a na fronto pošilja starostnike

Bloomberg: Ukrajina potrebuje mlade vojake, a na fronto pošilja starostnikeMedtem ko ima Rusija veliko žive sile in načrtuje povečanje števila vojakov v svojih oboroženih silah z 1,15 na 1,5 milijona, se Ukrajina na tem področju sooča z ogromnimi težavami. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajina ima težave s privabljanjem mlajših nabornikov v vojsko, medtem ko je večina vojakov starejših od 40 let, poroča ameriška spletna stran Bloomberg.

Navdušenje starejših državljanov Ukrajine za služenje vojaškega roka je postalo njena slabost, medtem ko vojna počasi prehaja v tretje leto.

Ker je njegova država poražena tako glede orožja kot žive sile, je predsednik Vladimir Zelenski glasno spregovoril o potrebi države po orožju, pri čemer je dosegel nekaj uspeha.

Bolj tiho pa je o veliko bolj občutljivi potrebi po živi sili, piše ameriški portal.

Vojaki s fronte, s katerimi se je pogovarjal Bloomberg, so povedali, da je paket pomoči, ki ga je prejšnji mesec odobril ameriški Kongres, »začel zmanjševati pritisk na opremo«, ki je primanjkuje, medtem ko je bil sprejem zakona v Washingtonu negotov.

Medtem kljub novemu ukrajinskem zakonu o mobilizaciji, ki znižuje starost za nabor, ostaja razpoložljivost vojakov problem.

»Večina ljudi, s katerimi se pogovarjam, je starih okoli 40 do 45 let,« je povedal Pavlo Narožnji, ki zbira sredstva za topničarje, in dodal, da so »mlajši naborniki – predvsem mlajši od 30 let – relativno redki.«

Visoki vojaški uradnik, ki je želel ostati anonimen, je ponovil to oceno in dejal, da je povprečna starost vojakov na fronti od 43 do 45 let.

»To je bil problem že prej, danes pa je še hujše« je o starosti ukrajinskih vojakov dejal Aleksej Melnik, ki dela v raziskovalnem centru Razumkov v Kijevu.

Medtem ko ima Rusija veliko žive sile in načrtuje povečanje števila vojakov v svojih oboroženih silah z 1,15 na 1,5 milijona, se Ukrajina na tem področju sooča z ogromnimi težavami.

Ideja, da naj se mladi izogibajo bojišč, se je zakoreninila v zakonu o naborništvu, ki je bil do nedavnega namenjen le starejšim od 27 let.

Ta prag je bil pred kratkim znižan na 25 let, vendar je položaj še poslabšan zaradi neučinkovitega vpoklica tistih, ki spadajo v to starostno skupino.

V populaciji, ki je zaradi bojev razseljena, častniki za nabor mnoge mlade preprosto ne najdejo.

Le polovica od 4,5 milijona razseljenih se je po uradni statistiki ponovno prijavila na novi naslov.

Težava za Ukrajino je tudi demografsko ozadje, saj je po zaslugi baby booma v 80. letih prejšnjega stoletja dvakrat več Ukrajincev v poznih tridesetih kot v zgodnjih 20. letih, ko so se družine spopadale z negotovostjo postsovjetske Ukrajine - in se jim ni mudilo imeti otrok.

Medtem so si nekatere ukrajinske žene domislile način, kako se znebiti soproga (tvit zgoraj) - poklicale so vojaške rekruterje in jim prijavile svoje može na območju Harkova, nato pa prejele celo nagrado!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek