REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Torpediral svojo vlado: Golob po letu in pol priznal, da je bil predlog Janševe SDS o vladi - boljši od njegovega!

Torpediral svojo vlado: Golob po letu in pol priznal, da je bil predlog Janševe SDS o vladi - boljši od njegovega!Vizionar, ki je torpediral lastno vlado. Vir: Posnetek zaslona, X

Premier Robert Golob je v svoje vodenje vlade v samo nekaj dneh izstrelil toliko uničujočih »torpedov«, da jih je težko našteti.

Eden od njih se nanaša tudi na rekonstrukcijo vlade.

S svojimi izjavami glede nujne rekonstrukcije vlade se je Robert Golob s svojo javno samoobrambo namreč - še huje samoobtožil.

Da je samo po letu in pol spoznal, da je potrebnih manj in ne več ministrstev in da je s tem dejansko začel zagovarjati rešitev, ki mu jo je predlagala SDS, je katastrofalen udarec za oceno dela sedanjega predsednika vlade.

Kako se je lahko nekdo, ki se je volivcem pred volitvami »prodajal« kot vizionar – tako drastično zmotil, se sprašujejo njegovi volivci?

Kako se je lahko nekdo, ki se je volivcem pred volitvami »prodajal« kot vizionar – tako drastično zmotil, se sprašujejo njegovi volivci?

Priznati napako je v politiki potrebno, včasih celo nujno, toda sprememba smeri za 180 stopinj se le redko obnese in volivci takega ravnanja praviloma ne odpustijo.

Ne glede na to, kako dobro danes Golob utemeljuje novo potrebo po manj ministrstvih, je s svojo nenadno spremembo smeri sedanji premier signaliziral, da se je prvič, ko je zahteval več ministrstev, odločil napačno in nato v napačno odločitev popeljal večino volivcev.

Od njih je celo zahteval in dobil potrdilo svoje - danes vemo, da napačne  - politike na referendumu.

S tem, ko sedaj zahteva revizijo svojih odločitev in zahtev, je dokazal nestanovitnost in pomanjkanje sposobnosti predvidevanja ter politične modrosti.

Povprečen volivec se lahko samo še vpraša, kaj bo naslednja stvar, pri kateri bo Robert Golob naredil »salto mortale« in obrnil svojo politiko na glavo?

To pa je seveda strup za vsako zaupanje in zato lahko v prihodnje zelo hitro pričakujemo še dodaten padec podpore vladi, morda celo odhod nekaterih strank iz koalicije in na koncu celo – predčasne volitve.

Golob za nenadno spremembo svoje politike in vlade navaja nepredviden dogodek – poplave.

Glede rekonstrukcije vlade je namreč povedal, da ta izhaja iz dejstva, da so se nam zgodile poplave.

»In to zahteva dvoje – učinkovito delovanje in varčevanje. Ne moremo si privoščiti, da bodo ljudje čakali in bodo ogroženi samo zato, ker se dve ministrski ekipi ne moreta uskladiti. To ne pomeni, da se vrnemo iz 20 na 17 ministrstev, če že gremo v to, pojdimo na način, ki bo učinkovit. V takih razmerah je boljše imeti manjše število ministrstev.«

Toda – ali ni Golob tudi že ob prevzemu funkcije, po enormnem zadolževanju države zaradi epidemije vedel, da bo potrebno varčevanje?

Če je kljub temu zahteval več ministrstev, je moral računati na to, da bo z njimi lažje dosegel ta cilj.

Če ne, pa je ljudi preprosto zavajal in najprej lagal o nujnosti več ministrstev, da bi nahranil apetite vseh koalicijskih strank.

Sedaj pa je zaradi očitnih finančnih težav - obrnil ploščo.

Znova pa gre za primere nenačelnosti in slabega vodenja, ki ga bodo volivci le stežka odpustili.

In tu je še zadnji razlog, zaradi katerega je Golobova ideja slaba – nova rekonstrukcija vlade zahteva reorganizacijo in ponovno ukvarjanje vlade same s seboj – medtem ko zdravstvena in druge reforme stojijo, nova stanovanja, ki jih je obljubljala zlasti Levica, pa se ne gradijo.

Stranke, ki so štiri leta predvsem ustanavljale in ukinjale ministrstva in počele le malo koristnega pa na naslednjih volitvah zato čaka že danes predvidljiva kazen.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek