REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zainteresirani le starejši moški: Samo 17 odstotkov Nemcev pripravljeno vojaško braniti svojo državo

Zainteresirani le starejši moški: Samo 17 odstotkov Nemcev pripravljeno vojaško braniti svojo državoRaziskava, izvedena sredi novembra, je pokazala, da se je število posameznikov, ki kategorično zavračajo kakršno koli možnost, da se vojaško spopadejo s potencialnim sovražnikom, od maja 2022 - podvojilo. Vir: Posnetek zaslona, X

Nedavna raziskava nemškega inštituta za raziskovanje trga in javnega mnenja Forsa je pokazala, da mnogi Nemci ne bi želeli, da z vojaško silo branijo svojo državo v primeru tuje agresije.

Po raziskavi, ki jo je naročil časnik Stern, je 40 odstotkov vprašanih izjavilo, da nikoli ne bi vzeli v roke orožja, niti v takih okoliščinah.

Samo 17 odstotkov Nemcev je dejalo, da bi bili »zagotovo« pripravljeni braniti svojo državo, 19 odstotkov pa jih je odgovorilo, da bi »verjetno« to storili v primeru napada.

Raziskava kaže, da so starejši moški pokazali višjo stopnjo pripravljenosti, saj je 39 odstotkov moških med 45. in 59. letom starosti dejalo, da bi se bili pripravljeni pridružiti nemškim obrambnim silam v primeru invazije tujih sil.

Na splošno je 61 odstotkov Nemcev odgovorilo, da so bodisi »verjetno« bodisi »popolnoma« nepripravljeni, da se agresorju zoperstavijo z orožjem.

V raziskavi, izvedeni sredi novembra, je bilo poudarjeno, da se je od maja 2022 podvojilo število posameznikov, ki kategorično zavračajo kakršno koli možnost, da se vojaško spopadejo s sovražnikom.

Poleg tega je opaziti, da se ljudje s srednjo in visoko izobrazbo manj zanimajo za obrambo države.

Bundeswehr ima trenutno okoli 180.000 pripadnikov.

Leta 2011 je Nemčija v okviru vojaške reforme prekinila obvezno naborništvo, kar je ob vladnih varčevalnih načrtih prispevalo k vse večjim težavam s popolnjevanjem vojaških enot.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek