REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski moški se zaradi mobilizacije preoblačijo v ženske, ruska vojska pa se krepi – do spomladi že milijon vojakov?

Ukrajinski moški se zaradi mobilizacije preoblačijo v ženske, ruska vojska pa se krepi – do spomladi že milijon vojakov?Ruski vojak in fronta, na kateri poteka demilitarizacija ukrajinske NATO vojske. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Cilj Rusije je bil imeti približno 420.000 novih pogodbenih vojakov do konca leta in zdi se, da bo ta cilj dosežen.

Medtem ko svet vse bolj spremlja vojno v Izraelu, vojna v Ukrajini pa se umika z naslovnic svetovnih medijev, ruska vojska nadaljuje s svojo »tiho« popolnitvijo.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu ima namreč v rokah zakonodajo, ki mu omogoča stalno, tiho povečevanje vojske. In to tudi počne. Gre za nevidno mobilizacijo – s pomočjo podpisovanja pogodb z novimi vojaki.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je pravkar posodobil številke, ki zdaj znašajo približno 350.000 vstopov v pogodbeno razmerje v celotnem letu, pri čemer je prejšnji mesec ruska vojska pridobila 50.000 prijav. V predhodnih mesecih je bilo od 15 do 30 tisoč prijav na mesec, a številke so vztrajno naraščale.

K temu zagotovo prispeva tudi odnos do ruskih vojakov. Ti lahko vidijo, da jih poveljstvo ne pošilja v samomorilske misije in da se poveljniki trudijo, da bi bilo žrtev čim manj. Ruski vojaki imajo na voljo tudi zelo sodobno opremo, prav tako pa se redno rotirajo in imajo pravico do dopustov.

Vsega tega njihovi nasprotniki v ukrajinski vojski nimajo, prav zato pa mobilizacija v Ukrajini poteka prisilno.

Mnogi moški v Ukrajini se morajo zato, da bi ušli mobilizaciji, preoblačiti v ženske, kot kaže posnetek spodaj.

Cilj Rusije je bil imeti približno 420.000 novih pogodbenih vojakov do konca leta in zdi se, da bo ta cilj dosežen.

V vojsko stopajo tudi tujci, ki dobivajo ruska državljanstva (spodaj).

S povečano proizvodnjo orožja, predvsem raket, bodo pozimi prevladovali ruski napadi na dolge razdalje, spomladi, ko bo Rusija morda imela še dodatnih 600-700 tisoč vojakov (več kot 420.000 do konca tega leta plus 40-50.000 prijav na mesec za mesece januar 2024, februar, marec, april itd.) pa lahko pričakujemo tudi ofenzivne operacije ruskih sil.

To pomeni, da bi lahko do pomladi 2024 Rusija že imela 1-milijonsko vojsko dejansko poklicnih, pogodbenih vojakov (če ne štejemo več sto tisoč nabornikov, ki jih ima v vojski).

A to nujno ne pomeni, da bo Rusija že takoj spomladi pričele z veliko ofenzivo.

Pravilo številka ena v vojni je, da se vedno želiš boriti tako, da povzročaš čim večjo škodo svojemu sovražniku. Če imate dvakrat več vojakov, je to super.

A še bolje je imeti trikrat, štirikrat več vojakov in tako naprej.

Medtem pa mobilizacija v Ukrajini ne poteka tako tekoče - kot kažejo posnetki mobilizacije iz Odese (spodaj) in drugih mest vse bolj okrnjene Ukrajine.

Bistvo je, da želite imeti čim večjo prednost zase. Seveda lahko začnete ofenzivo z dvojnim številom ljudi in še vedno zmagate, vendar boste s tem povzročili določeno količino izgub.

Napovedi o zmanjšanju podpore Zahoda Kijevu proti koncu tega leta se že uresničujejo. Verjetno bodo zahodne države še vedno našle nekaj denarja za režim v Kijevu, vendar bo ta prihajal v vedno manjših paketih in bo morda popolnoma izzvenel do prvega četrtletja 2024.

Če ste v stiski s časom, je to lahko dober kompromis in lahko se odločite tako.

Ampak, če je čas na vaši strani, zakaj bi napadli z dvakratno močjo, ko pa lahko napadete s trikratno in še bolj odločno zmagate?

Bistvo je, da bo Rusija še naprej kopičila to velikansko kopensko vojsko, medtem ko si njena industrija prizadeva, da bi jih dejansko oskrbela s potrebnimi sredstvi in orožjem. To lahko še vedno traja vse leto 2024.

Drugi razlog je, da glavnih vrst orožja, ki so najučinkovitejša za obrambo, v ukrajinski vojski ni malo, torej stvari, kot so vodene protitankovske rakete ATGM, brezpilotna letala, mine...

To pomeni, da lahko ruska ofenziva kljub uspehu še vedno utrpi velike nepotrebne izgube. Ni pravega namena, da to storite, ko lahko svojega sovražnika metodično zmeljete v kašo, nato pa pometete in pokončate ostanke na zelo udoben in nadzorovan način.

Rusija bo verjetno nadaljevala povečana ofenzivna prizadevanja v Kupjansku, ki se lahko čez zimo prelevijo v nekaj še večjega, a to je verjetno vse, kar bomo videli v zvezi s tem.

Lahko pride do lokaliziranih ofenziv, kot je Avdejevka, ne bo pa velikih bliskovitih ofenziv.

Vendar se napovedi o zmanjšanju podpore Zahoda Kijevu proti koncu tega leta že uresničujejo. Verjetno bodo zahodne države še vedno našle nekaj denarja za režim v Kijevu, vendar bo ta prihajal v vedno manjših paketih in bo morda popolnoma izzvenel do prvega četrtletja 2024.

General Zalužni in ruski vojak
Ukrajinski general Zalužni in ruski vojak. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V tem primeru se bodo Ukrajinci soočili z usodno izbiro, ali se zoperstaviti diktatu Zahoda in nadaljevati kljubovalni boj z Rusi brez zalog streliva, ali pa popustiti in si prizadevati za prekinitev ognja z Rusijo in dati možnost diplomaciji.

Ob tem pa se bodo Evropa in ZDA naslednje leto soočile z zgodovinskimi stopnjami družbenih pretresov brez primere.

Do sredine in konca naslednjega leta se morda ne bodo več mogli niti malo ukvarjati z Ukrajino.

Gospodarske težave Evrope postajajo katastrofalne in volitve v ZDA imajo velike možnosti, da se bodo iztekle veliko hujše, kot si ljudje predstavljajo, kar bi lahko izbruhnilo celo v državljansko vojno ali kaj podobnega.

Ti scenariji so povezani, ker je vse v Ukrajini narejeno na podlagi zelo krhkih upov, ki ukrajinsko prihodnost povezujejo s prihodnostjo Zahoda.

Če in ko ukrajinska družba in vlada zaznata, da se Zahod sooča s preobratom, bodo spoznali, da je njihov položaj izgubljen.

Takrat bo verjetno prišlo do močnih prizadevanj za nekakšno spravo z Rusijo, ki bi se lahko končala s predajo ali vojaškim udarom in strmoglavljenjem trenutnega vodstva v Kijevu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek