REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Madrid si je premislil: Španija dala veto na sodelovanje Evropske unije v posebni operaciji ZDA proti Hutijem

Madrid si je premislil: Španija dala veto na sodelovanje Evropske unije v posebni operaciji ZDA proti HutijemResolucija je bila sprejeta s podporo Španije in ob navdušenju prvega evropskega vrtnarja Josepa Borrella, a je le dan kasneje Madrid spremenil stališče. Vir: Posnetek zaslona, X

Kljub dejstvu, da je španska vlada zahtevala vključitev celotne Evrope v misijo za zagotavljanje varnosti plovbe v Rdečem morju, je Španija naposled dala veto na sodelovanje Evropske unije v tej operaciji pod taktirko ZDA, trdi španski časnik Confidencial.

Potem ko je politični in varnostni odbor EU (COPS) na nujnem zasedanju v sredo soglasno odobril evropsko intervencijo za razširitev operacije Atalanta, je španska vlada to idejo presenetljivo opustila, poroča časnik.

Resolucija je bila sprejeta ob podpori Španije, a je Madrid spremenil stališče in je na sestanku delovne skupine svetovalcev za zunanje zadeve (skupina Relex), ki je zadolžena za pravna, finančna in institucionalna vprašanja skupne zunanje in varnostne politike (The Common Foreign and Security Policy - CFSP) vložil veto na le dan prej sprejeto odločitev, trdi španski časnik in pojasnjuje, da te odločitve zahtevajo soglasno sprejetje.

Španska vlada je zadevno odločitev sprejela ne glede na v tvitu izpričano navdušenje prvega evropskega vrtnarja Josepa Borrella nad načrtovano novo vojaško misijo (in novo ameriško vojno) na drugem koncu sveta.

Operacija Atalanta, ki jo je sprožil Pentagon, je operacija odvračanja, preprečevanja in zatiranja piratstva v Indijskem oceanu ob obali Somalije, ki je v preteklosti žela velik uspeh.

Širitev operacije Atalanta na Rdeče morje je povzročila navdušenje ladjarjev, ki delujejo na tem območju, a je Iran navdušenje hitro zatrl, ko je opozoril, da se bo »predlagana večnacionalna operativna skupina za zaščito ladij v Rdečem morju, ki jo vodijo ZDA, soočila z ekstremnimi težavami«.

»Ta odločitev je pozitiven korak za reševanje varnostnih izzivov v Rdečem morju in Adenskem zalivu,« je dejal Sotiris Raptis, generalni sekretar združenja, ki združuje evropske ladjarje, preden je postalo znano, da je Španija izstopila iz nove ameriške koalicije voljnih.

Sprememba stališča španske vlade po navedbah evropskih diplomatskih virov partnerjem ni bila pojasnjena.

Kot kaže, je operacija Pentagona v korist Izraela naposled propadla, saj sta zgledu Španije nato sledile tudi druge države, za katere je ameriški obrambni minister že oznanil, da bodo sodelovale v bombardiranju Hutijev.

Izvršna veja oblasti v Madridu se je ves včerajšnji dan izogibala odgovorom na vprašanje o sodelovanju Španije v ameriški misiji v Rdečem morju, navaja časnik.

Pred tem je vodja Pentagona Lloyd Austin že oznanil, da je sprožena večnacionalna operacija za zaščito Rdečega morja, potem ko so Hutiji napadli trgovske ladje.

Hutiji: Če želi Evropska unija končati to blokado, končajte izraelski genocid nad Palestinci in končajte blokado hrane in zdravil za Palestino. Vir: Posnetek zaslona, X

»Operacija bo združila več držav, vključno z Združenim kraljestvom, Bahrajnom, Kanado, Francijo, Italijo, Nizozemsko, Norveško, Sejšeli in Španijo, da bi skupaj obravnavali varnostna vprašanja v južnem Rdečem morju in Adenskem zalivu ter zagotovili svobodo plovbe za vse države in okrepili regionalno varnost,« je dejal Austin v izjavi.

Hutiji, ki vladajo v severnem Jemnu in nadzorujejo velik del jemenske obale Rdečega morja, so pred tem opozorili, da nameravajo napasti vse ladje, za katere sumijo, da plujejo v Izrael ali iz njega.

Gibanje Hutijev zahteva, da Izrael preneha z genocidom nad Palestinci in dovoli dostavo hrane in zdravil v okupirano palestinsko enklavo.

»Če Gaza ne bo prejela hrane in zdravil, ki jih potrebuje, bodo vse ladje v Rdečem morju, namenjene v izraelska pristanišča, postale tarča naših oboroženih sil,« so opozorili.

Sprva so ciljali le na ladje, ki so bile povezane z Izraelom, po poročanju medijev pa so bile v zadnjih dneh tarče tudi ladje, ki plujejo pod zastavami drugih držav, povezanih z ZDA in ameriškimi lakajskimi državami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek