REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nekdanji ukrajinski premier: Možen je nov Majdan, Zelenski bo šel rakom žvižgat, če se Ameriki zahoče

Nekdanji ukrajinski premier: Možen je nov Majdan, Zelenski bo šel rakom žvižgat, če se Ameriki zahočeProtivladni protestniki na Trgu neodvisnosti (uradni naziv trga Majdan) 8. decembra 2013, Kijev, Ukrajina. Vir: Posnetek zaslona, X

Državni udar v Ukrajini se nikoli ne more zgoditi sam od sebe, možen pa je nov Majdan (osrednji trg v Kijevu, prizorišče puča leta 2014), če se ZDA odločijo odstraniti Vladimirja Zelenskega na ta način in ne z volitvami ali odstopom, je v intervjuju za tiskovno agencijo RIA Novosti dejal nekdanji ukrajinski premier Mikola Azarov.

Mikola Azarov je sicer nekdanji predsednik ukrajinske vlade (2010–2014), ki je bil zaradi množičnih protestov prisiljen odstopiti.

Novembra 2013 je bil glavni kijevski trg - Majdan - zbirališče zagovornikov evropskega povezovanja, saj se je vlada odločila preložiti podpis dokumenta o sodelovanju z Evropsko unijo, pred tem pa skrbno razmisliti o svojih interesih in obveznostih, ki bodo sledile podpisu.

Taisti trg je kmalu zatem postal epicenter spopada med varnostnimi silami in nesomišljeniki, ki je zahteval življenja na desetine ljudi.

»'Majdani' pri nas ne nastajajo sami od sebe.

Pripravljajo se (na tujem), vanje je vloženega veliko denarja, izvajajo se po vnaprej določenem načrtu,« opozarja Azarov in pojasnjuje, da tak načrt vključuje demonizacijo vodstva, ki ga ZDA želijo strmoglaviti in manipulacije z informacijami.

Za organizacijo protestov v Ukrajini v letih 2004 in 2013 stojijo Američani, je jasen Azarov.

Ne dvomi, da se tudi kakšni novi nemiri v Ukrajini ne bi mogli začeti brez vpliva ameriškega veleposlaništva in organizacij iz Washingtona.

»Če bodo Američani prišli na idejo, da Zelenskega ali koga drugega odstranijo prek Majdana, bodo to storili.

Če ga bodo odstranili na drug način, z volitvami, odstopom, potem ne bodo organizirali izgredov.

'Majdan' (puč) je drag dogodek, zelo drag dodaja nekdanji ukrajinski premier in zatrjuje, da trenutno ni znakov, da bi se lahko pripetili novi nemiri.

Po njegovih besedah ​​so izjave Zelenskega, da se Ukrajinci soočajo z novim Majdanom, za katerim stoji Rusija, namenjene dvigovanju lastnega ratinga.

»Norost je vse hujša. V Ukrajini so se lotili derusifikacije celo znakovnega jezika, ki ga uporabljajo gluhonemi.

Namesto ruske geste hvaležnosti predlagajo uporabo mednarodne.

Dobi se vtis, da kijevski režim razen mobilizacije in derusifikacije ne skrbi za čisto nič drugega,« s kančkom cinizma ugotavlja nekdanji ukrajinski premier.

»V Ukrajini je vzpostavljena diktatura: Prepovedane so vse opozicijske stranke in televizijski kanali.

Pobiti in uničeni so vsi, ki so razmišljali drugače. Na tej osnovi so zgradili demagogijo, da bo država imela blaginjo in perspektivo.

Ukrajina s tako usmeritvijo in režimom nima perspektive,« opozarja Azarov.

Azarov je zato skeptičen do zamisli, da bi v državi lahko potekali protivladni protesti, saj so tisti voditelji javnega mnenja, ki bi lahko organizirali ljudi, »v zaporu ali so bili ubiti ali so zapustili državo«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek