REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zahodni medijski velikan zaposlenim ukazal, da zmanjšujejo palestinske žrtve

Zahodni medijski velikan zaposlenim ukazal, da zmanjšujejo palestinske žrtveSedež podjetja »Axel Springer« v Berlinu: Portal »Intercept« razkriva, da je zaposlenim v največji novičarski aplikaciji v Evropi v lasti nemškega založnika ukazano, naj zavzamejo proizraelsko stališče. Vir: Posnetek zaslona, X
Zaposleni so opozorjeni, da morajo poudarjati komentarje izraelskih politikov, ki razčlovečujejo Palestince, ter obseg in brutalnost Hamasovih napadov na Izrael.

Nemški medijski velikan Axel Springer, v lastniški strukturi katerega ima največji delež ameriški investicijski sklad KKR, omejuje novice o civilnih žrtvah v Palestini, razkriva portal Intercept, ki se sklicuje na interne dokumente podjetja, do katerih je imel vpogled, pa tudi na izjave samih zaposlenih.

Največja aplikacija za novice v Evropi »Upday«, ki je v lasti omenjene novičarske korporacije, je namreč izdala navodilo svojim zaposlenim, naj o vojni v Gazi poročajo s proizraelske pozicije, torej naj zmanjšajo smrti palestinskih civilistov, poroča »Intercept«.

Upday je sicer prisoten tudi na nekaterih androidnih telefonih slovenskih uporabnikov.

»Ne moremo predvajati karkoli o palestinskih žrtvah, razen če v zgodbi sledi nekaj pomembnejšega o Izraelu,« je za »Intercept« povedal eden od zaposlenih.

Pri tem je meril na obvestila, ki se pošiljajo na mobilne telefone uporabnikov zadevnih novic.

Po virih »Intercepta« so bili v navodilih »Updaya« zaposleni opozorjeni, naj ne objavljajo naslovov, ki bi se jih lahko »napačno interpretiralo« kot propalestinske.

To ni vse - zaposleni so hkrati opozorjeni, da morajo poudarjati komentarje izraelskih politikov, ki razčlovečujejo Palestince, ter obseg in brutalnost Hamasovih napadov na Izrael.

Mimogrede, podjetje »Axel Springer« ima v svojih »načelih in vrednotah« tudi točko, ki se nanaša na »podporo judovskemu ljudstvu in pravici Izraela do obstoja«.

»Axel Springer« ima v svojih »načelih in vrednotah« tudi točko, ki se nanaša na »podporo judovskemu ljudstvu in pravici Izraela do obstoja«. V svojih izdajah problematizira propalestinske proteste v Nemčiji, češ da jih narekuje politični islam. Vir: Posnetek zaslona, X

Vendar so v družbi obtožbe zanikali.

»Niti smo našim novinarjem naročili, naj ignorirajo civilnih žrtev v Gazi, niti smo prosili naše urednike, naj manipulirajo z novicami, niti je vodstvo bilo vpleteno v kakršne koli uredniške odločitve,« so sporočili iz podjetja »Axel Springer«.

Aplikacija »Upday« za zbiranje novic je bila predstavljena leta 2016, uporablja se v več kot 30 državah in ima na desetine milijonov uporabnikov zahvaljujoč pogodbi s podjetjem Samsung, ki vnaprej naloži aplikacijo na večino svojih naprav Samsung Galaxy, prodanih v Evropi, na voljo pa je tudi v sistemih Android, iOS in spletu.

Podjetje »Axel Springer« je med drugim lastnik nemških časopisov Bild in Welt, poljskega časopisa Fakt, v ZDA ima večinski delež v Insiderju, leta 2021 pa je kupilo tudi portal Politico.

Spomnimo, prav mediji v lastništvu tega medijskega giganta so pred dnevi sprožili zavržno kampanjo proti nekoč vplivni okoljski aktivistki Greti Thunberg, ki je na omrežju X (nekoč Twitter) izrazila svojo podporo zatiranim in bombardiranim prebivalcem Gaze.

Greto so zaradi podpore Palestincem hipno obtožili antisemitizma, a »Politico« je objavil izjavo govorca izraelske vojske (v tvitu zgoraj), da so zanj vsi, ki se poistovetijo s Thunbergovo - podporniki terorizma!

Številni vplivni misleci že opozarjajo, da to pomeni obujanje zavržne gonje na las podobne McCartizmu, ki ga poznamo iz Združenih držav, saj vplivni evropski mediji to pošast, (ki narekuje vojno propagando nič manj absurdno kot je bila tista leta 1950, ko so bila zaradi protikomunistične histerije uničena življenja na tisoče ljudi čez ocean) zdaj poskušajo vsiliti v javni diskurz Evrope, da bi disciplinirali novinarje in neodvisne intelektualce.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek