REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Marinka popolnoma osvobojena!« Putin: »Zasluži si odličje, uničil je pet tankov in 23 bojnih vozil«

»Marinka popolnoma osvobojena!« Putin: »Zasluži si odličje, uničil je pet tankov in 23 bojnih vozil«Prevzem nadzora nad mestom bo omogočil učinkovitejšo zaščito Donecka pred napadi oboroženih sil Ukrajine. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruska vojska je popolnoma osvobodila Marinko v Ljudski republiki Doneck (LRD), je na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Prevzem nadzora nad za Kijev strateško zelo pomembnim mestom bo omogočil učinkovitejšo zaščito Donecka pred oboroženimi silami Ukrajine, je dejal obrambni minister Ruske federacije.

Po njegovih besedah ​​se je v bojih za Marinko še posebej izkazala vojska slovite 150. divizije.

Putin je Šojguju naročil, naj vojakom, ki so osvobodili Marinko, prenese čestitke in besede hvaležnosti, pri čemer je poudaril njihovo junaštvo, ki so ga pokazali v bitkah.

Zavzetje Marinke pomeni, da se bodo sovražne enote dokončno umaknile iz Donecka, uničenje pomembne trdnjave oboroženih sil Ukrajine pa ruskim vojakom odpira prostor za nadaljevanje osvobajanja LRD, poudarja Putin.

»Vem, da se je naša vojska borila več kot pogumno in da si zasluži državna priznanja. Predlagajte vsakogar, za katerega menite, da bi ga morali odlikovati,« je ministru dejal Putin.

Naročil je, da poveljniku bataljona Aleksandru Trošinu podelijo čin majorja, ker je, kot pravi predsednik, v bitkah pokazal izjemo hrabrost.

»Trikrat je zažgal sovražne tanke, imel je sedem kontuzij in šrapnelsko rano. Ko je bil njegov tank zadet, je pogumno rešil soborce in vojaško tehniko. Boril se je dostojanstveno, uničil je pet tankov in 23 bojnih vozil različnih razredov,« poudarja Putin.

Ruski predsednik se je sestal z obrambnim ministrom v ladjedelnici Severnaja verf v Sankt Peterburgu.

Vodja Ljudske republike Doneck Denis Pušilin je pred tem govoril o osvoboditvi Marinke in trdil, da sovražnik v tem mestu ne varčuje z močmi in nenehno premešča rezerve.

»Rekel sem že, da se datum osvoboditve bliža, zdelo se mi je, da smo blizu cilja, osvobodili smo več kot polovico mesta. Soočamo se z resno utrjenim območjem,« je tedaj pojasnil.

Medtem je general ukrajinskih oboroženih sil Dmitro Marčenko v intervjuju za Deutsche Welle (DW) razkril, da je »Ukrajini zmanjkalo prostovoljcev, ki bi se želeli pridružiti vojski, ukrajinskim oboroženim silam pa postopoma zmanjkuje vojakov.«

Pozer: »Našel je svojo zadnjo vojsko.« Vir: Posnetek zaslona, X

»Tistih prostovoljcev, ki so se želeli pridružiti vrstam oboroženih sil Ukrajine, da bi se uprli (Rusiji), je konec,« je dodal.

Za DW je pojasnil, da so zato vojaški komisarji prisiljeni hoditi po stanovanjih in zasebnem sektorju v iskanju morebitnih nabornikov.

Glede zahteve ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da se vpokliče še pol milijona nabornikov, je general Marčenko priznal, da »poveljstvo oboroženih sil Ukrajine ne razume, kako je mogoče mobilizirati še 500.000 ljudi.«

»Zdaj je v zameno za 100 ubitih in ranjenih vojakov oboroženih sil Ukrajine mobiliziranih le 20 ljudi z nizko motivacijo,« je priznal ukrajinski general.

Tudi nekdanji tesen sodelavec in svetovalec predsednika Zelenskega Oleksij Arestovič trdi, da 70 odstotkov vpoklicanih nabornikov - noče poprijeti za orožje in se noče boriti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek