REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Lavrov: Baltske države in Ukrajina brišejo spomin na naciste

Lavrov: Baltske države in Ukrajina brišejo spomin na nacisteUkrajinski neonacisti: Vodja ruske diplomacije je spomnil, da so Nemci že leta 1942 javno oznanili, da je »Ukrajina zanje le objekt za izkoriščanje, ki naj plača vojno, Ukrajinci pa so drugorazredno ljudstvo za reševanje vojaških nalog.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Danes se v številnih evropskih državah, predvsem v Ukrajini in baltskih državah, načrtno dela na uničevanju zgodovinskega spomina, povezanega z drugo svetovno vojno, kar nas skrbi, je v videonagovoru dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov udeležencem mednarodnega znanstveno-praktičnega foruma »Brez roka zastaranja: Nacistični zločini proti človeštvu, zgodovina in sedanjost«.

Lavrov je poudaril, da nekdanje naciste v teh državah celo odkrito malikujejo, čeprav je bila pred 77 leti, leta 1946, po koncu Nürnberškega procesa sprejeta odločitev, da zločini nacistov nimajo zastaranja.

Zločini nacistov so bili tistega leta javno obsojeni, Nürnberški proces pa je služil kot osnova za razvoj sodobnega mednarodnega kazenskega prava, je poudaril Lavrov.

»Pripadnike zločinskega kijevskega režima in mimogrede tudi njegove pokrovitelje bi rad spomnil, da je bilo po dokumentih Nürnberškega procesa samo v Kijevu med nemško okupacijo mučenih, ustreljenih ali zastrupljenih skoraj 200.000 civilistov.«

Ruski zunanji minister je še spomnil, da so Nemci že leta 1942 javno oznanili, da je »Ukrajina zanje le objekt za izkoriščanje, ki mora plačati vojno«, medtem ko naj bi jim Ukrajinci služili kot nekakšen »drugorazredni narod za reševanje vojaških nalog«, tudi če bi to pomenilo, da bi jih morali »loviti z lasom«.

Podobno politiko danes vodi Zahod na čelu z ZDA, ki so Rusijo pripravljeni zatreti »do zadnjega Ukrajinca«.

Zaradi vsega tega sta boj proti ponarejanju izidov druge svetovne vojne, pa tudi boj proti širjenju ideologije, polne sovraštva do človeka, na seznamu prioritet naše diplomacije, je pojasnil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek