REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kodno ime »Lokacija 512«: Združene države tiho širijo tajno oporišče v Izraelu

Kodno ime »Lokacija 512«: Združene države tiho širijo tajno oporišče v IzraeluVladni dokumenti, ki kažejo na gradnjo tajne ameriške baze, ponujajo redek vpogled v malo opazno prisotnost ameriške vojske v bližini Gaze. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dva meseca pred izbruhom konflikta na Bližnjem vzhodu je Pentagon oddal večmilijonsko pogodbo za gradnjo objektov ameriških enot za tajno oporišče, ki ga vzdržuje globoko v izraelski puščavi Negev, le 32 kilometrov od Gaze.

Ameriško oporišče s kodnim imenom Lokacija 512 je radarski objekt, ki nadzoruje nebo zaradi raketnih napadov na Izrael.

Čeprav predsednik ZDA Joseph Biden in Bela hiša vztrajata, da ne nameravata poslati ameriških sil v Izrael, prikrita ameriška vojaška prisotnost v Izraelu že obstaja.

In državne pogodbe in proračunski dokumenti kažejo, da očitno raste.

Objekt ameriških vojakov v vrednosti 35,8 milijona dolarjev, o katerem niso javno poročali, je bil »bežno« omenjen le v obvestilu o pogodbi Pentagona z dne 2. avgusta.

Čeprav se je Ministrstvo za obrambo ZDA zelo potrudilo, da bi prikrilo pravo naravo te lokacije - v drugih dokumentih jo je opisalo le kot »tajen« projekt, proračunski dokumenti, ki jih je pregledal medijski portal Intercept, pa razkrivajo, da gre za del »Lokacije 512«.

Oporišče naj ne bi bilo ustanovljeno zaradi odločitve ZDA, da bi pomagale Izraelu v boju proti palestinskim skrajnežem, ampak zaradi Irana.

»Moja špekulacija je, da je takšna skrivnost ostanek časa, ko so se ameriške administracije poskušale pretvarjati, da niso na strani Izraela v izraelsko-palestinskih in izraelsko-arabskih konfliktih,« je dejal David Wein, profesor antropologije na Ameriški univerzi. »Napoved ameriških vojaških baz v Izraelu v zadnjih letih verjetno odraža opustitev tega pretvarjanja in željo po bolj javnem izražanju podpore Izraelu.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek