REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranski mediji: ZDA prestopile »rdeče črte«, v ofenzivi na Gazo sodeluje tudi 5000 ameriških vojakov!

Iranski mediji: ZDA prestopile »rdeče črte«, v ofenzivi na Gazo sodeluje tudi 5000 ameriških vojakov!Več tisoč ameriških vojakov je sodelovalo v izraelski kopenski operaciji v Gazi, je v soboto poročala tiskovna agencija Tasnim s sedežem v Iranu. Vir: Posnetek zaslona, X
ZDA so »prestopile rdeče črte« s podporo Izraelu, so sporočili iz Teherana.

Iran je sporočil, da so ZDA »prestopile rdeče črte« s podporo Izraelu, a da si Teheran ne želi razširitve spopadov.

Več tisoč ameriških vojakov je namreč sodelovalo v izraelski kopenski operaciji v Gazi, je v soboto poročala tiskovna agencija Tasnim s sedežem v Iranu.

Pentagon je nedavno objavil načrte za znatno okrepitev svoje vojaške prisotnosti na Bližnjem vzhodu sredi konflikta med Izraelom in Hamasom ter napetosti z Iranom.

Ob tem je Washington organiziral ogromen zračni most med ZDA in Izraelom, s pomočjo 50 največjih tovornih letal, ki lahko prevažajo po 17 ton tovora.

Zračni most
Zračni most med ZDA in Izraelom, s pomočjo 50 največjih tovornih letal, ki lahko prevažajo po 17 ton tovora. Vir: Posnetek zaslona, X

To pomeni ogromno vojaškega materiala, ki že potuje v smeri Izraela iz ZDA.

Toda v napadih na Gazo sodelujejo tudi ameriške vojaške enote.

Po navedbah varnostnih virov so v izraelskem napadu na Gazo sodelovale tri divizije in več brigad, podprlo pa ga je tudi 5000 ameriških vojakov.

Tiskovna agencija Tasnim sicer ni navedla podrobnosti o tem, katere ameriške enote so sodelovale v ofenzivi ali katere funkcije ali naloge so opravljale.

Po navedbah varnostnih virov agencije Tasnim so v izraelskem napadu na Gazo sodelovale tri divizije in več brigad, podprlo pa ga je tudi 5000 ameriških vojakov.

Tasnim je poročala, da so izraelske obrambne sile (IDF) poskušale vstopiti v enklavo z več območij na severu, zahodu in jugozahodu, »da bi razdelile območje Gaze na dva ali tri dele in prekinile povezavo med palestinskimi odporniškimi silami, preden se začne napad v naslednji fazi vojne.«

Agencija ni navedla, kakšne rezultate je doslej dosegla izraelska vojska.

Vendar je odporniško gibanje Hamas sporočilo, da mu je uspelo preprečiti izraelski napad. Zatrdil je, da ga je odbil z velikimi izgubami za izraelske sile.

Medtem je IDF izjavila, da »napreduje skozi faze vojne« v Gazi, pri čemer boji še vedno potekajo. Dejali so, da v »razširjenih« kopenskih operacijah ni bil poškodovan noben vojak.

Ob tem je celoten NATO v regijo napotil doslej največje število vojakov in ladij.

Potem ko je Hamas 7. oktobra nepričakovano napadel Izrael, si je tudi ameriška vojska prizadevala okrepiti svojo prisotnost v regiji.

Pentagon je na območje poslal dve letalonosilki s podpornimi plovili, poleg tega pa je aktiviral namestitev sistemov zračne obrambe THAAD in Patriot.

Prejšnji teden je ameriška vojska tudi sporočila, da je ukazala več kot 2000 dodatnih vojakom, naj se pripravijo na napotitev v podporo Izraelu v spopadu s Hamasom.

V četrtek je Pentagon sporočil, da bo na Bližnji vzhod poslal 900 vojakov.

ZDA trdijo, da se v Siriji 'branijo'. Vendar so iranske skupine v Siriji z dovoljenjem sirske vlade, nasprotno pa ameriške sile kot okupator zasedajo najbolj pomembna naftna področja Sirije.

Ameriški uradniki pa so vztrajali, da nobeden od vojakov ne bo odšel v Izrael in da so raje »namenjeni podpori regionalnih prizadevanj za odvračanje in nadaljnji krepitvi zmogljivosti za zaščito ameriških sil.«

Odločitev o pošiljanju okrepitev je prišla tudi, ko so ZDA izvedle zračne napade na dva objekta v vzhodni Siriji, ki naj bi ju uporabljala iranska Islamska revolucionarna garda in z njo povezane skupine.

Vendar so te skupine v Siriji z dovoljenjem sirske vlade, nasprotno pa ameriške sile kot okupator zasedajo najbolj pomembna naftna področja Sirije.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da gre za odgovor na ponavljajoče se napade na ameriške sile v Iraku in Siriji in da se ZDA v Siriji »branijo«.

Teheran odgovarja, da militantne skupine v teh državah delujejo neodvisno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek