REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kijevski župan Kličko: Zelenski postaja avtoritarnež, tiran

Kijevski župan Kličko: Zelenski postaja avtoritarnež, tiranVsa Ukrajina postaja odvisna od »razpoloženja« enega samega človeka, opozarja Vitalij Kličko. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinske občinske oblasti ostajajo zdaj edina neodvisna sila v državi, ki je med konfliktom z Rusijo postala vse bolj avtoritarna, je opozoril kijevski župan Vitalij Kličko.

Kličko je svojo oceno stanja »demokracije« v Ukrajini povedal v intervjuju za nemški dnevnik Der Spiegel, objavljenem v petek.

Stanje institucij, ki upravljajo državo se je med sovražnostmi zelo poslabšalo, lokalne občinske oblasti pa so dejansko ostale edina neodvisna sila, je zatrdil.

»Ukrajina drsi v avtoritarnost,« je dejal župan Kijeva.

»Ostala je le še ena neodvisna institucija - lokalne oblasti - in te so pod ogromnim pritiskom.«

Med konfliktom je osrednja vlada slabo ali sploh ni komunicirala z lokalnimi oblastmi, trdi župan ukrajinske prestolnice.

»V letu in pol od začetka konflikta z Rusijo ni bilo niti enega srečanja ali telefonskega pogovora med [mestom] Kijevom in ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim.

Na neki točki bomo prišli do situacije, ko bo vse odvisno od razpoloženja ene same osebe,« je za nemški tednik povedal Kličko.

Boksarska zvezda, ki je postal politik, Kličko, je bil na svoj položaj povišan kmalu po majdanskem puču v Kijevu leta 2014.

Ostal je eden redkih uradnikov iz obdobja s korupcijo obremenjenega predhodnika Zelenskega v predsedniški palači, Petra Porošenka, ki mu je uspelo obdržati svoj položaj tudi pod Zelenskim.

V zadnjih nekaj mesecih so odnose med županom prestolnice in centralno vlado skazili številni javni spori.

Junija je na primer nacionalna vlada okrcala Klička zaradi stanja mestnih zaklonišč proti bombam, pri čemer so vodje dveh okrožij in dva vršilca dolžnosti vodje okrožij razrešili s svojih položajev, ker niso poskrbeli, da bodo objekti delovali.

Kličko je postal tudi ena prvih večjih ukrajinskih javnih osebnosti, ki je priznala neuspeh dolgo napovedovane protiofenzive ukrajinskih sil proti ruskim silam.

V začetku novembra je župan Kijeva priznal, da se ukrajinske enote premikajo »počasi«.

Razkril je tudi, da niso mogle »hitro prebiti« utrdb, ki jih je postavila Rusija.

Županova ocena je bila v drastičnem nasprotju s stališčem ukrajinskega predsednika, ki je vztrajal, da protiofenziva še traja.

Zelenski je dosledno zanikal kakršno koli nazadovanje.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je neuspeh protiofenzive priznal šele ta teden.

Za AP je namreč povedal, da zdaj meni, da je dejstvo, da se enote njegove države trenutno ne umikajo, kar je zanj »zadovoljiv« rezultat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek