REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo orožje Ukrajincev - dežnik (VIDEO)

Novo orožje Ukrajincev - dežnik  (VIDEO)Prva žrtev besnih Ukrajincev je nizozemski politik Thierry Bode. Vir: Posnetek zaslona, X

Konflikt v Ukrajini se preliva v preostalo Evropo, v boj za »ukrajinsko stvar« pa je prvič vključeno novo orožje - nič manj kot dežnik.

Prva tarča Ukrajincev, oboroženih z dežniki, je bil vodja nizozemske desničarske stranke Forum za demokracijo Thierry Bode, ki so ga sinoči napadli v Belgiji, ko je prihajal predavat na univerzo v Gentu.

Video, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje, kako je Ukrajinec z zloženim dežnikom udaril Bodeja po glavi nato pa obrazu.

Ta je kasneje potožil, da ima »precejšnjo buško na glavi«.

Napadalec je vzklikal »antifašistična gesla« in v ruščini preklinjal Vladimirja Putina, medtem ko je udarjal politika, znanega po nasprotovanju oboroževanja Kijeva.

V začetku dneva je na mestnem trgu pred Bodejevim predavanjem potekal protest, kjer se je okoli 20 ljudi v znak protesta proti njegovemu prihodu zavilo v ukrajinske zastave.

Bode je bil v zadnjih letih v središču številnih polemik, zadnja je ta, da Zahod ima za krivca za rusko-ukrajinski konflikt, Putina pa za heroja.

Posnetek je na družbenih omrežjih prvi delil Filip Dewinter, belgijski desničarski politik, ki je dejal, da je incident »sramota za varnostne službe« Nizozemske.

Odhajajoči nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da je to, kar se je zgodilo Bodeju, popolnoma nesprejemljivo.

»Proti idejam politikov, s katerimi se ne strinjate, se borite z besedami in nikoli, nikoli, z nasiljem,« je dejal Rutte.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek