REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Španska ministrica: Evropska unija bi lahko bila sokriva genocida, Netanjahu je zločinec, ki mora pred sodišče!

Španska ministrica: Evropska unija bi lahko bila sokriva genocida, Netanjahu je zločinec, ki mora pred sodišče!Ministrica Belarra. Vir: Posnetek zaslona, X

Ministrica za socialne pravice v španski vladi je evropske države pozvala, naj sprejmejo konkretne ukrepe za zaustavitev sovražnosti v Gazi.

Španska ministrica za socialne pravice Ione Belarra je evropske voditelje pozvala, naj nemudoma ukrepajo proti Izraelu, vključno s prekinitvijo diplomatskih vezi in uvedbo gospodarskih sankcij, zaradi okrepljenega bombardiranja in razširjenih kopenskih operacij proti militantom Hamasa v oblegani palestinski enklavi.

Pozvala je tudi k sodnemu pregonu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja zaradi domnevnih vojnih zločinov, storjenih nad civilisti v Gazi.

»Po tej peklenski noči v Gazi imam zelo preprosto, a zelo pomembno sporočilo za evropske voditelje. Ne delajte nas sokrivcev za genocid, recite 'Ne!' v našem imenu,« je dejala Belarra v soboto v strastnem video sporočilu na omrežju X (prej Twitter).

Po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo od začetka izraelske zračne akcije v Gazi ubitih več kot 8000 Palestincev, vključno s 3342 otroki.

Hamasov napad brez primere na Izrael in stotine raketnih napadov na izraelsko ozemlje v začetku tega meseca so povzročili okoli 1400 mrtvih, 230 Izraelcev in tujcev pa je bilo vzetih za talce, poročajo izraelske obrambne sile (IDF).

Ko je govorila o resnosti trenutnih razmer v Gazi in nesorazmernem maščevanju Izraela, je španska ministrica izpostavila ukinitev internetnih in telefonskih storitev na območju in zatrdila, da ima ta poteza »zelo jasen cilj« zagotoviti, da »Izrael stori zločine proti človeštvu brez posledic.«

»Naše neukrepanje nas spreminja v sokrivce,« je poudarila španska ministrica in zatrdila, da »Izrael verjame, da njegova mednarodna zavezništva zagotavljajo njegovo nekaznovanost.«

»Ukrepati moramo zdaj, jutri bo prepozno,« je opozorila.

V nadaljevanju je izrazila svoje sporočilo voditeljem Evropske unije: »Prekinite diplomatske odnose z državo Izrael. Nujne so zgledne gospodarske sankcije proti tistim, ki so odgovorni za ta genocid. In brez dvoma odpeljimo Netanjahuja pred Mednarodno kazensko sodišče, da mu bodo lahko sodili za to, kar je, saj je vojni zločinec.«

Pozvala je tudi državljane EU, naj stopijo na ulice in povzdignejo glas, da se »ta genocid« konča.

Medtem je WikiLeaks objavi načrte izraelske vojske o tem, kako računajo na to, da bodo iz Gaze pregnani Palestinci v Egiptu in drugje nameščeni v »šotorska mesta«, od koder ne bo več vrnitve v Gazo.

Izraelska vojska ocenjuje, da bi to imelo ugodne posledice za državo.

V Izraelu je bilo sicer v zadnjem času več pozivov, ki spopad opisujejo v »bibličnih« in manihejskih tonih in zahtevajo poboje vseh v Gazi, ne glede na to, ali gre za upornike, civiliste, ženske ali otroke. Na zelo podoben način je spopad opisal tudi predsednik izraelske vlade.

Sedaj čakamo, da se bo pozivu španske ministrice pridružil tudi kdo iz slovenske vlade.

A za zdaj nič ne kaže, da bi slovenska vlada premogla take ministrice, kot jih ima Španija...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek