REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi Slovenija se bo v naslednjih treh mesecih tako ali drugače znova »zapufala« – za Ukrajino!

Tudi Slovenija se bo v naslednjih treh mesecih tako ali drugače znova »zapufala« – za Ukrajino!Ukrajna postaja luknja brez dna... Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajini, kot je bilo pričakovano, po propadli protiofenzivi - zmanjkuje denarja za nadaljevanje vojne.

Nemški satirični časnik Titanic je razočaranje zahodnih zaveznikov strnil v naslovnico, na kateri piše, da sedaj Zahod po propadu ukrajinske protiofenzive - zahteva denar nazaj.

A to je daleč od resnice. V resnici se celotna Evropska unija - še bolj zadolžuje.

Breme novega zadolževanja EU na račun Ukrajine pa bo znova padlo tudi na pleča že precej zadolžene Slovenije!

V času, ko slovenska vlada nima denarja za šolnike, zdravnike, medicinske delavce in sodnike ga bo, kot vse kaže, vendarle našla za režim v Kijevu.

Torej za državo, ki vojno izgublja in je na dobri poti, da celo v primeru, če obstane kot država, dolgov še zlepa in najverjetneje nikoli ne bo mogla vrniti, del denarja pa bo medtem v Ukrajino poslana celo pod oznako »nepovratna pomoč.«

Ukrajina postaja vreča brez dna, v katero denarja ne želijo metati več niti v ZDA.

Ukrajina postaja vreča brez dna, v katero denarja ne želijo metati več niti v ZDA.

Toda politična vrhuška EU na čelu s predsednico EK Ursulo von der Leyen, v velikem delu neizbrana na volitvah in vdana ameriški vladi se pripravlja, da se bo še bolj zadolžila na račun vsak dan bolj uničene Ukrajine.

Kijev je iz ZDA dobil zadnji sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti pičlih 250 milijonov dolarjev. Paket vključuje zračno obrambo, topništvo, strelivo za lahko orožje in protitankovsko orožje.

Za primerjavo: Obljubljen paket ameriške pomoči v vrednosti 110 milijard dolarjev je vključeval okoli 62 milijard dolarjev za Ukrajino in 14 milijard dolarjev za Izrael.

In še vedno ni sprejet zaradi nasprotovanja republikancev.

Toda sedaj bo vskočila EU, ki naj bi se ob tem izognila madžarski blokadi pomoči za Ukrajino.

Ameriškim republikancem je vojne v Ukrajini že dovolj... Vir: Posnetek zaslona, X

EU je Kijevu obljubila, da ji bo sredstva zagotovila najkasneje do marca in pripravlja do 20 milijard evrov vreden rezervni načrt za finančno pomoč Ukrajini.

S shemo na temelju dolga bi se izognili madžarski blokadi in hitro sprostili denar za Kijev, piše časnik Financial Times (FT).

Voditeljem EU-ja se zaradi nasprotovanja madžarskega premierja Viktorja Orbána ta mesec ni uspelo dogovoriti o predlaganem štiriletnem svežnju makrofinančne pomoči za Ukrajino v vrednosti 50 milijard evrov, od tega je 33 milijard posojil in 17 milijard nepovratnih sredstev.

Breme novega zadolževanja EU na račun Ukrajine bo znova padlo tudi na pleča že precej zadolžene Slovenije.

Sedaj se pogovarjajo o treh modelih, kako preseči madžarski veto.

Toda v vseh primerih pa bo breme padlo na proračune članic, ki bodo v tej shemi sodelovale.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je za 1. februar že sklical izredni vrh EU-ja.

Uradniki, ki sodelujejo v pogovorih, so za FT kot najbolj praktičen model finančne pomoči Ukrajini, če Orbán na vrhu ne bo umaknil veta, omenili jamstva držav članic za proračun Evropske unije.

To pomeni, da se bo, glede na podporo Ukrajini s strani sedanje vladne koalicije, za Ukrajino zadolžila tudi Slovenija.

Kako so v resnici porabljene na desetine milijard dolarjev in evrov doslej ni pregledala še nobena neodvisna institucija, korupcija pa je v z vojno obremenjeni državi vseprisotna. Vir: Posnetek zaslona, X

Podpora Slovenije in drugih držav EU bi Evropski komisiji omogočila, da si na kapitalskih trgih prihodnje leto izposodi do 20 milijard evrov za Ukrajino.

O natančnih pogojih po njihovih navedbah še razpravljajo, končni znesek pa »bo odvisen od ukrajinskih potreb

V nekaterih članicah, med drugim v Nemčiji in na Nizozemskem, bi moral jamstva odobriti parlament.

V času, ko slovenska vlada nima denarja za šolnike, zdravnike, medicinske delavce in sodnike ga bo, kot vse kaže, vendarle našla za Ukrajino.

Če se bodo voditelji EU-ja na vrhu 1. februarja dogovorili o tem načrtu, pa bo Mednarodni denarni sklad lahko sprostil naslednji obrok sredstev za Ukrajino v vrednosti približno 900 milijonov dolarjev.

Ob tem pa v Evropski komisiji še vedno upajo na povečanje dolgoročnega proračuna EU-ja za 64,6 milijarde evrov kar blokira Madžarska.

Ne glede na izbrani model pa evropski politiki še vedno niso dojeli glavnega sporočila sedanje vojne – da ni problem v denarju, pač pa v napačni zunanji in varnostni politiki, katere namen je ogrožanje Rusije, predvsem pa - v orožju in vojakih.

Ukrajini in Zahodu zmanjkuje enega in drugega, saj vojakov in orožja pa ne Ukrajina in ne njene podpornice ne morejo preprosto »natisniti.«

In medtem ko se EU zadolžuje za režim Vladimirja Zelenskega, so urbana ukrajinska središča še vedno živahna, nekateri pa na zahodu Ukrajine v teh dnevih tudi smučajo, kot kaže posnetek iz smučišča Bukovel v tvitu zgoraj...

Tu naborniških patrulij, ki sicer po vsej Ukrajini prisilno novačijo vojake - ni videti...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek