REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izraelski mediji: Obveščevalci so vedeli za podrobnosti napada Hamasa že pred letom dni!

Izraelski mediji: Obveščevalci so vedeli za podrobnosti napada Hamasa že pred letom dni!Izraelska tajna služba je posredovala vse znane podrobnosti izraelski generalni varnostni službi, vendar se Tel Aviv »ni dobro pripravil«. Vir: Posnetek zaslona, X

Izraelska vojaška obveščevalna služba je leto dni pred zaostrovanjem spopadov vedela, da Hamas načrtuje začetek vojaških operacij.

Informacije je posredovala tudi tajni varnostni službi (Šin Bet), vendar se Izrael na grožnjo »ni dobro pripravil«, piše izraelski časnik Haaretz, sklicujoč se na neimenovane uradnike ministrstva za obrambo.

Več kot leto dni pred množičnim napadom Hamasa na Izrael prejšnji mesec naj bi imela izraelska vojaška obveščevalna služba podrobne informacije o načrtu skupine za prodor čez območje Gaze.

Po besedah ​​visokih vojaških uradnikov je bilo izraelsko politično vodstvo seznanjeno z vsaj nekaterimi obveščevalnimi podatki.

»Izrael se ni ustrezno pripravil na grožnjo in zdi se, da ni verjel, da namerava vodja Hamasa v Gazi Yahya Sinwar uresničiti ta načrt,« piše Haaretz.

Časnik Financial Times je pred tem poročal, da je visoki častnik izraelske vojaške obveščevalne službe podrobno opozorilo, ki je napovedalo napad Hamasa 7. oktobra, opisal kot »namišljen scenarij«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek